РИОСВ в Стара Загора спря ТЕЦ "Брикел", ползвал неразрешено гориво (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7646494 www.24chasa.bg
Пред официалния портал на ТЕЦ "Брикел" днес след обяд беше спокойно. СНИМКА: Ваньо Стоилов

От дружеството казват, че и без това са в планов ремонт

Регионалната инспекция по околната среда и водите в Стара Загора издаде днес, понеделник, принудителна административна мярка за спиране на шестте котли на горивната инсталация за производство на топлинна енергия на ТЕЦ "Брикел" край Гълъбово. Според инспекцията, мярката е наложена заради използване на неразрешено гориво - биомаса, което е нарушение на издаденото Комплексно разрешително за работа на "Брикел". По време на проверката на 3 септември, разпоредена от главния прокурор Сотир Цацаров, била открита неразрешена биомаса върху една от транспортните ленти, която подавала гориво към работещ котел, става ясно от съобщението на инспекцията. Освен това проверяващите се натъкнали наблизо и на голямо количество балирана за съхранение слама с осигурен достъп до централата.

От РИОСВ казват още, че мярката е заради невъзможността на оператора да спазва екологичното законодателство и ще остане в сила, докато не бъдат преустановени констатираните нарушения.

Изпълнителният директор на "Брикел" Янилин Павлов потвърди пред "24 часа" днес, че от РИОСВ са им направили предписания за подобряване на работния процес, но допълни, че и без акта за принудително спиране ТЕЦ-ът е щял да спре заради планов ремонт, предвиден по график месец по-рано. Това е станало днес сутринта. Като цяло централата осигурява около 80 мегавата електричество, предназначено за свободния пазар и спирането й няма да се отрази на този пазар.

В "Брикел" работят около 1000 човека. В близкия град Гълъбово вече се чуват призиви централата да бъде затворена, защото замърсявала въздуха на миньорския град, там хората масово се оплакват от проблеми с дишането. От друга страна обаче, дружеството осигурява евтино парно отопление на местните.

В близост до "Брикел" с разрешение на РИОСВ, в съседство със сламата, на отделна площадка друга фирма е складирала отпадъци. През заключената и охранявана от пазач врата на площадката не може да се разбере какви точно са тези отпадъци и какво се крие в купищата, които са покрити. Не е ясно и дали са прави гълъбовци, които смятат, че "Брикел" гори тъкмо тези отпадъци. За сряда с посредничеството на кмета на Гълъбово Николай Тонев е предвидена среща на недоволните местни жители с ръководството на "Брикел" за обсъждане на тези проблеми.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Индианец от племето команчи. Така ще се впише на преброяването на населението догодина проф. Петър Иванов, който преди близо десетилетие се определи като марсианец. Русенският писател и общественик отново силно критикува методите на преброяването, като го определя като "скъпо и ненужно". Затова и със самоопределянето като индианец показва своя

Наталия Сименова може и да е изпълнена с "Море от любов" в себе си, но на пътя явно блондинката си е за цяло "Море от наказания". Тв водещата бе засечена от "България Днес" да говори по телефона, докато шофира мощния си скъпарски джип. Наред с това има проблем с левия фар, чиято крушка е изгоряла. И това бяха видимите нарушения. Наталке, не така

Хващат семействата на елита с дрога, проститутки и алкохол Надя Панкова Човек не си избира роднините. Това е единствената утеха на много от българските популярни лица от властта, сцената и спорта, щом стане дума за семействата им. Масово едни от най-успелите у нас (а и не само) имат кръвна връзка с черна овца