Митрополит Григорий освети нов храм във Враца

https://www.24chasa.bg/region/article/7633302 www.24chasa.bg
Снимки: bg-patriarshia.bg

В голям и дългоочакван духовен празник се превърна днешният 1 септември - началото на новата църковна година, за жителите на врачанския квартал "Кулата".

Този ден беше избран за освещаването на първия храм в това населено място. Храмът носи името "Св. Рождество Богородично" и беше осветен от Врачанския митрополит Григорий в съслужение със свещеници от града, съобщиха от Българската патриаршия.

След освещаването на храма е била отслужена и първата Света литургия. "Днес този храм отваря врати и се превръща в Дом Божий, в място за молитва и прослава на Господа, на Майката Божия и на светиите. От днес тук ще се отслужва Божествена Света литургия, за да могат всички от тази богоспасаема енория на Врачанската епархия да бъдат едно с Христа.

Нашият живот започва в храма и завършва в храма. Започва със Светото кръщение, след това получаваме благодатните дарове на Светия Дух, чрез тайнствата на църквата, и завършва отново в храма, с опелото, когато си тръгнем от този свят. Така че животът на православния християнин е немислим без храма Господен. Без храма човек е обречен на отчуждаване от Бога и отпадане от Светата православна вяра. Затова много се радваме, когато нов православен храм отвори врати", е казал в словото си след Светата литургия Врачанският митрополит Григорий.

Пред събралото се множество митрополит Григорий е благодарил на всички дарители, които са спомогнали за съграждането и благоукрасяването на храма. Сред тях са човекът, дарил мястото за църковната сграда и помогнал с лични дарения за изграждането й - Славейко Спиридонов, а също общинската управа и правителството, отпуснали средства за строежа.

Със своето присъствие празника са уважили също кметът на община Враца Калин Каменов и областният управител Малина Николова.

Новият храм във Врачанската епархия е изграден за четири години.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Видимо угрижена, Деси Банова обядва със своя близка приятелка, видяха зорките папараци на "България Днес". За неангажиращата среща бившата синоптичка залага на дантелена черна рокля, която синхронизира идеално с дългите й руси коси. Впечатление прави червеният конец против уроки, който Деси е вързала на лявата си ръка.

Актьорът Тончо Токмакчиев е баш дядо, видяха топпапараците на "България Днес". Дъщерята на комика Таня, която живее със семейството си в Испания, се е прибрала за малко в България. По този повод щастливият кукувец гордо разходи 11-месечния си внук в столицата. Компания му правеха жена му и дъщеря му,

Проблеми с киберсигурността и хакерските атаки изпитва Светия Синод, установи проверка на "България Днес". В момента един от официалните сайтове на митрополитите рекламира епилация на краката на китайски език, а друг предлага почивка в Румъния на английски. От своя страна ръководството на Софийската епархия предупреди за измами свързани с