Поздравления за персонала на дом "Майка и дете" в Стара Загора, спасил 39 деца при пожар

https://www.24chasa.bg/novini/article/7636762 www.24chasa.bg
Главен комисар Николай Николов поздрави персонала на дома за проявената храброст и съобразителност по време на пожара в събота. СНИМКА: Ваньо Стоилов

Директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов връчи днес от името на вътрешния министър Младен Маринов поздравителен адрес на Дома за медико-социални грижи за деца в Стара Загора, известен повече като като дом "Майка и дете". Поздравлението е отправено към директора на дома Георги Узунов и към служителите на социалното заведение, които при пожар, възникнал в борова гора до самия дом в събота след обяд, евакуираха спешно на безопасно място 39 деца и бебета и не допуснаха нито едно от тях да пострада от дима и пламъците. Повечето от тях са неподвижни или трудно подвижни и е трябвало да бъдат носени на ръце.

По това време дежурен лекар в дома е д-р Юлиан Илчев, който издал устна заповед за евакуацията. Педиатърът е бивш кмет на община Раднево, който след края на мандата си се върна към лекарската професия.

В поздравителния адрес министър Маринов е написал: "Благодарение на професионализма и съобразителността ви не беше допусната загуба на човешки живот. Целият персонал е реагирал адекватно и експедитивно преди пожарът да достигне Дома и така не е допусната опасност за децата и шестте бебета, поверени на вашите грижи. Действията на дежурния лекар Юлиан Илчев, издал устна заповед за евакуация, са били точни и навременни. Адмирации и към старшата сестра Гинка Ковачева, която е организирала извеждането на всички деца от застрашената сграда.

Ситуация като тази доказва на практика, че сте се отнесли с нужната сериозност и че служителите ви са обучени на ниво".

Поздравления получиха и двайсетината доброволци от близката циганска махала "Лозенец", които са помогнали много както при евакуацията на малките пациенти на дома, така и за гасенето на пламъците. В гасенето участваха и огнеборци с 2 противопожарни автомобила.

Огънят избухна малко преди 17 часа в събота и унищожи 62 декара борова гора и храсти. Боровете не могат да бъдат възстановени и мястото трябва да се залесява отново, съобщиха от община Стара Загора. Този път ще бъдат засадени дървесни видове, които са по-устойчиви при пожари.

В същото време продължава разследването за причините, довели до бедствието. Разследващите работят по три основни версии за него: детска игра с огън, небрежност при боравене с открит огън или умишлен палеж. Има подозрение, че две непълнолетни момчета, на 16 и на 17 години, които по това време били на циганска сватба и злоупотребили с алкохол, са драснали нарочно клечката на боровете, за да се забавляват и гледат сеир.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Индианец от племето команчи. Така ще се впише на преброяването на населението догодина проф. Петър Иванов, който преди близо десетилетие се определи като марсианец. Русенският писател и общественик отново силно критикува методите на преброяването, като го определя като "скъпо и ненужно". Затова и със самоопределянето като индианец показва своя

Наталия Сименова може и да е изпълнена с "Море от любов" в себе си, но на пътя явно блондинката си е за цяло "Море от наказания". Тв водещата бе засечена от "България Днес" да говори по телефона, докато шофира мощния си скъпарски джип. Наред с това има проблем с левия фар, чиято крушка е изгоряла. И това бяха видимите нарушения. Наталке, не така

Хващат семействата на елита с дрога, проститутки и алкохол Надя Панкова Човек не си избира роднините. Това е единствената утеха на много от българските популярни лица от властта, сцената и спорта, щом стане дума за семействата им. Масово едни от най-успелите у нас (а и не само) имат кръвна връзка с черна овца