Обсъдиха мерки за биосигурност в свиневъдните стопанства

https://www.24chasa.bg/region/article/7646926 www.24chasa.bg

Информационно-разяснителна кампания във връзка с биосигурността, касаеща ограничението на заразната Африканска чума по свинете /АЧС/, се проведе в заседателната зала на община Мездра. Доцент д-р Чавдар Филипов, преподавател в Лесотехнически университет – София, представи презентация с експозе за разпространението на заболяването и крайно наложителните и задължителни мерки за биосигурност в свиневъдните стопанства.

Доцент Филипов подчерта, че това инфекциозно заболява има голям икономически и социален ефект. Той изтъкна, че всички, имащи достъп до биопотока на вируса, са негови преносители. Плашеща е констатацията, че биосигурността в личните дворове на практика не съществува. Разяснени бяха изискванията за свиневъдните стопанства, включващи регистрация на стопанството, биосигурност, ветеринарно-медицински мерки. Обяснен бе и механизмът за обезщетение на животновъдите от регистрираните стопанства за лични нужди, като доцент Филипов подчерта, че се чака политическо решение.

Обезпокоително впечатление направи масовото отсъствие на кметовете на населени места, подценили важността на дискутирания проблем – присъстваха само деветима.

С внимание беше изслушан кметът на с. Брусен Георги Николов. В Брусен 22 домакинства за една нощ са изклали 39 прасета. Обсъдени бяха и мерките, които Министерството на земеделието, храните и горите предлага с цел възраждане на свиневъдството.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Видимо угрижена, Деси Банова обядва със своя близка приятелка, видяха зорките папараци на "България Днес". За неангажиращата среща бившата синоптичка залага на дантелена черна рокля, която синхронизира идеално с дългите й руси коси. Впечатление прави червеният конец против уроки, който Деси е вързала на лявата си ръка.

Актьорът Тончо Токмакчиев е баш дядо, видяха топпапараците на "България Днес". Дъщерята на комика Таня, която живее със семейството си в Испания, се е прибрала за малко в България. По този повод щастливият кукувец гордо разходи 11-месечния си внук в столицата. Компания му правеха жена му и дъщеря му,

Проблеми с киберсигурността и хакерските атаки изпитва Светия Синод, установи проверка на "България Днес". В момента един от официалните сайтове на митрополитите рекламира епилация на краката на китайски език, а друг предлага почивка в Румъния на английски. От своя страна ръководството на Софийската епархия предупреди за измами свързани с