За 45 г. АЕЦ "Козлодуй" произведе над 625 млн. мегаватчаса ток, спести 743 млн. тона емисии (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7640872 www.24chasa.bg
Залата за управление на пети блок

В сряда над 3700 атомни енергетици празнуваха

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова ги поздрави, че произвеждат чиста енергия на достъпни цени

Пяха им Б.Т.Р. и солистът на “Юрая Хийп” Джон Лоутън

Над 625 милиона мегаватчаса електроенергия е произвела Първа атомна за 45 години, в момента в централата работят 3700 човека.

Това е част от визитката на единствената българска атомна централа.

“Спестените въглеродни емисии за целия период от пуска на реакторите са над 743 млн. тона”, обяви изпълнителният директор Наско Михов на тържеството по повод годишнината на АЕЦ “Козлодуй”. Ръководството на централата бе поканило стотици служители и гости за юбилея, а водещи на събитието в Дома на енергетика бяха актьорите Яна Маринова и Юлиан Вергов.

“АЕЦ “Козлодуй” е стожерът на българската енергетика, която произвежда чиста енергия на достъпни цени”, заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която прие почетен плакет по повод годишнината за приноса на Министерството на енергетиката. Тя подчерта, че централата 45 години гарантира енергийната сигурност не само на страната, но и на региона.

Приоритет за

правителството

е удължаване

експлоатацията

на пети и шести

блок,

каза още Петкова (те имат живот още 30 г.). И отбеляза, че преди две години пети блок е получил лицензия за експлоатация от Агенцията по ядрено регулиране за още 10 години. (Това е най-дългият срок, за който регулаторът може да издаде лиценз, след това се издава нов пак за 10 г. - б.а.)  

По думите на енергийния министър до броени дни такава лицензия трябва да получи и шести блок на централата. Петкова подчерта, че ядрената енергетика има бъдеще в България и правителството продължава да работи за нейното развитие.

Тържеството продължи с връчване на почетни плакети за ръководители на централата, работници, служители и партньори на АЕЦ “Козлодуй” със заслуги за изграждането и експлотацията на първата българска атомна централа.

Първата награда бе за

енергетика

Милен Русков,

постъпил на

работа в първата

година на

централата

и още продължаващ да работи там. Отличия получиха и всички бивши директори на АЕЦ “Козлодуй” през годините. Те споделиха спомените и вижданията си за бъдещето на атомната енергетика у нас.

За бившия шеф на АЕЦ “Козлодуй” и сегашен зам. изпълнителен директор Александър Николов е напълно ясно, че България трябва да строи нови ядрени мощности, защото те ще бъдат и в бъдеще източник на най-чистата и достъпна енергия. За родения в Белене Николов е без значение дали нови мощности ще бъдат инсталирани в родния му град, или в Козлодуй.

Близо 33 г. от живота на Николов са свързани с централата. В гимназията искал да стане лекар, но в казармата бързо се отказал от тази идея и станал енергетик.

“Започнах работа в АЕЦ “Козлодуй” в далечната 1986-а като стажант-студент, а през 1987-а след дипломирането се готвих за стаж за инженер-оператор”, разказа още Николов.  

Днес текучеството на работници и служители е незначително. За шефа на централата Наско Михов най-важното за всеки работещ е да усъвършенства уменията и знанията си. За младите специалисти пък е от значение да осъществят приемствеността от хората, натрупали дългогодишен опит в централата.

“Приемствеността в професията е значима за нас”, смята и младият специалист Даниел Василев, началник на смяна в централата. Според него дейностите в АЕЦ са много специфични и

няма как да се

съхрани и развие

натрупаният опит,

ако не бъде

предаден от

човек на човек

Специални отличия получиха и представители на “Росатом” и други руски партньори на АЕЦ “Козлодуй” с принос в изграждането ѝ, както и сега за удължаване на експлоатационния срок на мощностите.

С овации препълнената зала в Дома на енергетика в Козлодуй посрещна представянето на клипа, създаден за 45-годишнината на АЕЦ. В него ръководители и специалисти от централата пеят и танцуват, представяйки достиженията на дружеството.

Този клип предизвика и доста негативни коментари в публичната мрежа в дните преди тържеството, но според хората от централата това е чудесен начин да се представи човешкото лице на най-мощното ни енергийно дружество.

Тържеството завърши с концерт на група Б.Т.Р. и изпълнения на солиста на “Юрая Хийп” Джон Лоутън.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Видимо угрижена, Деси Банова обядва със своя близка приятелка, видяха зорките папараци на "България Днес". За неангажиращата среща бившата синоптичка залага на дантелена черна рокля, която синхронизира идеално с дългите й руси коси. Впечатление прави червеният конец против уроки, който Деси е вързала на лявата си ръка.

Актьорът Тончо Токмакчиев е баш дядо, видяха топпапараците на "България Днес". Дъщерята на комика Таня, която живее със семейството си в Испания, се е прибрала за малко в България. По този повод щастливият кукувец гордо разходи 11-месечния си внук в столицата. Компания му правеха жена му и дъщеря му,

Проблеми с киберсигурността и хакерските атаки изпитва Светия Синод, установи проверка на "България Днес". В момента един от официалните сайтове на митрополитите рекламира епилация на краката на китайски език, а друг предлага почивка в Румъния на английски. От своя страна ръководството на Софийската епархия предупреди за измами свързани с