Кметът Иво Димов: Инвеститори вляха 180 млн. лв. в Димитровград

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7632922 www.24chasa.bg
ИВО ДИМОВ

- Създадохме работни места за 3200 души

- Движим европроекти за над 35 млн. лв., но не е важна само сумата, а ефектът от тях

- Градът ни е създаден по уникален начин с непонятен за съвремието ни бригадирски труд, популяризираме историята му

- Светилището на нимфите и Афродита е посетено от 10 000 туристи

- Г-н Димов, за 4 г. Димитровград привлече много инвеститори, което предизвика благородната завист на областния център Хасково. Как се получи?

- Тези инвестиции са в полза и на целия регион. Много от хората, които започнаха работа в новите производства, са от Хасково. Да се привлекат инвестиции, е труден процес. Изискват се много усилия и желание. С екипа ми

винаги сме се старали

да покажем на

потенциалните

инвеститори, че сме

партньори

в това, което започват да правят, а не сухи администратори. Нужни са експедитивност, адекватност и бърза реакция при решаването на проблемите. Това са основни фактори, които отключват необходимото доверие към общината.

Разбира се, от значение е и инфраструктурата. През последните години влагаме много усилия, за да я подобрим. Пускането на магистрала “Марица” също е сред катализаторите на тези процеси. Не на последно място е и приетият от община Димитровград нов Общ устройствен план. Съгласно този план териториите за индустриално ползване са увеличени от 580 хектара на 1120. За промяната на предназначението на земята създадохме много добри условия в подкрепа на плановете на инвеститорите, а това даде отражение върху техните намерения.

- Колко пари влязоха през втория ви мандат в общината?

- В края на тази година инвестициите в новата индустриална зона край пътя за Хасково ще достигнат 180 млн. лв. Ангажираността на човешкия фактор – тоест създадените работни места, са за над 3200 души. Те са заети не само в производство, а и в търговия и транспорт. Тук трябва да отчетем факта, че новите производствени мощности акумулират около себе си доста фирми, които се занимават с логистика, транспорт, храна и т.н.

Тази нова индустриална

зона в общината ни

дава тласък за

развитието на целия

район

Надявам се, че ползите от случилото се ще дадат своя резултат в следващите няколко години.

- А от европейски проекти?

- Когато говорим за финансовата полза от европейски проекти, не трябва да се смята нетната сума на вложените средства, а по-скоро ефектът от тези средства и до каква добавена стойност ще доведат те. Винаги с администрацията ми се стремим да има ползи за обществото.

Средствата и спечелените проекти са по различни оперативни програми - ОП “Региони в растеж”, ОП “Околна среда”, ОП “Развитие на човешките ресурси” и, разбира се, трансграничните и транснационални програми. Общата им стойност е над 35 млн. лева. Ще акцентирам върху един, който ще започне да се изпълнява от тази есен. Той е свързан с подобряване качеството на атмосферния въздух. Стойността му е 7,5 млн. лв. и

ще даде възможност на

над 2500 домакинства

да подменят печките си

на дърва и въглища

с алтернативни начини на отопление. Става въпрос за отопление на газ, ток или пелети.

Друг проект с по-висок бюджет, който реално започваме да изпълняваме от тази есен, е “Смарт Мед”. Той е на стойност близо 1,5 млн. лв. До края на годината очакваме да стартират и други два проекта – част от инвестиционната ни програма по ОП “Региони в растеж”. Единият е свързан с обновяването на сградата на Драматичния театър “Апостол Карамитев” за близо 2,5 млн. лв. Другият е реставрация и ремонт на Културен дом “Химик” с прилежащите площи. Стойността е близо 3,7 млн. лв.

Тук е мястото да благодаря на екипа, с който работя. Колегите в местната администрация полагат много труд, който не се вижда, докато се стигне до успешна реализация.

- Случиха се и инфраструктурни проекти, доволен ли сте от свършеното и предстоят ли нови?

- Доволен съм, че успяхме да изпълним планираното дотук. Бяха ремонтирани дворовете и сградите на шестте големи училища в града. В тях се обучават 75 процента от децата. Това стана, след като приключихме процеса по обновяването на детските градини.

Много важни бяха

ремонтите на спортната

зала “Младост”, на

зеленчуковия пазар, на

детски площадки

и улици. В момента тече дълго чаканата рехабилитация на пътя Чирпан – Симеоновград, който минава през 3 квартала на града и през 3 села в общината ни. Пътят наистина имаше крещяща нужда от ремонт. Разбирам и недоволството на хората от по-крайните квартали, тъй като там има много какво да се работи по подобряването на инфраструктурата. Надявам се в следващите години да успеем да отговорим на очакванията на жителите им.

- Освен посетители на прочутия Неделен пазар, прави впечатление, че идват и повече туристи в последните години. Има ли рецепта за привличането им?

- В последните няколко години популяризираме историята на Димитровград.

Градът ни е създаден по уникален начин, с непонятен за съвремието ни бригадирски труд. Централната градска част е място, което заслужава да се види от гостите на града. Създаденият ретроапартамент предизвика огромен интерес. Дори представители на туроператорски компании ми звънят и питат има ли възможност да се настаняват туристи за нощувки.

Димитровград е разположен върху място с хилядолетна история. На наша територия е единственият запазен Нимфеум в България - Светилище на нимфите и Афродита край село Каснаково.

Всяка година общината

ни отделя собствен

ресурс и с помощта на

Министерството на

културата се провеждат

археологически

разкопки

След геофизично проучване и заснемане бяха открити уникални находки. Сред най-ценните са статуята на богинята Изида и глава на Сатир, единствени в страната. Подобни изображения на египетската богиня са притежание на световни музеи. За година Светилището на нимфите и Афродита е посетено от 10 хиляди туристи.

- Единодушно местната структура на ГЕРБ ви номинира за трети мандат, ще се кандидатирате ли?

- Това е огромна отговорност и трудно решение, защото вдигнахме доста високо летвата. Ясно осъзнавам, че не бива да падаме под постигнатото ниво. Сигурен съм, че има още много какво да направим с екипа ми, за да продължим да развиваме Димитровград.

CV

Иво Димов е кмет на община Димитровград от 2011 г. Заместник-председател на Националното сдружение на общините

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Къде е Божков - задача с едно неизвестно

    Къде е Божков - задача с едно неизвестно

    Конфузът в държавата къде точно е Божков - на свобода или в ареста, в Абу Даби или Дубай, се развива, откакто преди три седмици частният самолет на бизнесмена бе засечен да каца в Обединените арабски емирства (ОАЕ). Преди това имаше догадки, че е някъде на Балканите, може би в Белград, където от години се подвизава банкерът Цветан Василев
  • Как баща ми и колегите му спасиха Момичето

    Как баща ми и колегите му спасиха Момичето

    Замислете се колко щастие има в думите “Изписахме я!” ТАЗИ история е малко по-дълга, но така се получи. Не питах баща ми дали мога да я разкажа. Не питах и колегите му. Може и да се обидят. Но ще поема риска. Твърде важна е и ми се ще да не я замитаме под килима. Дано не ви разочаровам, но в нея няма да се разказва за фрапираща лекарска небрежност