В Добрич фестивалът „Надежди, таланти, майстори” залага на изпълнения на пиано, цигулка, виола и класическа китара

https://www.24chasa.bg/region/article/7644388 www.24chasa.bg

Международният музикален конкурс „Надежди, таланти, майстори“, който е една от емблемите на Добрич, ще се проведе от 9 до 13 септември. Форумът има 23-годишна история.

Председател на журито ще бъде традиционно проф. Виктор Чучков /пиано/. Членове са проф. Гинка Гичкова / цигулка /, гостува като солист на оркестри в България, както и на филхармонии в Швейцария, Германия, Чехия, Румъния, Тунис, доц. Огнян Константинов /виола/, преподавател в музикалната академия „Проф. Панчо Владигеров“-София, д-р Столина Добрева /китара/- директор на Националното музикално училище „Л. Пипков“-София, и доц. Дино Имери / пиано / от Македония.

Има записани около 50 участници от България, Русия и Турция.

В края на всяка година Организационният комитет определя видовете инструменти за солистичните категории. За 2019 г. това са пиано, цигулка, виола, класическа китара. Интерес представляват категориите „Учител / ученик”, „Акомпанимент”, „Клавирно дуо на 4 ръце”. Голямо разнообразие има и в категория ”Камерен ансамбъл”. При тази категория, журито промени правилника за възрастта на участниците, тя се изчислява като средна възраст.

„Надежди, Таланти, Майстори“ е конкурс, включен в Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби, т.е. лауреатите на призови места от съответна категория получават годишни стипендии от Министерство на културата. Също така те получават Диплом и парична премия от организаторите - община град Добрич. Поради много високите изисквания, е имало издания, в които не се е присъждала „Гран при“.

Конкурсната част се провежда в огледалната зала „Нели Божкова“ в града, като пианистите имат привилегията да свирят на роял „Стейнуей“.

След приключване на конкурсната част и определяне на лауреатите е церемонията по награждаването. Ще се състои и традиционният концерт на журито, винаги свързан с много емоции.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Видимо угрижена, Деси Банова обядва със своя близка приятелка, видяха зорките папараци на "България Днес". За неангажиращата среща бившата синоптичка залага на дантелена черна рокля, която синхронизира идеално с дългите й руси коси. Впечатление прави червеният конец против уроки, който Деси е вързала на лявата си ръка.

Актьорът Тончо Токмакчиев е баш дядо, видяха топпапараците на "България Днес". Дъщерята на комика Таня, която живее със семейството си в Испания, се е прибрала за малко в България. По този повод щастливият кукувец гордо разходи 11-месечния си внук в столицата. Компания му правеха жена му и дъщеря му,

Проблеми с киберсигурността и хакерските атаки изпитва Светия Синод, установи проверка на "България Днес". В момента един от официалните сайтове на митрополитите рекламира епилация на краката на китайски език, а друг предлага почивка в Румъния на английски. От своя страна ръководството на Софийската епархия предупреди за измами свързани с