200 деца с хромбук в 6 пловдивски училища, вместо с тетрадки

https://www.24chasa.bg/region/article/7646043 www.24chasa.bg
Зам.-кметът на Пловдив по образование Стефан Стоянов СНИМКА: Евгени Цветков

Близо 200 деца в 6 пловдивски училища заместват т.г. хартиените учебници и тетрадки с chromebook (хромбук). Устройството е подобно на лаптоп, но е по-леко и евтино и служи единствено за образователни цели.

Ефикасността му вече е тествана в езикова гимназия "Иван Вазов", известна като Руската, където м.г. с хромбук бе оборудван цял един клас. Сега освен него ще има и втори. Останалите пет учебни заведения са възприели модела на Руската. Според директорката й Вихра Ерамян с хромбук се елиминира възможността децата да се занимават с личните си телефони по време на часовете и да си чатят. Те нямат време за игри, тъй като са ангажирани с работа с chromebook. От него няма достъп до социалните мрежи, блокирано е и съдържанието в интернет, което не е свързано с уроците. Устройството е защитено от кибератаки и източване на лични данни.

"Налагането на безхартиеното обучение започна в Пловдив още преди 3 г. и ще продължи. Дигитализацията навлиза навсякъде, образованието не може да остане изолирано. Затова общината отпуска средства за иновативни методи. От началото на годината досега сме предоставили близо 200 000 лв.", коментира зам.-кметът Стефан Стоянов. По думите му във всичките 52 общински училища са въведени т.нар. "облачни технологии" и с тях децата ще се обучават и т.г. Образцовата математематическа гимназия "Акад. Кирил Попов" е вързана към различни платформи и по предметите се използват интерактивни средства. С тях се насочва вниманието на децата върху най-важната информация. В пловдивските училища и т.г. ще се използва платформата G Suite. Чрез нея всеки преподавател организира виртуална класна стая (класрум). Там се качват планове, тестове, домашни, диаграми, таблици, а децата, учителите и родителите имат достъп до тях онлайн чрез личните си акаунти. Преподавателите са единодушни, че класрум е изключително ефективна за екипна дейност. Децата могат и извън училище да работят по групов проект, независимо къде се намират. Учителят пък следи как се справят и дава напътствия. Така има поглед върху приноса на отделния ученик в решаването на общата задача.

"Дори и да отсъстват от часовете по болест, децата имат достъп до преподавания материал в класрум и могат да наваксват вкъщи, без да изостават от съучениците си", обясняват педагози. 150 преподаватели под тепетата са вече обучени за работа с различни платформи и се сертифицирани от Гугъл. Такава голяма бройка има само в напреднали държави като Англия, Германия, Испания, Норвегия, посочват от общината.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Видимо угрижена, Деси Банова обядва със своя близка приятелка, видяха зорките папараци на "България Днес". За неангажиращата среща бившата синоптичка залага на дантелена черна рокля, която синхронизира идеално с дългите й руси коси. Впечатление прави червеният конец против уроки, който Деси е вързала на лявата си ръка.

Актьорът Тончо Токмакчиев е баш дядо, видяха топпапараците на "България Днес". Дъщерята на комика Таня, която живее със семейството си в Испания, се е прибрала за малко в България. По този повод щастливият кукувец гордо разходи 11-месечния си внук в столицата. Компания му правеха жена му и дъщеря му,

Проблеми с киберсигурността и хакерските атаки изпитва Светия Синод, установи проверка на "България Днес". В момента един от официалните сайтове на митрополитите рекламира епилация на краката на китайски език, а друг предлага почивка в Румъния на английски. От своя страна ръководството на Софийската епархия предупреди за измами свързани с