За втора поредна година Костинброд “дефилира” с народни носии преди прекрасния концерт на Нелина

https://www.24chasa.bg/region/article/7656825 www.24chasa.bg

Цветовите гами ние видяхме в 10-те танцови състави, които украсиха ул.”Славянска” и ул. „Охрид“ с пъстрина. Танцови състави, разходили ни във всички етнографски области! Танцови състави, донесли на община Костинброд безброй награди и грамоти!

Дефилето стартира от паркинга на Била парк, премина покрай ЖП гара Костинброд и завърши на площад „Иван Вазов“. Дефилето беше водено от специални гости - Гайдарски състав „Петко Войвода“. Осемте гайдаря свиреха през целия път автентични родопски песни.

Участие в дефилето взеха ТС “Зорница”, към НЧ ”Иван Вазов-1947? гр.Костинброд; ТС “Ритми”, към НЧ “Св.Св.Кирил и Методий-1920? гр.Костинброд, ТС ”Зора”, към НЧ “Заря-1914” гр.Костинброд, Школите по изкуство “Емиданс” и “Иркапей” към НЧ “Г. С. Раковски-1928? с.Драговищица; ТС ”Релакс”, към НЧ “Нов живот-1919” с. Петърч; ТС “Хоп-троп”, към НЧ “Елин Пелин-1930? с.Голяновци; ТС “Хайдушки ручей”, към НЧ ”Труд и просвета-1941? с.Градец; ТС “Омайниче”, към НЧ “Разум-1922”, ТШ “Анима”, гр.Костинброд и ТС „Феникс“, с. Чибаовци. Към шествието се включиха и децата от Дневен център за работа с деца на улицата и Център за обществена подкрепа „Промяна“. Финалът беше на централния градски площад „Иван Вазов“, на който танцьорите бяха посрещнати от водещия Рангел Вангелов и стотици жители и гости на общината.

На сцената бяха поканени кметът на община Костинброд г-н Трайко Младенов и Гергана Попгенова от Дневен център за работа с деца на улицата. По повод празника на града Гери изпя песента “Лудо младо” и „Бре, воденичарю“.

Г-н Младенов поздрави всички самодейци, които се включиха в дефилето! Той изказа своето задоволство, че за втора поредна година се организира в град Костинброд такова мащабно шествие и всички състави се отзоваха на поканата. Тази година направи впечатление колко малки деца, дори и бебета имаше в носия! Това означава, че българщината е жива, съхранява се и се разпространява.

Кметът връчи стъклен плакет „45 години град Костинброд“ на водещия Рангел Вангелов, защото именно той е човекът, който всяка година е на сцена в град Костинброд или в село Петърч. От самото създаване на Фолклорен Фестивал „За пояс“, той оглася с неговите слова площада в селото. Значка „45 години град Костинброд“ получи Гергана Попгенова, защото това е гласът на Костинброд. Момиче, което пее на всяко събитие на община Костинброд! Заслужено уважение! Днешното събитие нямаше да се случи и без съдействието на Дневен център за работа с деца на улицата. Безкрайната им любов, отдаденост и доброта се вижда в очите на всичките деца – потребители на центъра.

С изпълненията на Нелина настроението на всички присъстващи, почитатели на българската народна музика и поп фолк се покачи максимално. Нелина пя със сърце и душа за костинбродчани, а те не спираха да извиват хора на нейните песни.

Гости на празника бяха и г-н Александър Ненов-зам.-кмет на община Костинброд, общински съветници, кметове на населени места и почитатели на българския фолклор.

И нека не забравяме, че докато е жив ФОЛКЛОРА-ще бъде жива и Майка България!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

"Левски" ударно чисти дълговете си. Целта пред ръкодоството на "сините" е след Нова година да падне запора над всички клубни сметки. "До края на годината всичко ще бъде изчистено - заяви изпълнителният директор Павел Колев. - Истината е, че ние и в момента дишаме спокойно финансово. "Левски" е един от най-коректните платци не само на държавата

Рафаел Надал вдигна приказна сватба с половинката си Мария Франсиска Перейо. След 14-годишна връзка двамата се ожениха в събота. Церемонията бе проведена в имението-крепост La Fortaleza. По желание на младоженците сватбата бе обвита в пълна секретност, за да могат двамата да се порадват на уединението си

Скромна на вид 51-годишна пловдивчанка се оказа сред най-издирваните жени в Европа. В рамките на няколко години Радина Жечева успява да прибере спестяванията на десетки хора от цялата страна. Докато прокуратурата се накани да реагира, измамничката си плюе на петите и няма как да излежи 5-годишната си присъда