Стотици запалиха свещ на оцелелия след погрома на Чипровското въстание от 1688 година каменен кръст (Снимки)

https://www.24chasa.bg/region/article/7642970 www.24chasa.bg
СНИМКИ: Авторката

С молебен и курбан честваха празника на Чипровци в руините на Гушовския манастир

Молебен отслужиха видинският владика Даниил и духовниците. Те отправиха молитва към Света Богородица за здраве и благоденствие на това свято място по повод празника на Чипровци.

Стотици чипровчани се качиха в планината до руините на Гушовския манастир, за да почетат празника на града. Девет фамилии, хванали си светец за изцеление и добруване приготвиха празнична манастирска чорба като принесоха в дар на Бога жертвени агнета и овце. Миряните запалиха свещица на оброка, напомнящ за жертвите от Чипровското въстание.

Стотици запалиха свещ на оцелелия след погрома на Чипровското въстание от 1688 година каменен кръст (Снимки)

Празникът на Чипровци се отбелязва в Деня на Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Чества се от 1988 г., по повод отбелязването на 300-годишнината от Чипровското въстание (1688). Празникът съвпада и с храмовия празник на разрушения в близост до Чипровци - Гушовски манастир. Според местна легенда преди много години на този ден хората са ходели в планината при манастира, а от Балкана слизал бял елен (гушовец). Хората го чакали да си почине и да пие вода, и го принасяли в жертва. Веднъж еленът закъснял, хората не го почакали да отдъхне и го заклали изморен.Това се случило на 6 септември 1688 г. Последвалото въстание довело да разорението на града и опожаряване на манастира. Оттогава всички чипровчани почитат 6 септември, като се събират до останките на Гушовския манастир и правят курбан. Девет фамилии, хванали си светец за изцеление и добруване приготвиха празничната манастирска чорба. Миряните запалиха свещица на оброка на Архангел Михаил. Молебен отслужиха видинският владика Даниил и духовниците. Те отправиха молитва към Света Богородица за здраве и благоденствие на това свято място. Гражданите благодариха и на премиера и на кмета за ремонтирания с нов асфалт път до оброка.

Стотици запалиха свещ на оцелелия след погрома на Чипровското въстание от 1688 година каменен кръст (Снимки)

„Възнамеряваме да социализираме манастира и да го възродим. И тук на този хълм, на това място, целунато от Бога, ще направим исторически парк. Подали сме искане до съответните институции, ще направим това, което разрешават Светата църква и архитектурата. Тук има ток и вода. Така ще поддържаме традицията и вярата у хората. В определени дни те дават курбан, най- голям е на Богоявление и Ивановден, през лятото се събират на още 5-6 оброка. Рекорден е броят на посещенията в Историческия музей-над 7000, така че туристическият поток не секва. За съжаление нямаме голяма леглова база, да ги задържим повече от три дни, но горе в парка до хижата вече много туристи отсядат на палатки.“ каза кметът Пламен Петков. Той увери, че ще бъде завършен и параклиса- костница, посветен на Петър Богдан Бакшев. Той ще се намира до Историческия музей в Чипровци и до останките на католическа катедрала, която съществувала някога. В него ще бъдат положени останките на Петър Богдан, написал история на България 100 години преди Паисиевата.
По думите на кмета в Чипровци живеят повече православни християни, но те почитат историята на родния си край и на България и големите имена Петър Богдан, Петър Парчевич, Георги Пеячевич, Илия Маринов, които са били католици. Всички тези големи българи са живели в Чипровци, като в периода 1600-1688 година градът е бил един от най-цветущите в България, имало е училище и много занаятчийски работилници, развит рудодобив и златодобив. Именно Петър Богдан пише история на България. След Чипровското въстание от 1688 година градът е разрушен от турците, а голяма част от чипровчани се изселват в чужбина и на други места у нас.

Стотици запалиха свещ на оцелелия след погрома на Чипровското въстание от 1688 година каменен кръст (Снимки)

„Общината в балканския град е получила дарения от кметството в Раковски. Всичко зависи от католиците- благодетели. Параклисът е с изградена фасада, покривът, направен по автентична технология, е готов“, допълни кметът.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

"От вчера депутатите са с по-високи заплати. И това не е първоаприлска шега. Това е самата истина", написа във Фейсбук гневно Слави Трифонов и допълни: В тази извънредна ситуация, в тази трудна за всички българи ситуация, в която много хора губят работата си, парите си, а някои и живота си, българските депутати вече взимат повече пари

Както колегите си от ВМА вчера и медиците от болница Св. Анна излезнаха с послание, в което призовават всички: "Молим да останете вкъщи". Снимката на здравните работници от столичната МБАЛ обиколи социалните мрежи и събра хиляди харесвания. Снимка: Болница Св.

Президентът на Филипините Родриго Дутерте нареди на полицията да застрелва всеки жител, който причини "проблем", докато са в сила правилата, наложени с въвеждането на карантина заради коронавируса. "Ако възникне проблем или ситуацията се усложни дотолкова, че хора се бият до бой и животът ви е застрашен, застреляйте ги" - каза той