Раздадоха по 125 лева на 1056 първолачета в Монтанско

https://www.24chasa.bg/region/article/7655336 www.24chasa.bg
СНИМКА: pixabay

Социални помощи, равни на половината от 250 лева на близо 1056 първолачета са раздадени досега от Регионалната дирекция Социално подпомагане в Монтана, съобщи директорът Георги Цеков. Изплащането на еднократната помощ за ученици, записани в първи клас, вече става на два пъти. Половината от нея се изплаща или предоставя след влизане в сила на заповедта за отпускането й, а втората половина в началото на втория учебен срок, ако детето продължава да учи. Това е във връзка с промените в правилника за семейните помощи.

Еднократната помощ за ученици ще се възстановява ако детето или ученикът не постъпи в училище, освен ако причина за това е здравословното му състояние, ако не продължи обучението си през втория учебен срок до завършване на първи клас, освен ако това е невъзможно поради здравословното му състояние, както и когато в рамките на един месец от учебната година има допуснати отсъствия от 5 учебни часа, за които няма уважителни причини.

С направените промени се регламентира възможността заявленията-декларации за получаване на всички видове семейни помощи за деца да бъдат подавани и по електронен път с квалифициран електронен подпис или чрез лицензиран пощенски оператор, а не само чрез лично заявяване в дирекция „Социално подпомагане“ по настоящ адрес.

Към 31.07.2019 г. Социалната служба – Монтана са отпуснати помощи по Закона за социалното подпомагане са отпуснати помощи на 1966 лица и в размер на 1 042373 лв. По Закона за семейни помощи за деца – 14335 деца на обща стойност от 6 866674 лв. По Закона за хората с увреждания – общо добавки за социална интеграция–на 16739 лица за 6 358801 лв.

По Закона за закрила на детето са подпомогнати 26 деца за 11284 лв. Отпуснати са средства за изработка и покупка на медицински изделия и помощни средства на 2027 правоимащи лица на обща стойност 509324 лв., в т.ч. за деца 36 бр. за 9457 лв.

Или общо от началото на годината до 31.07.19 г. са отпуснати помощи на стойност 14 796736 лв. на 35170 лица и деца.

Наблюдава се увеличение с около 2 % спрямо съответния период на 2018 г. Има лек спад при подпомагането на лицата по Закона за социалното подпомагане с около 1%.

Най-голямо е увеличението при подпомагането на лицата по Закона за хората с увреждания, където е налице ръст с 5%.

До края на юни са осиновени общо 29 деца, като 20 деца в страната /спрямо 11 деца за съответния период на 2018 г./, а в чужбина има 9 осиновени деца/спрямо 4 за 2018 г./

Проведени са 28 заседания на съвета по осиновяване.

Предадени в Министерство на правосъдието са досиета на 7 деца.

Областната комисия по приемна грижа е провела 9 заседания, като са направени годишни прегледи на 124 приемни семейства.

В Област Монтана към момента вече функционират 140 професионални приемни семейства с настанени в тях 144 деца, като на последното заседание на комисията са новоутвърдени 3 приемни семейства.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бившият защитник на ЦСКА-София Божидар Чорбаджийски попадна в идеалния отбор на 13-ия кръг. Класацията на най-добрите 11 се прави от местната Професионална футболна лига. Чорбаджийски заслужи място в елитното подреждане заради доброто си представяне при успеха на неговия ФКСБ с 2:1 като гост на "Киндия" (Търговище)

Американският промоутър Боб Аръм похвали българския боксьор в тежка категория Кубрат Пулев. Той е главен организатор на следващия мач на Кобрата. 38-годишният софиянец ще кръстоса ръкавици с Райдъл Букър на 9 ноември във Фресно (САЩ). "Кубрат е толкова нахъсан за битка, че може да излезе за световната титла още днес - каза Аръм

Тв водещият Иван Христов се отдели от професионалната си половинка Андрей Арнаудов, за да отиде на пазар, видяха папараците на "България Днес". Макар хората да са свикнали, че двамата вървят в комплект, Иван се справя повече от прекрасно сам. Продуцентът напазарува за вкъщи само полезни неща, като плодове, яйца, мляко, и то без никакъв списък,