Кметът на Луковит Иван Грънчаров откри четвъртото издание на националния събор на млекопреработвателите

https://www.24chasa.bg/region/article/7646263 www.24chasa.bg

За четвърта поредна година за три дни – 06, 07 и 08 септември 2019 г. – Луковит се превърна в център на традициите и новостите в млекопреработвателния бранш.

В Деня на Съединението на България в града на Луковитските моми стартира четвъртото издание на Националния събор „Млечният път на България през вековете“. Изложението се организира от Асоциацията на млекопреработвателите в България /АМБ/ и Община Луковит, със съдействието на Министерството на земеделието, храните и горите и на Държавен фонд „Земеделие“. В изложбените зони на площад „Трети март“ своята продукция представиха млекопреработватели, млекопроизводители, производители на закваски, на машини, на хляб, вино, земеделски производители на различни видове храни и занаятчии.

Кметът на община Луковит Иван Грънчаров, който е и член на управителния съвет на АМБ, официално откри събитието. В церемонията участваха и народният представител Калин Василев, председателят на Общински съвет Луковит д-р Данаил Динков, директорът на Областна дирекция по безопасност на храните д-р Росен Федерчев, главният секретар на Българската стопанска камара Добри Митрев, съпредседателят на Националния съюз на говедовъдите в България Рангел Матански, който извърши и ритуалното плисване на менче с мляко на площада, проф. Светла Данова от Института по микробиология при БАН и доц. Мария Йотова от Токийския университет - Япония.

Една от атракциите в програмата бе кулинарното шоу на Ути Бъчваров „Най-големият тиган гостува на Луковит“. Известният кулинарен тв водещ посети много от щандовете в изложението и прояви интерес към тънкостите в производството и съхранението на млякото, сиренето, и кашкавала в различните райони на страната.

Млекопреработвателите щедро предоставиха всички необходими продукти за приготвянето на огромен миш-маш. Ути Бъчваров сготви традиционното ястие със 100 килограма българско бяло саламурено сирене. В незабравимото готварско шоу като кулинарни помощници взеха участие и много деца, обучаващи се в местното СУ „Алеко Константинов“.

Малчугани от различни възрасти се включиха и в забавните млечни игри, подготвени и проведени от водещия на събора – популярният телевизионер и отличен кулинар Иво Танев. В игрите децата показаха бързина, съобразителност, познания и с удоволствие се насладиха на млечните продукти "Милкком", "Забърдо" и "Славянка".

Ценителите на традиционните български вкусове – сирене и вино, с интерес уважиха обявената в програмата на събора дегустация. Тя се осъществи под вещото ръководство на Маргарита Христова – световен дегустатор, редактор на списание „BGWine” и международен съдия в елитните конкурси за вино и спиртни напитки: Concours Mondial de Bruxelles и Spirits Selection by CMB. Бели, червени вина и тип розе на Edoardo Miroglio и Angel's Estate бяха поднесени с прецизно подбрани видове сирена и кашкавал „Обнова“, „Жоси“, „Лакрима“, „Виола“ и „Елит“. Участниците в дегустацията опитаха и прочутото зелено сирене от с. Черни Вит.

В традиционния за събора Четвърти кулинарен конкурс „Млечният вкус“ местни майстори за поредна година демонстрираха кулинарни умения в две категории – млечен продукт и ястие с млечни продукти. Гозбите бяха оценявани от експертно жури с председател проф. Светла Данова от Института по микробиология при БАН и членове – доц. Мария Йотова от Токийския университет и Иван Глухаров от Мандра с. Обнова. Домашно приготвените сирена с трюфели и с чушки на Цеца Райкова от Дерманци спечелиха първо място при млечните продукти, следвани от крокмача на Витка Митова (Луковит), домашния кашкавал с чубрица на Анче Панталеева (Дерманци), разядката с козе мляко на Стефка Панталеева (Дерманци), млечният крем на Тотка Несторова (Дерманци), домашния катък на Цветелина Матева (Горан) и овчето мляко на Миглена Георгиева (Петревене). При ястията с млечни продукти най-високо бе оценена баницата с локум на Тотка Маринова от Луковит. Следващи в класацията се наредиха баницата на Стефка Маринова (Луковит), качамакът на Милена Георгиев (Петревене), чийзкейкът на Цветелина Матева (Горан), ястието „Пиленца“ на Янка Чернева (Дерманци), ястието „Сивушка и Белчо“ на Милка Найденова (Луковит) и тортата на Йорданка Велчева (Петревене).

През дните на събора участниците и посетителите се насладиха на етнографска палитра от звуци, ритми и багри чрез фолклорните концерти на Цветелина с танцова формация „Антик“, Ива Давидова с танцова формация „Приятели чрез танца“, Латинка Петрова, фолклорен танцов ансамбъл „На Мегдана“ гр. София с художествен ръководител Даниел Костов, гайдарска група от гр. Смолян и фолклорен танцов ансамбъл „Магия“ гр. Ловеч с художествен ръководител Маргарита Атанасова.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Видимо угрижена, Деси Банова обядва със своя близка приятелка, видяха зорките папараци на "България Днес". За неангажиращата среща бившата синоптичка залага на дантелена черна рокля, която синхронизира идеално с дългите й руси коси. Впечатление прави червеният конец против уроки, който Деси е вързала на лявата си ръка.

Актьорът Тончо Токмакчиев е баш дядо, видяха топпапараците на "България Днес". Дъщерята на комика Таня, която живее със семейството си в Испания, се е прибрала за малко в България. По този повод щастливият кукувец гордо разходи 11-месечния си внук в столицата. Компания му правеха жена му и дъщеря му,

Проблеми с киберсигурността и хакерските атаки изпитва Светия Синод, установи проверка на "България Днес". В момента един от официалните сайтове на митрополитите рекламира епилация на краката на китайски език, а друг предлага почивка в Румъния на английски. От своя страна ръководството на Софийската епархия предупреди за измами свързани с