Въздухът в Дупница чист, показват измерванията

https://www.24chasa.bg/region/article/7639634 www.24chasa.bg

На територията на община Дупница не се регистрират превишения на максимално еднократните и средноденонощните пределно допустими концентрации/норми за опазване на човешкото здраве/по следните показатели ФПЧ10, SO2, NOx, CO, O3, H2S, NH3 и метеорологични параметри т.е. не е установено замърсяване на атмосферния въздух. Това е заключението от направените денонощни измервания в периода 29.07.2019 г. – 31.07.2019 г в района на жк. Бистрица. Протоколите от ИАОС -Главна дирекция "Лабораторно-аналитична дейност" с резултатите бяха внесени вчера в деловодството на общинска администрация.

След сигнали в Община Дупница и РИОСВ-Перник, свързани със замърсяване на въздуха и задушливи миризми от самозапалване на закритото общинско депо за неопасни отпадъци в м. "Злево", кметът на Община Дупница инж. Методи Чимев направи заявление към лаборатории на ИАОС за извършване изследване на качеството на атмосферния въздух (КАВ) и измервания на емисии на вредни вещества във въздуха с мобилна автоматична станция. Направено бе измерване на нивата на замърсителите в атмосферния въздух по отделни показатели. От изпитванията е видно само едно превишаване на средноденонощната норма от 50 µg/m3 (установено 55 µg/m3 на 29.07.2019 година в 14 часа) от извършените 48 бр. измервания по показател ФПЧ10 (финни прахови частици), което е било моментно и повлияно от въздушните маси.

"Като цяло резултатите са показателни, че влошаване качеството на атмосферния въздух на територията на град Дупница няма. Лично аз, не очаквах да има превишаване на нормите, което е и видно, тъй като на закритото общинско депо, през годините не сме допускали депониране на опасни канцерогенни отпадъци. Ежедневно от Община Дупница запръстяваме, за да не се допуска горене и отделяне на метан. Само ще напомня, че ската е с натрупан отпадък повече от 60 години и бе предназначено за твърди битови отпадъци с неопасен характер. Ще продължим да следим състоянието, разбира се. В Дупница има вече монтирани няколко станции, които следят качеството на атмосферния въздух и всеки жител може в реално време да следи актуалното състояние на въздуха, който дишаме", заяви Началник отдел "Екология" Десислава Борисова. Състоянието на въздуха в Дупница, както и цялата страна в реално време, можете да следите на https://airbg.info/map/.

"Искам да напомня отново на нашите съграждани, че периодичното самозапалване на закритото общинско депо е вследствие на продължителните гнилостни процеси във вътрешността на сметището, което е с дълбочина повече от 70 метра. Този процес ще продължи, докато не бъде технически и биологически рекултивирано, за което Община Дупница сме предприели всички законови действия, които предвиждаме да приключат в края на 2020 година", допълни главният еколог на Общината.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Видимо угрижена, Деси Банова обядва със своя близка приятелка, видяха зорките папараци на "България Днес". За неангажиращата среща бившата синоптичка залага на дантелена черна рокля, която синхронизира идеално с дългите й руси коси. Впечатление прави червеният конец против уроки, който Деси е вързала на лявата си ръка.

Актьорът Тончо Токмакчиев е баш дядо, видяха топпапараците на "България Днес". Дъщерята на комика Таня, която живее със семейството си в Испания, се е прибрала за малко в България. По този повод щастливият кукувец гордо разходи 11-месечния си внук в столицата. Компания му правеха жена му и дъщеря му,

Проблеми с киберсигурността и хакерските атаки изпитва Светия Синод, установи проверка на "България Днес". В момента един от официалните сайтове на митрополитите рекламира епилация на краката на китайски език, а друг предлага почивка в Румъния на английски. От своя страна ръководството на Софийската епархия предупреди за измами свързани с