Холандски дарители провериха на място как се използва помощта им в Горна Оряховица

https://www.24chasa.bg/region/article/7647981 www.24chasa.bg
Холандските дарители бяха посрещнати от кмета инж.Добромир Добрев и шефа на болницата д-р Иван Иванов

Трима представители на холандската организация SMHO „ Медицинска и социална подкрепа за Източна Европа“ са на двудневна визита в Горна Оряховица във връзка с посещения в болницата и приюта за бездомни в железничарския град. Само от април досега холандската организация направи на няколко пъти големи дарения на болницата в града - линейка и два тира с апаратура и консумативи, припомнят от здравното заведение. Тримата дарители се срещнаха с управителя на лечебницата д-р Иван Иванов. Той им показа отделенията, където вече се използват дарените апарати и техника. Благодетелите имаха среща и с кмета на Община Горна Оряховица инж. Добромир Добрев, който лично им благодари за големия жест и ги заведе да разгледат общинския приют за бездомници, тъй като в политиката на организацията е подпомагането на болнични и социални заведения.

През април организацията дари линейка и мобилен ехограф, а стойността на даренията в двата тира надхвърля 200 000 лева, посочи д-р Иванов. Благодарение на благотворителите болницата се сдоби с матраци, електрически колички за пациенти, монитори, болнични легла, електроножове, електрокардиографи, перфузионни и инфузионни помпи, подемници с батерии, подвижни шкафове, мобилни носилки и др. Най- голямото дарение е малко използван скъп стерилизатор, чиято стойност е около 100 000 лева. Дарителите поясниха, че сами са събрали средства, за да го закупят.

Д-р Иванов благодари за големия жест на своите гости и подчерта, че често общинските болници в страната изпитват недостиг на средства, тъй като са строени отдавна, с остаряла материална база, а финансирането от държавата и общините покрива разходите, поддръжката и грижата за пациентите и заплатите на персонала. За нова апаратура и ремонти средства почти не достигат.

"Ние обслужваме пет общини с население над 70 000 души, лекуваме и много здравнонеосигурени пациенти, като разходите са за наша сметка. А всъщност само една община има ангажимент към нашата болница", поясни още той. От своя страна дарителите увериха, че подготвят нов ТИР с най-необходимите апарати и консумативи - легла, покривала за матраците, нов ехограф с две трансмисионни дюзи, работни дрехи за персонала и поискаха управителят да уточни други нужди на лечебницата. Сред тях са още легла и матраци, ултразвуков и рентгенов апарат, монитори, специализирана апаратура за Отделението по анестезиология и интезивно лечение.

Община Горна Оряховица поема разходите за транспорт на даренията, стана ясно от разговор на гостите с кмета. Той подчерта, че за десет години холандската организация е най-големият дарител на болницата в града. "Благодаря ви за труда и усилията да помагате, това ще бъде оценено от всеки един посетител!", каза Добрев и допълни, че дарителите ще получат стикери, за да отчетат своята дейност пред спонсори и партньори. От своя страна пък Джеф Атълманс посочи, че организацията има практика шест месеца след направените дарения да посещава обектите, за да прави мониторинг и да отчита на своите партньори как се използват те.

Гостите посетиха и болничната кухня, разгледаха амортизираното оборудване в кухненския блок, което е на над 40 години. Работещите в нея посочиха, че имат нужди от нови печки и професионални скари и машини за обработване на продукти. Холандците опитаха и болничната храна- пълнени чушки и гювеч.

След това гостите посетиха и общинския приют за бездомници, като много харесаха сградата, построена през м.г. по европейски проект. Те разговаряха с персонала за нуждите на приюта, разгледаха помещенията и се срещнаха с потребителите и увериха, че със следващия тир за болницата ще изпратят техника и консумативи за социалното заведение.

Организацията SMHO „ Медицинска и социална подкрепа за Източна Европа“ от години подкрепя социални и здравни заведения в държави от Източна Европа като Полша, Румъния, Молдова, Украйна и България. В нея членуват 27 човека от холандското село Бюнде, които си партнират с големи компании и фирми- спонсори на тяхната дейност.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

В пласьор на комунистически календари за идващата 2020 г. се е превърнал подземният бос Димитър Вучев-Демби, показа проверка на "България Днес". Календарът, който Демби предлага, е дело на Българската комунистическа партия, която заедно с още няколко подобни организации се бори за честта да бъде единствен представител на автентичната лява идея у

Не съм доволен нито от резултата, нито от играта, казва треньорът на "сините" Петър Хубчев "Левски" ще зимува на втората позиция във временното класиране, след като завърши 0:0 с прекия си преследвач "Локомотив" насред Пловдив. "Сините" играха половин час с човек повече, но така и не успяха да стигнат до трите точки.

Гаджето на вратаря на "Бешикташ" Лорис Кариус - София Томала, определено си пада по нестандартните начинания. Няма как иначе да се обясни новата инвестиция на моделката. Тя реши да вложи пари в компания, която доставя строителни материали. И набързо спести един разход на фирмата - за рекламно лице. София сама застана пред фотообективите за