Поздравления за персонала на дом "Майка и дете" в Стара Загора, спасил 39 деца при пожар

https://www.24chasa.bg/novini/article/7636762 www.24chasa.bg
Главен комисар Николай Николов поздрави персонала на дома за проявената храброст и съобразителност по време на пожара в събота. СНИМКА: Ваньо Стоилов

Директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов връчи днес от името на вътрешния министър Младен Маринов поздравителен адрес на Дома за медико-социални грижи за деца в Стара Загора, известен повече като като дом "Майка и дете". Поздравлението е отправено към директора на дома Георги Узунов и към служителите на социалното заведение, които при пожар, възникнал в борова гора до самия дом в събота след обяд, евакуираха спешно на безопасно място 39 деца и бебета и не допуснаха нито едно от тях да пострада от дима и пламъците. Повечето от тях са неподвижни или трудно подвижни и е трябвало да бъдат носени на ръце.

По това време дежурен лекар в дома е д-р Юлиан Илчев, който издал устна заповед за евакуацията. Педиатърът е бивш кмет на община Раднево, който след края на мандата си се върна към лекарската професия.

В поздравителния адрес министър Маринов е написал: "Благодарение на професионализма и съобразителността ви не беше допусната загуба на човешки живот. Целият персонал е реагирал адекватно и експедитивно преди пожарът да достигне Дома и така не е допусната опасност за децата и шестте бебета, поверени на вашите грижи. Действията на дежурния лекар Юлиан Илчев, издал устна заповед за евакуация, са били точни и навременни. Адмирации и към старшата сестра Гинка Ковачева, която е организирала извеждането на всички деца от застрашената сграда.

Ситуация като тази доказва на практика, че сте се отнесли с нужната сериозност и че служителите ви са обучени на ниво".

Поздравления получиха и двайсетината доброволци от близката циганска махала "Лозенец", които са помогнали много както при евакуацията на малките пациенти на дома, така и за гасенето на пламъците. В гасенето участваха и огнеборци с 2 противопожарни автомобила.

Огънят избухна малко преди 17 часа в събота и унищожи 62 декара борова гора и храсти. Боровете не могат да бъдат възстановени и мястото трябва да се залесява отново, съобщиха от община Стара Загора. Този път ще бъдат засадени дървесни видове, които са по-устойчиви при пожари.

В същото време продължава разследването за причините, довели до бедствието. Разследващите работят по три основни версии за него: детска игра с огън, небрежност при боравене с открит огън или умишлен палеж. Има подозрение, че две непълнолетни момчета, на 16 и на 17 години, които по това време били на циганска сватба и злоупотребили с алкохол, са драснали нарочно клечката на боровете, за да се забавляват и гледат сеир.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Да види майка си е предсмъртното му желание Тежко болен българин, лекуван в Италия, избра да издъхне в родината си. 34-годишният нашенец поема на своето последно пътуване, за да види родната си майка, преди да затвори очи завинаги. Покъртителната история разплака България и Италия, след като бе публикувана на сайта на медицинска организация в

Първа експозиция за слепи в България. След обиколката всеки трябва да познае какво е усетил Да видиш Дунав мост, но не с очи, а с ръце! Това предлага първата по рода си изложба за незрящи у нас. Девет експоната могат да бъдат усетени в Историческия музей в Русе, научи "България Днес". Посетителите преживяват едни от най-емблематичните сгради в

Снимка на пътен полицай яхнал тротинетка и движещ се в средата на централен булевард в столицата стана абсолютен хит в социалните мрежи