Община Мездра се включва в инициатива в памет на загиналите в Добричката епопея 1916

https://www.24chasa.bg/region/article/7638420 www.24chasa.bg

Община Мездра се отзова на призива на инициативния комитет, изградил мемориал на загиналите край Добрич през 1916 г. от Шеста пехотна Бдинска дивизия да вгради капсула с пръст от родните места на загиналите воини.

Боят при Добрич (известен в българската литература като Добричката епопея) от 5 до 7 септември 1916 г. е сражение от Първата световна война. В отбраната на Добрич е включена 6-та Бдинска дивизия, част от която са 35-и пехотен Врачански и 36-и пехотен Козлодуйски полкове, съставени от войници от нашия край. Там е мястото, където в един ден са избити най-много врачани.

На 8 септември 1916 г., добричките граждани устройват траурно шествие до военното гробище, където са положени тленните останки на загиналите предния ден офицери. Обикновените войници и подофицери от тези полкове са погребани в масови гробове. Освободеното признателно население нарича две свои села Козлодуйци и Врачанци в памет на загиналите бойци от Железния Врачански полк.

Край с. Козлодуйци през 2017 г. е изграден мемориал на загиналите от Шеста пехотна Бдинска дивизия, благодарение на инициативния комитет и много дарители. Тази година по идея на инициативния комитет ще бъде вградена капсула с пръст от родните места на загиналите герои. Община Мездра се включи в призива и изпрати възпоменателен адрес и пръст от 16 населени места, родом от които са загиналите 44-ма наши съграждани.

В адреса от кмета на община Мездра инж. Генади Събков пише: „Дълг на поколенията е да пазят и предават паметта за загиналите за свободата и целостта на Отечеството. Оценявам значимостта на изградения край с. Козлодуйци мемориал на загиналите от Шеста пехотна Бдинска дивизия в епическите боеве при отбраната на Добрич през септември 1916 г. Историческата и родова памет на дарителите – патриоти, с чиято помощ мемориалът е издигнат, е похвална. Гордост за нас е подвигът на 35-ти Врачански полк /Железният полк/ в Добричката епопея. Мястото, където са загинали най-много врачани в един ден. Бойците от Железния полк заедно с 36-ти пехотен Козлодуйски полк изковават с подвига и кръвта си победата над силния враг. Войните преграждат буквално с телата си пътя на многократно превъзхождащите ги сили към Добрич. В окопите геройски загиват 44 храбри синове от мездренския край.

За нас е чест с капсулите с пръст от родните места на войниците да пренесем в земята на Добруджа частица от своята историческа и родова памет, към която да се завръщаме и от която да черпим сили.

Поклон пред свидните жертви!“

Мемориалът е изграден от врачански варовик с финансовото спомоществователство на дарителя от Мездра Тони Йорданов – секретар на „Инициативен комитет за изграждане на мемориал край село Козлодуйци“ и с финансовата подкрепа на община Добричка. Автор на архитектурно-художествения проект е Владимир Петров, урбанист от Пловдив. Художественото изпълнение е дело на скулптурите Александър Хайтов и Христо Илиев.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Видимо угрижена, Деси Банова обядва със своя близка приятелка, видяха зорките папараци на "България Днес". За неангажиращата среща бившата синоптичка залага на дантелена черна рокля, която синхронизира идеално с дългите й руси коси. Впечатление прави червеният конец против уроки, който Деси е вързала на лявата си ръка.

Актьорът Тончо Токмакчиев е баш дядо, видяха топпапараците на "България Днес". Дъщерята на комика Таня, която живее със семейството си в Испания, се е прибрала за малко в България. По този повод щастливият кукувец гордо разходи 11-месечния си внук в столицата. Компания му правеха жена му и дъщеря му,

Проблеми с киберсигурността и хакерските атаки изпитва Светия Синод, установи проверка на "България Днес". В момента един от официалните сайтове на митрополитите рекламира епилация на краката на китайски език, а друг предлага почивка в Румъния на английски. От своя страна ръководството на Софийската епархия предупреди за измами свързани с