200 деца с хромбук в 6 пловдивски училища, вместо с тетрадки

https://www.24chasa.bg/region/article/7646043 www.24chasa.bg
Зам.-кметът на Пловдив по образование Стефан Стоянов СНИМКА: Евгени Цветков

Близо 200 деца в 6 пловдивски училища заместват т.г. хартиените учебници и тетрадки с chromebook (хромбук). Устройството е подобно на лаптоп, но е по-леко и евтино и служи единствено за образователни цели.

Ефикасността му вече е тествана в езикова гимназия "Иван Вазов", известна като Руската, където м.г. с хромбук бе оборудван цял един клас. Сега освен него ще има и втори. Останалите пет учебни заведения са възприели модела на Руската. Според директорката й Вихра Ерамян с хромбук се елиминира възможността децата да се занимават с личните си телефони по време на часовете и да си чатят. Те нямат време за игри, тъй като са ангажирани с работа с chromebook. От него няма достъп до социалните мрежи, блокирано е и съдържанието в интернет, което не е свързано с уроците. Устройството е защитено от кибератаки и източване на лични данни.

"Налагането на безхартиеното обучение започна в Пловдив още преди 3 г. и ще продължи. Дигитализацията навлиза навсякъде, образованието не може да остане изолирано. Затова общината отпуска средства за иновативни методи. От началото на годината досега сме предоставили близо 200 000 лв.", коментира зам.-кметът Стефан Стоянов. По думите му във всичките 52 общински училища са въведени т.нар. "облачни технологии" и с тях децата ще се обучават и т.г. Образцовата математематическа гимназия "Акад. Кирил Попов" е вързана към различни платформи и по предметите се използват интерактивни средства. С тях се насочва вниманието на децата върху най-важната информация. В пловдивските училища и т.г. ще се използва платформата G Suite. Чрез нея всеки преподавател организира виртуална класна стая (класрум). Там се качват планове, тестове, домашни, диаграми, таблици, а децата, учителите и родителите имат достъп до тях онлайн чрез личните си акаунти. Преподавателите са единодушни, че класрум е изключително ефективна за екипна дейност. Децата могат и извън училище да работят по групов проект, независимо къде се намират. Учителят пък следи как се справят и дава напътствия. Така има поглед върху приноса на отделния ученик в решаването на общата задача.

"Дори и да отсъстват от часовете по болест, децата имат достъп до преподавания материал в класрум и могат да наваксват вкъщи, без да изостават от съучениците си", обясняват педагози. 150 преподаватели под тепетата са вече обучени за работа с различни платформи и се сертифицирани от Гугъл. Такава голяма бройка има само в напреднали държави като Англия, Германия, Испания, Норвегия, посочват от общината.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Куп интелектуалци на поклонението на бившия шеф на Народния Магдалена МИТКОВА снимки: Пламен Кодров Звездите на родната културна сцена изпратиха големия Павел Васев в последния му път. Стотици известни личности и приятели, сред които Вежди Рашидов, Теди Москов, Стефан Мавродиев, Параскева Джукелова, Антон Радичев и Жоро Мамалев,

Кадър с дъх на лято публикува плеймейтката Маги Бадер. Носителката на еротичната титла се пусна по бански, препичайки се на жарко слънце. И докато навън е мъгла и студ, то при Маги изглежда, сякаш че температурите са доста високи. Бадер крие засега къде е и с кого, но това не попречи на почитателите й да отбележат, че изглежда много секси

Бившето гадже на Луна пропя. Здравенякът Горан се прекръсти на Горджано, за да впечатли изпълнителката с кратко парче. "Горане, благодаря ти за тази серенада! За жеста много мило, но нещо не ти се е получило. Не разбрах целта ти - да ме впечатлиш или да ме изплашиш. Да не си станал талибан или си прекалил отново с дозата!