Община Ловеч стартира успешно механизма "Лична помощ"

https://www.24chasa.bg/region/article/7634163 www.24chasa.bg
Ловеч СНИМКА: Гугъл стрийт вю

Кметът на Община Ловеч сключи трудови договори с първите 19 асистенти по реда на Закона за личната помощ. Наредбата за включване в механизма лична помощ влезе в сила след обнародването й в Държавен вестник на 5 юли. Нормативният акт е разработен в изпълнение на Закона за личната помощ. От тогава до сега 25 лица с трайни увреждания, включително деца са заявили желание за включване в Механизма за лична помощ за община Ловеч. От тях с 19 вече са сключени тристранни споразумения, считано от 01.09.2019 г. 28 лица са подали заявления-декларациидо Кмета на община Ловеч за кандидатстване за асистенти по реда на Закона за личната помощ.

Предоставянето на социални услуги в домашна среда "личен асистент", "социален асистент" и "домашен помощник", финансирани от държавния бюджет по реда на ПМС № 344 от 2018 г. продължава и след 1 - ви септември по досегашния начин за потребителите, които желаят да ползват услугите. На 28-ми август между Община Ловеч и Агенцията за социално подпомагане се сключи допълнително споразумение по изпълнение на ПМС №180/18.07.2019 г. във връзка с ПМС №344/21.12.2018 г., с което 179 лица с увреждания, включително деца ще продължат да получават подкрепа в домашна среда до края на 2019-та година. Трудово ангажирани за дейността са 96 служители, от които 12 на длъжност "социален асистент", 53 на длъжност "личен асистент" и 32-ма на длъжност "домашен помощник".

Човек с увреждане, на когото е изготвена индивидуална оценка на потребностите и е издадено направление с определен брой часове за лична помощ от Дирекция "Социално подпомагане"- Ловеч, може по всяко време, за срока на издаденото направление да заяви своето желание за включване в Механизма лична помощ, както и сам да определи лицето, което желае да бъде назначено за негов асистент.

Асистент по Закона за личната помощ може да бъде всеки, койтоне е поставен под запрещение, не е осъждан за умишлено престъпление от общ характер и спрямо него не са налагани мерки за защита по Закона за защита от домашно насилие на ползвател на лична помощ, включително лица, придобили право на пенсия.

Заявления - декларации от кандидати за асистенти и за ползватели на механизма за лична помощ се подават в Центъра за услуги и информация в Община Ловеч, всеки работен ден от 08.00 ч. до 17.00 часа.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С черни очила, клюмнала шапка, съвсем неглиже и с любимото куче се разхожда из центъра на столицата Ники Илиев, видя зоркото око на "България Днес". Актьорът видимо е позаслабнал и с немалко бели косми на брадата. Къде отиде онзи красавец, мечта за немалко

Футболистът на "Милан" Тео Ернандес няма спиране в последно време. Той сменя жените една след друга. Наскоро испанецът имаше кратък флирт с участничката в италианския "Биг брадър" Елиза де Паничис. Моделката сама потвърди за отношенията им в ефир. Това вбеси Ернандес. И явно е довело до край на отношенията им

Футболистите на "Левски" ще получат заплати и този месец. Клубът успя да събере средства, за да се разплати с тях на 20 февруари. Тогава е датата, на която играчите взимат месечните си възнаграждения. Парите постъпиха в касата на "сините" благодарение на отличната посещаемост на дербито с ЦСКА-София. На Националния стадион имаше над 27 000 зрители