Община Елин Пелин се бори с демографската криза като подпомага млади семейства вече трета година

https://www.24chasa.bg/region/article/7640330 www.24chasa.bg

Вече трета поредна година община Елин Пелин води успешна политика, насочена към подпомагане и подобряване на условията за живот за младите семейства. През последните години децата, родени на територията на общината, се увеличават, а спокойствието на малкия град, лесният достъп до детска градина и училище, примамват все повече млади хора да изберат община Елин Пелин за свой дом.

Политиката за допълнително подпомагане на млади семейства при раждане на дете имат и своите цифрови изражения. През 2017 г. са изплатени 16 100 лв. под формата на еднократна помощ за раждане на дете, а през следващата 2018 г. сумата нараства двойно - 32 300 лв.

Специална грижа общината полага за родителите на три и повече деца. Сумата, която държавата предоставя при раждане на трето дете е 300 лв., а за всяко следващо - по 200 лв. През 2017 г. в община Елин Пелин е приет Правилник за отпускане на еднократната помощ за раждане на дете, като сумата може да достигне до 1500 лв. за трето или следващо дете. Справката от края на юли 2019 г., която направихме е, че до момента са изплатени 27 700 лв. за първите 7 месеца на годината, като с тези пари са подпомогнати 58 семейства. До края на годината техният брой със сигурност ще се увеличи, тъй като само през месец август са подадени нови 12 молби за отпускане на еднократна помощ.

"Това е потвърждение за успешната политика на общината и кмета Ивайло Симеонов за стимулиране на семействата да имат повече деца", уточняват от администрацията на градоначалника и са горди с нарастващия брой бебета в Елинпелинско.

От три години община Елин Пелин организира кампанията „Бебе на годината“, като на официалната церемония през февруари в Ритуалната зала на общината се събират родителите на децата, които са родени през месец януари. Първото бебе за годината получава специални подаръци, а всички януарски бебета - подаръци от фирми, развиващи дейност на територията на община Елин Пелин.

През последните години се реализира и още една социална инициатива, насочена към семейства с деца, родени в най-малките села в общината с изявени демографски проблеми. Всички бебета, които са родени и живеят в малките населени места на община Елин Пелин, получават подаръци от кмета на общината, както и от представители на местния бизнес, които също осигуряват подаръци за инициативата.

С тези си действия община Елин Пелин се откроява като една от малкото в страната със социално отговорна политика. Справянето с демографската криза в България е генерален проблем, чието решаване се отлага и пренебрегва от години. Община Елин Пелин работи приоритетно и целенасочено в тази посока, въпреки ограничените си бюджетни средства и постига видими резултати само в рамките на две години. През 2018 г. общинската администрация получава отличителния знак „Аз гарантирам щастливо детство" – II място в категорията „Успешна промяна". Призът се присъжда от Държавна агенция за закрила на детето. Това е основен приоритет и основна цел на публичните политики, които осъществяват. Влага се време, усилия и ресурси във всичко, което оказва влияние и е свързано с ежедневието на българското семейство – околна среда, детски градини и училища, спорт и занимания за свободното време и също така осигуряване на безопасност и спокойна среда за децата и възрастните, като е осигурено видеонаблюдение.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Не успя да подкрепи каузата за промени в закона Ще нарежа убиеца на Криси с бръснарско ножче, заканва се баба Милка на протест за справедливо наказание Влошено здраве спря майката на зверски изнасилените и убити сестри Росица и Христина Белнейски да се включи в протест срещу намаляване на присъдите на жестоките престъпници срещу самопризнания.

Осъдителната присъда на бившия моден шеф Росен Чолов-Чолата се сгромоляса! Апелативният спецсъд откри пропуски в решението и върна процеса за ново разглеждане от първа инстанция, научи "България Днес". През януари т.г. спецсъдът даде на Чолата и студентката Полина Иванова по 3 години условно за сводничество.

Сексапилната дъщеря на аржентинската легенда Клаудио Каниджа - Шарлот, стана жертва на пишман коафьор. Тя остана без перука на сцената пред очите на милиони зрители. Мадамата, която е известна с голи снимки и скандално поведение, участва в танцувалното шоу "Байландо" в родината си. Заедно с партньора й, който е професионалист,