Делото срещу баровеца, разорал дюната, тръгва по особен ред, може да се размине само с глоба

https://www.24chasa.bg/novini/article/7647674 www.24chasa.bg
Иван Нончев СНИМКИ: Елена Фотева

МРРБ иска  200 000 лв. от Иван Нончев и багериста Манол, но това ще стане в друго, гражданско дело

Делото срещу бургазлията Иван Нончев, който поръча да бъде разорана пясъчна дюна на стотици хиляди години на къмпинг "Смокиня", ще се гледа по гл.28 от НПК  и може да завърши с освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание глоба. Това стана ясно на разпоредителното заседание, което се проведе днес в Бургаския окръжен съд.

"Съдът може само да се съгласи с искането на защитата делото да се гледа по чл.78А от НК, тъй като са изпълнени трите условия за това - подсъдимите са обвинени за престъпление, за което се предвижда до 3 г. лишаване от свобода или пробация и глоба от 2000 до 10 000 лв., имат чисто съдебно минало, както  и няма нанесени имуществени вреди", коментира съдия Катя Господинова. Тя уточни, че никъде в обвинителния акт не е посечен размерът на нанесените имуществени вреди от унищожаването на пясъчната дюна в защитената територия. Както и че нанесените имуществени вреди не са предмет на наказателното производство, което трябва да установи унищожена ли е дюната и кой е извършител, а предмет на гражданско дело, което евентуално МРРБ ще заведе срещу Нончев. Министерството на регионалното развитие иска 200 000 лв. обезщетение солидарно от двамата подсъдими като част от нанесена щета в размер на 1 млн.лв.. Бургаският окръжен съд  обаче отказа да конституира МРРБ като граждански ищец в наказателното дело с мотив, че това само забави процеса, тъй като тепърва ще трябва да се правят редица сложни експертизи за нанесените вреди. 

Според наблюдаващия прокурор Ангел Георгиев нанесените щети при унищожаването на дюната не могат да бъдат изчислени, тъй като нанесените вреди са неоценими и невъзстановими.

Това обаче на практика даде възможност на подсъдимите да се възползват от законовата възможност делото да се гледа по реда на гл.28 от НПК, при което процесът може да приключи с освобождаване от наказателна отговорност. Така, както стана при нашумелия случай с изританата от шведски турист камериерка в Слънчев бряг. 52-годишният Ралф Сундберг се отърва само с 4500 лв. глоба, тъй като и той се оказа неосъждан, обвинен в престъпление, за което се предвижда до 3 г. затвор и липса на имуществени вреди.

Следващо съдебно заседание по делото за унищожената дюна ще бъде насрочено в БОС само, ако защитата на подсъдимите не обжалва определението на съда, че няма допуснати процесуални нарушения и неясноти в обвинителния акт, които нарушават правото им на защита или ако Апелативният съд потвърди определението на първоинстанционния съд. Според адв.Станко Кралев, който представлява Иван Нончев , една от съществените неясноти била именно липсата на посочени имуществени вреди, което в крайна сметка пречело на подсъдимите да разберат в какво точно са обвинени, а от там и в изработването на защитната стратегия. Ако защитата обжалва и Бургаският Апелативен съд отмени определението на окръжния, делото ще бъде върнато на окръжната прокуратура. Другият вариант е БАС да потвърди решението на първоинстанционния съд.  

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Видимо угрижена, Деси Банова обядва със своя близка приятелка, видяха зорките папараци на "България Днес". За неангажиращата среща бившата синоптичка залага на дантелена черна рокля, която синхронизира идеално с дългите й руси коси. Впечатление прави червеният конец против уроки, който Деси е вързала на лявата си ръка.

Актьорът Тончо Токмакчиев е баш дядо, видяха топпапараците на "България Днес". Дъщерята на комика Таня, която живее със семейството си в Испания, се е прибрала за малко в България. По този повод щастливият кукувец гордо разходи 11-месечния си внук в столицата. Компания му правеха жена му и дъщеря му,

Проблеми с киберсигурността и хакерските атаки изпитва Светия Синод, установи проверка на "България Днес". В момента един от официалните сайтове на митрополитите рекламира епилация на краката на китайски език, а друг предлага почивка в Румъния на английски. От своя страна ръководството на Софийската епархия предупреди за измами свързани с