Заслужено признание за Николай Хайтов

https://www.24chasa.bg/region/article/7659136 www.24chasa.bg

С откриването на паметна плоча на фасадата на НЧ „Просвета- 1925“- Мездра родолюбиви граждани почетоха забележителния творец и българин Николай Хайтов. С почетния знак се отбелязва 100-годишнината от рождението на незабравимия писател на нашето съвремие. Учебната година се вписва запомнящо се с живота му – с неговото начало /15-ти септември/ и край /30-ти юни/.

Основен инициатор е нашата съгражданка Пенка Георгиева, чието име жителите на общината свързват с паметника на Васил Левски в града ни. Похвалното дело на г-жа Георгиева беше уважено от кмета на общината инж. Генади Събков. В приветствието си той подчерта забележителните заслуги на човека и писателя Хайтов за опазване и възвеличаване на българщината. Кметът благодари и на съвременните пазители на родовата памет в лицето на г-жа Пенка Георгиева, чиито родолюбиви инициативи са пример за подражание, а заслугите й за съхранение на българското заслужават уважение.

Увлекателна препратка към моменти от живота и литературното дело на Хайтов направи Данчо Хаджиев – зам.-председател на НФСБ.

Почетен гост на тържеството беше синът на Николай Хайтов – Александър Хайтов, който е и архитект и изпълнител на паметната плоча.

Събитието уважиха още ръководството на общинска администрация и служители, местни патриоти с родолюбиви идеи, граждани, ученици от близкото ОУ „Хр. Ботев“.

Българите свързват името на Николай Хайтов най-вече с уникалната му творба „Капитан Петко войвода“, залегнала в основата на най-любимия и гледан български филм. Неповторимият Хайтов отдава творческите си сили и за опазването на чист български език, за откриване гроба на Апостола на свободата Васил Левски, за популяризиране бита и говора на забележителните родопчани.

Сведените глави в минутата мълчание, поднесените цветя, водосветът и най-вече младите хора с любопитни очи вдъхват надежда за нещо добро, което предстои, щом е жива паметта за малките хора, творящи големите неща в историята.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Голям интерес към автомобилен салон София 2019 отчитат вносителите на автомобили в България от всички марки. По време на изложението тази година могат да се видят голям брой премиерни за българския пазар модели, което продължава до неделя. Снимки: Пламен

Скромна на вид 51-годишна пловдивчанка се оказа сред най-издирваните жени в Европа. В рамките на няколко години Радина Жечева успява да прибере спестяванията на десетки хора от цялата страна. Докато прокуратурата се накани да реагира, измамничката си плюе на петите и няма как да излежи 5-годишната си присъда

Травестит заковава от София погнатата за сутеньорска мрежа в Лондон маман Елеонора Василева! Транссексуалният мъж с официално име Марин е разпитан заедно с още две българки по настояване на английските власти, научи "България Днес". За сводническата банда на Острова стана ясно преди броени дни, когато местни медии публикуваха детайли от