РИОСВ в Стара Загора спря ТЕЦ "Брикел", ползвал неразрешено гориво (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7646494 www.24chasa.bg
Пред официалния портал на ТЕЦ "Брикел" днес след обяд беше спокойно. СНИМКА: Ваньо Стоилов

От дружеството казват, че и без това са в планов ремонт

Регионалната инспекция по околната среда и водите в Стара Загора издаде днес, понеделник, принудителна административна мярка за спиране на шестте котли на горивната инсталация за производство на топлинна енергия на ТЕЦ "Брикел" край Гълъбово. Според инспекцията, мярката е наложена заради използване на неразрешено гориво - биомаса, което е нарушение на издаденото Комплексно разрешително за работа на "Брикел". По време на проверката на 3 септември, разпоредена от главния прокурор Сотир Цацаров, била открита неразрешена биомаса върху една от транспортните ленти, която подавала гориво към работещ котел, става ясно от съобщението на инспекцията. Освен това проверяващите се натъкнали наблизо и на голямо количество балирана за съхранение слама с осигурен достъп до централата.

От РИОСВ казват още, че мярката е заради невъзможността на оператора да спазва екологичното законодателство и ще остане в сила, докато не бъдат преустановени констатираните нарушения.

Изпълнителният директор на "Брикел" Янилин Павлов потвърди пред "24 часа" днес, че от РИОСВ са им направили предписания за подобряване на работния процес, но допълни, че и без акта за принудително спиране ТЕЦ-ът е щял да спре заради планов ремонт, предвиден по график месец по-рано. Това е станало днес сутринта. Като цяло централата осигурява около 80 мегавата електричество, предназначено за свободния пазар и спирането й няма да се отрази на този пазар.

В "Брикел" работят около 1000 човека. В близкия град Гълъбово вече се чуват призиви централата да бъде затворена, защото замърсявала въздуха на миньорския град, там хората масово се оплакват от проблеми с дишането. От друга страна обаче, дружеството осигурява евтино парно отопление на местните.

В близост до "Брикел" с разрешение на РИОСВ, в съседство със сламата, на отделна площадка друга фирма е складирала отпадъци. През заключената и охранявана от пазач врата на площадката не може да се разбере какви точно са тези отпадъци и какво се крие в купищата, които са покрити. Не е ясно и дали са прави гълъбовци, които смятат, че "Брикел" гори тъкмо тези отпадъци. За сряда с посредничеството на кмета на Гълъбово Николай Тонев е предвидена среща на недоволните местни жители с ръководството на "Брикел" за обсъждане на тези проблеми.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Да види майка си е предсмъртното му желание Тежко болен българин, лекуван в Италия, избра да издъхне в родината си. 34-годишният нашенец поема на своето последно пътуване, за да види родната си майка, преди да затвори очи завинаги. Покъртителната история разплака България и Италия, след като бе публикувана на сайта на медицинска организация в

Първа експозиция за слепи в България. След обиколката всеки трябва да познае какво е усетил Да видиш Дунав мост, но не с очи, а с ръце! Това предлага първата по рода си изложба за незрящи у нас. Девет експоната могат да бъдат усетени в Историческия музей в Русе, научи "България Днес". Посетителите преживяват едни от най-емблематичните сгради в

Снимка на пътен полицай яхнал тротинетка и движещ се в средата на централен булевард в столицата стана абсолютен хит в социалните мрежи