Иван Тотев : Съединението ни научи заедно да постигаме национални цели

https://www.24chasa.bg/region/article/7639747 www.24chasa.bg
Иван Тотев

6 септември 1885 година е най-пловдивският ден в новата българска история. Преди 134 години нашите предци повеждат заключителния етап от борбата за обединение и избират пътя - единение в името на националната идея. Това казва в приветствие кметът Иван Тотев по повод предстоящия празник.

Според него пловдивчани имат статут и самочувствие, защото са изградили своя град не само като най-големия и най-богатия, но и като духовния център на българските земи. Но те избират да бъдат част от Обединена България.

"Всяка година на този ден преосмисляме силата на девиза "Съединението прави силата", който е израз на непреодолимия патриотичен подем за Съединението на Княжество България и Източна Румелия", отбелязва Тотев.

По думите му урокът от тази история, случила се преди 134 години, е, че народът ни може да постигне и най-трудната национална цел, ако е заедно. "Защото навсякъде по света уважават можещите, знаещите, образованите народи, които сами коват бъднините на своята Родина", отбелязва той.

"Ние се гордеем с наследството на своите предци и неслучайно този ден е избран за празник на нашия град. Днес Пловдив отново пише история като първия български град, избран за европейска столица на културата. Той се развива и променя, а резултатите са навсякъде около нас. Съчетанието на индустрия, образование, култура, обновена инфраструктура и градска среда правят Пловдив предпочитано място за живот. В Деня на Съединението и Празника на Пловдив отправям към Вас искрените си пожелания за здраве, щастие и успехи", завършва кметът.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Индианец от племето команчи. Така ще се впише на преброяването на населението догодина проф. Петър Иванов, който преди близо десетилетие се определи като марсианец. Русенският писател и общественик отново силно критикува методите на преброяването, като го определя като "скъпо и ненужно". Затова и със самоопределянето като индианец показва своя

Наталия Сименова може и да е изпълнена с "Море от любов" в себе си, но на пътя явно блондинката си е за цяло "Море от наказания". Тв водещата бе засечена от "България Днес" да говори по телефона, докато шофира мощния си скъпарски джип. Наред с това има проблем с левия фар, чиято крушка е изгоряла. И това бяха видимите нарушения. Наталке, не така

Хващат семействата на елита с дрога, проститутки и алкохол Надя Панкова Човек не си избира роднините. Това е единствената утеха на много от българските популярни лица от властта, сцената и спорта, щом стане дума за семействата им. Масово едни от най-успелите у нас (а и не само) имат кръвна връзка с черна овца