Кметът на Община Мездра инж. Генади Събков отчита мандат 2015-2019

https://www.24chasa.bg/region/article/7650977 www.24chasa.bg

Уважаеми съграждани,

Благодаря ви за активната гражданска позиция. Всеки един от вас, който чете този отчет, се интересува от съдбата на нашия роден край и не е безразличен към условията и възможностите за развитие. На местните избори през 2015г. голяма част от вас гласуваха за кмет на община, а 5479 решиха, че аз мога да се справя със задачите, отговорностите и проблемите на местното самоуправление.

На местно ниво решението на проблемите до голяма степен се определя от ангажиментите, вижданията и усилията, които полага ръководството и екипа на общинската администрация. Вашето доверие и вашите надежди бяха мощния стимул и неизчерпаемата енергия, които ме накараха да мисля и работя денонощно за развитието на общината. Радвах се на всеки случай, в който съдбата, техническите възможности и професионализмът на нашия общински екип ни позволяваха да решим даден проблем, да организираме проява, да изпълним инфраструктурен обект, да помогнем на човек в беда, да доставим радост, да видим блясък в очите на благодарен човек. Страдах и се измъчвах, когато не намирахме сили, време и възможности да преодолеем дадено препятствие. Исках всичко, което правим, да бъде на високо ниво, изпълнено своевременно, точно и коректно. На тази основа имах високи изисквания и очаквания към колеги, партньори и държавна администрация. Оценявайки обаче реалностите, се въоръжих с търпение и спокойствие и разбрах, че упоритостта и последователните и целенасочени действия рано или късно ще донесат успех.

Възприех като враг не клеветите, лъжите и манипулациите на „обективни” журналисти и озлобени от живота и съдбата си хора, а времето. Не ми достигна време да преодолея бюрокрацията и хаоса в държавното управление и да реализирам много от идеите и проектите си.

Забързан и съсредоточен в изпълнението на поредния ангажимент или задача, не ми остана време да благодаря на всички хора, които ни помагаха или изпълняваха своите задължения и дейности всеотдайно и отговорно.

Отчетът, който представяме за работата през мандат 2015г.-2019г., е благодарност за всички вас, които не пожалихте сили и енергия за общото дело. Информацията, с която разполагам, и огромният опит, който натрупах в общината, ми дават основание да кажа: Постигнатите резултати през последните четири години са били непостижима мечта за много хора и администрации назад във времето.

Време е всички, които бяха съпричастни към постигнатото, да изпитат гордост и удовлетворение. И да не спират да мечтаят…

С признателност и уважение,

инж. Генади Събков

Кмет на община Мездра

Oтчет за изпълнение на Програмата за управление на община Мездра за мандат 2015-2019

Отчетът за изпълнение на Програмата за управление на община Мездра за мандат 2015-2019 г. показва началните условия, изходните данни, динамиката на извършените промени и получените резултати. Постигнатото е резултат от общите усилия, труд и всеотдайност на служителите от общинска администрация, ОП ,,Чистота“, социалните дейности, дейци на образованието и културата, здравни специалисти, спортисти, деца и младежи, бизнес, предприемачи и активните граждани на общината.

Започнахме мандат 2015-2019г. при невероятно тежки условия. През 2015г. общината бе изпаднала в състояние на финансов колапс. Всички, които са формирали ангажименти, подписвали договори и поръчвали стоки и услуги, бяха напуснали общината или преминали на друга работа, далеч от притесненията, задълженията и отговорностите. Вероятно са наблюдавали отстрани с интерес и очаквали задълбочаване на проблемите и пълен провал на управлението на общината. С действията и мерките, които предприехме, не просто разочаровахме и изненадахме виновните за кризата, а постигнахме пълен обрат. С огромни усилия, финансови ограничения и преди всичко ред и дисциплина успяхме да оцелеем и завършим успешно 2016г. Постигнатото през първата година от мандата ни даде сили и увереност за следващите.

Постигнатата финансова стабилност през мандата има следните измерения съгласно извадка от счетоводните отчети за задълженията на община Мездра по години:

За три години и половина успяхме да намалим задълженията на общината повече от 5 пъти и успешно да изпълним приетите годишни бюджети.

Обезпечихме всички основни направления на дейност и приключихме всяка финансова година без задължения при второстепенните разпоредители с бюджетен кредит: училища, детски градини, ОП „Чистота”, Социален комплекс и т.н.

От справката за изпълнението на годишните бюджети е видна тенденцията за нарастване на собствените приходи. Постигнатите резултати са плод на усилията на всички приходни звена в общината и на съзнателното и отговорно поведение на гражданите.

Ефективното използване на общинския поземлен фонд има следните стойностни измерения:

- Постъпили в общинския бюджет средства от наеми на земи:

2016 г. – 190 884 лв.;

2017 г. – 240 000 лв.;

2018 г. – 248 365 лв.;

2019 г. (до м. юни) – 204 977 лв.

- Получени средства от концесионери:

2016 г. – 313 145 лв.;

2017 г .– 427 764 лв.;

2018 г. – 495 980 лв.;

2019 г. (до м. юни)– 276 413 лв.

Най-видими и осезаеми за всички наши съграждани и гости на общината са изпълнените инфраструктурни обекти и придобити материални активи.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Звездата на "Реал" (Мадрид) Карим Бензема иска разрешение да играе за друг национален отбор, след като не попада в този на Франция. Нападателят е в изгнание от представителния тим след скандала с изнудването на Матийо Валбуена. Въпреки многобройните призиви да бъде върнат при "петлите", президентът на Френската футболна федерация Ноел Льо Грае

Малки шапчици, терлички и октоподчета получиха недоносени бебета в болницата в Русе. Фондация "Нашите недоносени деца" дари на малките пациенти на УМБАЛ "Канев" пъстри подаръци по повод Световния ден на недоносените бебета, който се отбелязва на 17 ноември. "Плетивата са изработени от доброволци с големи сърца

Български котарак за първи път стана световен шампион. Животното взе призовото място на най-голямата международна изложба за родословни котки, провела се в германския град Фрайбург. Той се казва Бенджъмин и е на 4 години. Породата му е британска късокосместа златна чинчила. Преди за стане световен шампион