Община Ловеч стартира успешно механизма "Лична помощ"

https://www.24chasa.bg/region/article/7634163 www.24chasa.bg
Ловеч СНИМКА: Гугъл стрийт вю

Кметът на Община Ловеч сключи трудови договори с първите 19 асистенти по реда на Закона за личната помощ. Наредбата за включване в механизма лична помощ влезе в сила след обнародването й в Държавен вестник на 5 юли. Нормативният акт е разработен в изпълнение на Закона за личната помощ. От тогава до сега 25 лица с трайни увреждания, включително деца са заявили желание за включване в Механизма за лична помощ за община Ловеч. От тях с 19 вече са сключени тристранни споразумения, считано от 01.09.2019 г. 28 лица са подали заявления-декларациидо Кмета на община Ловеч за кандидатстване за асистенти по реда на Закона за личната помощ.

Предоставянето на социални услуги в домашна среда "личен асистент", "социален асистент" и "домашен помощник", финансирани от държавния бюджет по реда на ПМС № 344 от 2018 г. продължава и след 1 - ви септември по досегашния начин за потребителите, които желаят да ползват услугите. На 28-ми август между Община Ловеч и Агенцията за социално подпомагане се сключи допълнително споразумение по изпълнение на ПМС №180/18.07.2019 г. във връзка с ПМС №344/21.12.2018 г., с което 179 лица с увреждания, включително деца ще продължат да получават подкрепа в домашна среда до края на 2019-та година. Трудово ангажирани за дейността са 96 служители, от които 12 на длъжност "социален асистент", 53 на длъжност "личен асистент" и 32-ма на длъжност "домашен помощник".

Човек с увреждане, на когото е изготвена индивидуална оценка на потребностите и е издадено направление с определен брой часове за лична помощ от Дирекция "Социално подпомагане"- Ловеч, може по всяко време, за срока на издаденото направление да заяви своето желание за включване в Механизма лична помощ, както и сам да определи лицето, което желае да бъде назначено за негов асистент.

Асистент по Закона за личната помощ може да бъде всеки, койтоне е поставен под запрещение, не е осъждан за умишлено престъпление от общ характер и спрямо него не са налагани мерки за защита по Закона за защита от домашно насилие на ползвател на лична помощ, включително лица, придобили право на пенсия.

Заявления - декларации от кандидати за асистенти и за ползватели на механизма за лична помощ се подават в Центъра за услуги и информация в Община Ловеч, всеки работен ден от 08.00 ч. до 17.00 часа.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Видимо угрижена, Деси Банова обядва със своя близка приятелка, видяха зорките папараци на "България Днес". За неангажиращата среща бившата синоптичка залага на дантелена черна рокля, която синхронизира идеално с дългите й руси коси. Впечатление прави червеният конец против уроки, който Деси е вързала на лявата си ръка.

Актьорът Тончо Токмакчиев е баш дядо, видяха топпапараците на "България Днес". Дъщерята на комика Таня, която живее със семейството си в Испания, се е прибрала за малко в България. По този повод щастливият кукувец гордо разходи 11-месечния си внук в столицата. Компания му правеха жена му и дъщеря му,

Проблеми с киберсигурността и хакерските атаки изпитва Светия Синод, установи проверка на "България Днес". В момента един от официалните сайтове на митрополитите рекламира епилация на краката на китайски език, а друг предлага почивка в Румъния на английски. От своя страна ръководството на Софийската епархия предупреди за измами свързани с