Пламен проектира сгради за колония на Марс

https://www.24chasa.bg/novini/article/7645977 www.24chasa.bg

Петокласникът от Велико Търново бе на обучение в база на НАСА в Измир

Първа стъпка да сбъдне мечтата си един ден да стане космонавт направи едва на 11 г. търновският ученик Пламен Дачев. Петокласникът в училище “Емилиян Станев” това лято бе на обучение в Космическия лагер в Измир, “пътува” в совалка към космическа станция и дори проектира сгради за колония на Марс.

Пътя към един от трите космически центъра за обучение в света, създадени по модел на NASA, му открило

есе на тема

“Екзопланетите -

новите светове”

Ежегодно Центърът за творческо обучение организира конкурс чрез есе или видеоесе, за да стимулира и подкрепи участието на талантливи български ученици от 9 до 15 години с интерес към науката, математиката и технологиите.

Великотърновското момче бе на седмо място още след първото класиране сред стотици любознателни деца.

“Екзопланетите са планетите извън нашата Слънчева система и аз трябваше да ги опиша с 400 думи - така преминах първия етап. После трябваше да имам препоръки от моите учители и да снимам бележника си, за да се класирам на следващия”, разказва Пламен.  

Преди да се захване с есето, той не знаел точно какво са екзопланети, защото в училище все още са учили твърде малко астрономия, но интересът му към необятния Космос е от съвсем малък. Не си спомня

кой първи го

е накарал да

погледне към

звездите

- дали татко му, който е готвач, или майка му - начална учителка. Семейството обаче единодушно насърчава влечението на момчето, което вместо задължителните за училище произведения жадно поглъща книги с фантастични сюжети.

В клас пък най-интересна му е математиката. Ходи на математически състезания и има редица награди.

На английския набляга от първи клас. Затова неговата досегашна класна Николинка Вичева и преподавателката по английски Биляна Бонева са учителите, помогнали с препоръки на Пламен да осъществи звездното си приключение.

Общинският съвет във Велико Търново гласува 2000 лв. за таксата му за участие.

Така Пламен влиза в тима от 170 деца от цял свят, които попадат в тренировъчния лагер. Сред тях българчетата са 32. По време на едноседмичното обучение те участват в интерактивни симулации, свързани с Космоса -

обличат

скафандри,

тренират на реални

тренажори за

подготовка на

астронавти,

изпробват движенията в безтегловност, упражняват се в совалка и ред още недостижими за връстниците им неща.  

“Пускаха ни презентации, учихме как космонавтите отиват до Луната. Имаше планетариум, където с телескоп наблюдавахме Слънцето и Луната. Качвахме се на симулатори - единият започва да се върти, друг ни издигаше нагоре - като в безтегловност”, обяснява Пламен.

Една от мисиите била да влязат в “главата” на совалка и да отидат до Международната космическа станция. Пламен бил от техническия екип на борда, но имало деца, които “командвали полета” от земята.

Когато пристигнали в Измир, момчетата и момичетата били разделени на отбори според възрастта си. В екипа на Пламен имало деца от Чехия, Австралия, Канада и Франция. Обучението и поставените задачи се водели изцяло на английски.

“Имахме

слушалки,

всичко беше

като на кино

В симулативната совалка се намирахме в една огромна стая, пълна с копчета. Наземният контрол ни казва задачите, ние отговаряме”, вълнува се от преживяването Пламен. Той уточнява, че преди да започнат мисията, трябвало да изчетат наръчник за работа с всички панели.

Друга мисия, която Пламен ще помни за цял живот, било построяване на колония на Марс. Малките астронавти трябвало да проектират сгради и после да ги конструират.

“Някой ден, когато наистина стъпим на Марс, може сградите да бъдат точно такива, каквито ние ги направихме. Аз построих нещо като сграда за живеене. Предполагам, че там училища няма да има, защото преподаването на знания ще е на съвсем друго ниво”, обяснява Пламен.  

Горд е, че именно неговият отбор спечелил тази мисия. Бъдещите “колонизатори” на нови планети се докоснали до

лабораторията,

в която се

отглеждат

растения за Марс “Семената покълват в нещо като гъба, която симулира почвата. Лампи заменят слънчевата светлина”, вещо допълва момчето, което си е донесло от космическите семена и дори гъба-почва.

Докато бил в Space Camp в Турция, петокласникът опитал и т.нар. лунна походка. Разказва, че бил овързан с въжета и създали такава среда, че движенията му се забавяли и когато искал да отскочи, това ставало много, много бавно. Децата правили ракети, после ги изстрелвали и цяла седмица живели, все едно са някъде в Космоса. Пламен се завърнал и с много нови приятелства с връстници, също като него изкушени от звездите, планетите и това, което е отвъд Млечния път.

Разпознава cъзвездията, а вече знае и как c пpоcто око може да различи в небето Международната космическа станция. А каква е разликата между космонавт и австронавт ли?

“Космонавтите ходят да учат и да се подготвят в Русия, а пък астронавтите - в други страни”, казва Пламен.

Той още няма ясни планове към коя космическа сила ще се насочи.

Убеден е обаче, че един ден ще се качи в истинска совалка. От учебно-тренировъчния лагер в Измир се върнал със сертификат, който е един от високо ценените документи за прием в голям брой училища и университети по света.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

В пласьор на комунистически календари за идващата 2020 г. се е превърнал подземният бос Димитър Вучев-Демби, показа проверка на "България Днес". Календарът, който Демби предлага, е дело на Българската комунистическа партия, която заедно с още няколко подобни организации се бори за честта да бъде единствен представител на автентичната лява идея у

Не съм доволен нито от резултата, нито от играта, казва треньорът на "сините" Петър Хубчев "Левски" ще зимува на втората позиция във временното класиране, след като завърши 0:0 с прекия си преследвач "Локомотив" насред Пловдив. "Сините" играха половин час с човек повече, но така и не успяха да стигнат до трите точки.

Гаджето на вратаря на "Бешикташ" Лорис Кариус - София Томала, определено си пада по нестандартните начинания. Няма как иначе да се обясни новата инвестиция на моделката. Тя реши да вложи пари в компания, която доставя строителни материали. И набързо спести един разход на фирмата - за рекламно лице. София сама застана пред фотообективите за