Здравко Димитров се отчете като областен управител на Пловдив

https://www.24chasa.bg/region/article/7659499 www.24chasa.bg
Здравко Димитров

Открои като успех добрата координация с институциите и отворените врати за граждани

"Имах шанса и удоволствието да работя с екип от професионалисти и експерти в различни области. Благодаря им от името на гражданите за усилията и сериозната им работа в полза на обществото". Това заяви областният управител в отчета си. В него той открои 8 основни направления.

1. Развитие на инфраструктурата

Едни от най-важните проекти, изпълнени през мандата, са удвояването на пътя Пловдив - Асеновград и проектиране и изграждане на локалните платна и кpъгoвoтo кpъcтoвищe нa изxoдa нa Плoвдив в пocoкa Aceнoвгpaд. Друг важен проект е заданието за реконструкция на "Пътна връзка "Пловдив - АМ "Тракия" (възел "Запад").

От изключителна важност е и изграждането на пътя Пловдив - Карлово, край отбивката за селата Труд и Строево, c дължинa 5 км., както и идейният проект за Околовръстно шосе - удвояване на пътната връзка. Подписан е договор за предпроектно проучване за изграждането на каскада "Въча - Доспат".

2. Достъпност на администрацията и близост до гражданите

Според Здравко Димитров една от най-важните практики в работата му като областен управител е достъпността на областна администрация Пловдив.

По време на приемните дни с граждани задължително са присъствали заместниците на Димитров и експерти на институцията. Бяха създадени "изнесени приемни" в общините.

3. Безопасността на движението и децата

По инициатива на Димитров за първия учебен ден в училищата всяка учебна година се провежда открит урок по безопасно пресичане на ученици от първи клас. Областна администрация подкрепи кампания, като изготви и раздаде брошури с мотото "Всеки път си има история". Инициативата беше единствена в България.

4. Подкрепа за пловдивския бизнес

В двата си мандата като областен управител Здравко Димитров е давал подкрепа и логистика на пловдивския бизнес. Под негов патронаж се проведоха семинари, информационни събития, работни срещи с дискусии на регионално ниво. Част от тях са семинарът на тема "Изграждане на регионални научни центрове".

С цел да се разшири развитието на областта и на Пловдив във всички обществени сфери екипът участва в редица международни формати. Иинициира и подкрепя поредица събития и срещи, на които са присъствали представители на местния бизнес. Такива са срещите за сътрудничество с представители от Санкт Петербург, териториални области на Китайската народна република, с посланиците на Казахстан и Азербайджан. В периода 2016 г. - 2019 г. са проведени официални делови срещи с посланиците на САЩ, Кралство Норвегия, Швеция, Нидерландия, Малта, Иран, Азербайджан, Турция, Албания, с министъра на културата на Италия, както и с почетните представляващи консули, ситуирани в Пловдив.

Един от най-успешните формати е Инициативата за сътрудничество между страните от Централна и Източна Европа и Китай 16+1, на която домакин бе Здравко Димитров. Целта на срещата бе укрепване и разширяване на сътрудничеството между Китай и 16 страни от Централна и Източна Европа в областта на инвестициите, транспорта, финансите, науката, образованието, културата, туризма, здравеопазването, селското стопанство.

5. Образование и учене

Значими усилия бяха положени в сферата на образованието и подпомагането на процеса на обучение и придобиване на професионална квалификация на младите. Част от програмите са "Старт на кариерата", "Обучение и заетост" и "Обучение и заетост на младите хора".

Всяка година по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост областният управител организира тържествен концерт-прием за представители на културни, медийни и образователни институции. А в периода 03.10.2018 г. - 05.10.2018 г. областната администрация в Пловдив бе сред домакините на Националните дни за учене през целия живот, организирани от МОН.

По идея на Димитров през 2019 г. започна подготовката на проект за ранна превенция на агресията на децата и учениците във всички учебни заведения в областта.

6. Здравеопазване и социална политика

Изготвена и приета бе Областна здравна карта през 2015 г., действаща до началото на 2018 г.; разработена и утвърдена бе нова такава през м.г.

В социалната сфера в помощ на общините редовно беше предоставяна информация за обявените програми за финансиране през 2018 г. от Агенцията за хора с увреждания. Избраните теми на проектите бяха "Осигуряване на достъпна архитектурна среда на културни, исторически и спортни обекти за хора с увреждания" и "Рехабилитация и социална интеграция на хора с увреждания".

7. Култура и историческо наследство

Администрацията е партньор в редица проекти. Сред тях са "Музей на открито "Малтепе" и "T.E.A.M - Заедно постигаме повече". По повод 75-годишнината от спасението на българските евреи по време на Втората световна война на 20.08.2019 г. Здравко Димитров дари целия тираж от второто издание на книгата на Тодор Тончев "Основателен ли е у нас антисемитизмът" на наследниците на автора.

8. Околна среда и екология

Институцията е асоцииран стратегически партньор по проект "Стратегии за интегриран, немоторизиран, зелен и здравословен туризъм" и проекта "Унаследяване и трансфер на бизнес в регионите". Областната управа е партньор и по проектите на НПО "Зелени Балкани", "Реализиране на потенциала на регионалните и местните биоикономики" и "1000 езера да върнат синия си цвят". През 2018 г. Областна администрация - Пловдив е подкрепила Търговско-Промишлена Камара - Пловдив за проекта "РУБИК", свързан с подпомагане развитието на Южен централен район в областта на биоикономиката.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

 Притежава цяла серия банкноти с цар Борис III        Българин пази уникална колекция от над 1000 български монети, сред които от 1879 г. до наши дни. Сред тях е и първата монета, на която пише "България". Притежател на безценната колекция е Костадин Везьов, който от близо две десетилетия живее в САЩ. Той е и човекът, който през 2016 г.

За продажба е обявена поредната част от хотелската империя на скандалния банкер Цветан Василев, показа проверка на "България Днес". На организирания днес търг в София са извадени имоти на дружеството "Хелт енд Уелнес" с начална цена 4.4 млн. лева. Дружеството притежава терени и хотели в най-добрите туристически дестинации на България

Грандиозно тържество на стадиона в софийското село Казичене събира по обед на 24 септември 1995 г. хиляди хора. Тълпата се е събрала, за да чуе на живо едни от най-големите български музикални звезди. Сред гостите е лично примата на БГ естрадата Лили Иванова. След нея на сцената застават Чочо Владовски, Кристина Димитрова и оркестър "Канари"