Ах! Паламуда - есенните празници в Ахтопол ще са през следващия уикенд

https://www.24chasa.bg/region/article/7659590 www.24chasa.bg

За четвърта поредна година, от 21 до 23 септември, в Ахтопол ще се проведат есенни празници на рибата, автентичната храна, традиционните и съвременни изкуства.

В рамките на три дни пространството около малкото пристанище ще бъде изпълнено с аромат на печен паламуд. Пъстри щандове с морски и странджански домашни производства и специалитети ще зарадват окото и небцето. А разнообразието от творчески и кулинарни работилници, изложби, концерти, презентации и филмови прожекции ще презареди духа и ще насити атмосферата с живот, усещане за заедност и безкраен празник.

Събитието се организира от сдружение „Лумен”с подкрепата на Кметство Ахтопол под мотото „Паламудени вдъхновения и странджански седенки”. Идеята на организаторите е да утвърдят града като културно-историческа дестинация и притегателно място за почитателите на специализирания туризъм.

„Ахтопол е специално място, благословено от морето и планината. Място с богата и древна история, на което сетивата се пробуждат, а мощният странджански дух завладява съзнанието и подтиква към откривателство, насочено назад във времето, към традициите и корените ни. Изборът на „паламуда” и „седенките” като опорни точки не е случаен. За нас паламудът, символ на празниците, от една страна олицетворява благоденствието, поминъка и местния бит, страстта и тръпката на рибарите. От друга страна, рибата и морето с богатата си символика винаги са провокирали творческия дух в различни посоки. Седенките избрахме като израз на националната и родова памет – носител на отколешни ценности и традиции, които трябва да бъдат запазени и предавани във времето.

За нас морето не е просто тема или фон, то е философия и начин на живот. Храната – история, традиция, култура, жива памет, а изкуството - пресечна точка, приемственост, мост между поколения, етноси, държави”, споделят организаторите.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

"Левски" ударно чисти дълговете си. Целта пред ръкодоството на "сините" е след Нова година да падне запора над всички клубни сметки. "До края на годината всичко ще бъде изчистено - заяви изпълнителният директор Павел Колев. - Истината е, че ние и в момента дишаме спокойно финансово. "Левски" е един от най-коректните платци не само на държавата

Рафаел Надал вдигна приказна сватба с половинката си Мария Франсиска Перейо. След 14-годишна връзка двамата се ожениха в събота. Церемонията бе проведена в имението-крепост La Fortaleza. По желание на младоженците сватбата бе обвита в пълна секретност, за да могат двамата да се порадват на уединението си

Скромна на вид 51-годишна пловдивчанка се оказа сред най-издирваните жени в Европа. В рамките на няколко години Радина Жечева успява да прибере спестяванията на десетки хора от цялата страна. Докато прокуратурата се накани да реагира, измамничката си плюе на петите и няма как да излежи 5-годишната си присъда