Над 1100 стопани в Плевенско получават обезщетение срещу африканската чума по свинете

https://www.24chasa.bg/region/article/7628454 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

В област Плевен ще получат обезщетение за дезинфекция срещу африканската чума по свинете 1157 стопани, съобщиха от областната администрация.

Стопаните, изклали доброволно прасетата си, ще получат тази финансова подкрепа от началото на септември. По данни на Областната дирекция по безопасност на храните /ОДБХ/ в Плевен ще се възползват стопани от 63 селища. Закъснели са с подаване на документите кметовете на 10 населени места от села в община Плевен - Къртожабене, Къшин, Опанец, Ралево, Ласкар, Николаево, Пелишат и Коиловци, от община Долни Дъбник - от село Петърница, и от община Белевен - от село Петокладенци.

Екипите на ОДБХ са приключили проверките по изпълнение на издадените предписания за доброволно клане на прасетата в личните стопанства и вече правят проверки по сигнали за конкретни случаи на открити прасета или неизпълнение на заповедта на областния управител за доброволно клане на животните в 20-километровите зони около двата промишлени свинекомплекса, се посочва в съобщението.

За БТА директорът на ОДБХ д-р Иван Йорданов уточни, че междувременно е излязла положителна пробата, взета от намерено мъртво диво прасе в землището на село Ралево. В заразената зона в радиус от 8 километра са предприеми мерки срещу заболяването.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Мъж загина, затрупан в изкоп в кюстендилското село Блажиево. 59-годишният работник е отстранявал авария във водопровода. Багер изкопал ров около 1,80 метра, за да достигне до спукалата се преди 3-4 дни тръба. При смяната й изкопът се свлича и затрупва намиращия се в него мъж. Колегите му се притичат на помощ, успяват да го разкопаят и извадят,

Шофьор на градския транспорт в София подарява бонбон при закупен билет от него. За милия жест разказва пътничка, която остава приятно изненадана. "Купувайки си билетче от автобус 72, шофьорът ме посреща с усмивка, казва ми "Добър вечер!" и с билетчето ми дава бонбонче!Трогната съм от този човек, защото повечето в сферата са намръщени,

Каръкът не спира да преследва Годжи. Музикантът счупи ръката си, стана ясно от поредното предаване на Слави Трифонов. Годжи се появи със шина на десния си крайник. Дългия го попита какво се е случило с ръката на един от най-доверените му хора, но китарисът не пожела да отговори. Само преди година Годжи отново претърпя сериозно нараняване.