Празник на хляба, песента и танца

https://www.24chasa.bg/region/article/7631106 www.24chasa.bg

„С магията на българския фолклор”

Изложение на хляб и хлебни изделия от народните читалища от Силистра, площадна хоротека с клубове по народни танци от община Силистра и концерт на оркестър „Еделвайс“

Каже ли човек златна Добруджа, първата мисъл е за

житото и за хляба.

А на трапезата добруджанецът винаги ще издигне високо хляба,

ще го целуне благоговейно, ще благослови труда и земята и

ще покани и Бог, и светците.

Защото за българина хлябът е самият живот.

На 12 септември /четвъртък/ 2019 г. от 16.30 часа на площад „Свобода”, Община Силистра, дирекция „Хуманитарни дейности“, отдел „Култура“ ви канят на Празника на хляба, песента и танца с изложение на хляб и хлебни изделия от народните читалища.

На празника всички силистренци и гости на града ни ще имат възможността да разгледат разнообразието от различни ръчно изработени тестени изделия по автентични български рецепти, както и артефакти от жътвата до производството на хляб.

Общинските съветници на Силистра канят на приготвена от тях рибена чорба – курбан за здраве и благоденствие за жителите на Силистра.

От 17.30 часа на сцената на площад „Свобода” започва концертът на оркестър „Еделвайс” и площадната игротека с участието на клубове за народни танци.

Целта на проявата е да се представят традициите на Добруджанския край, свързани с целия процес на производството на хляб и хлебни изделия. Неизменно в бита на българина трудът и музиката вървят ръка за ръка. Те са преплетени така, че да обединяват, да сплотяват, да поддържат любовта, да пазят от болести, да смиряват.

Заповядайте на 12 септември /четвъртък/ 2019 година от 16.30 часа на площад „Свобода” да съпреживеете фолклорното богатство на българина с хляб, песен и танци!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Да види майка си е предсмъртното му желание Тежко болен българин, лекуван в Италия, избра да издъхне в родината си. 34-годишният нашенец поема на своето последно пътуване, за да види родната си майка, преди да затвори очи завинаги. Покъртителната история разплака България и Италия, след като бе публикувана на сайта на медицинска организация в

Първа експозиция за слепи в България. След обиколката всеки трябва да познае какво е усетил Да видиш Дунав мост, но не с очи, а с ръце! Това предлага първата по рода си изложба за незрящи у нас. Девет експоната могат да бъдат усетени в Историческия музей в Русе, научи "България Днес". Посетителите преживяват едни от най-емблематичните сгради в

Снимка на пътен полицай яхнал тротинетка и движещ се в средата на централен булевард в столицата стана абсолютен хит в социалните мрежи