Спешни мерки срещу мръсния въздух в Перник поиска Станислав Владимиров

https://www.24chasa.bg/region/article/7662120 www.24chasa.bg
Станислав Владимиров по време на парламентарния контрол.

Местните институции в Перник не могат да се справят с проблема - имате ли сили да накажете РИОСВ в града, попита соцдепутатът екоминистър Нено Димов

"В последните месеци неколкократно е отчетено завишаване на фините прахови частици във въздуха в Перник и то с 5 и повече пъти над нормата, а това застрашава здравето на жителите на града. Освен това, в общинската администрация в Перник има постъпили инвестиционни предложения за горене на RDF отпадъци, което допълнително ще замърси въздуха. Въпреки всички тези факти, въпреки протестите на хората и пресконференциите, които управляващите дадоха в Перник, все още не се вземат никакви мерки за подобряване качеството на въздуха." Това предупреди депутатът от БСП Станислав Владимиров. И даде пример с последните сигнали от кв. "Църква" от миналата седмица, където се усещала задушлива миризма на изгорена пластмаса.

За съжаление въпреки всичките ангажименти и обещания продължава да липсва синхрон между местната администрация и министерството, въпреки че е безспорно, че вината е в кметският екип в Перник, заяви Владимиров. Той напомни, че темата за чистотата на въздуха в Перник стои на дневен ред от години, въпреки че в града, който допреди 30 г. бе индустриалното сърце на България, днес няма останали много работещи заводи. Това обаче не пречело той да продължава да е в челото на класациите за замърсен въздух. А в последните месеци перничани усещали задушлива миризма в един или друг квартал постоянно.

Според доклад на СЗО България остава лидер в Европейския съюз по най-мръсен въздух - измерена е най-високата концентрация на двата основни вида прахови частици. Но за поредна година най-тежка е ситуацията в Перник, коментира депутатът, който вече повече от година се бори с проблема. На няколко пъти Владимиров поставя въпроси към министъра на околната среда и водите Нено Димов, а след тях в миньорския град са предизвикани проверки за чистотата на въздуха в различни предприятия.

В началото на 2019 г. Владимиров алармира министър Димов, че от 111 442 101,58 лв., подготвени от МОСВ за за мерки за подобряване на качеството на въздуха в няколко общини, в Перник няма да бъде даден нито лев. от отговора на министъра стана ясно, че Перник няма да получи средства през 2019 г., защото общината не е изготвила програма за качеството на атмосферния въздух. Нено Димов се ангажира ако бъде освободен ресурс от други пера на ОП "Регионално развитие 2014-2020 г.", той да бъде прехвърлен за мерки за подобряване на качеството на въздуха.

Въпреки въпросите си, народните представители имаме ограничени правомощия в такива случаи, затова министерството трябва да влезе в правомощията си и да предприеме мерки за подобряването на качеството на въздуха в града, призова Владимиров. За съжаление проблемът не се решава, а дори се задълбочава заради бездействието на институциите в Перник, които са под контрол на МОСВ и вървят след събитията, категоричен е той. И напомни, че има санкционирани фирми, но след граждански протести и журналистически разследвания, и никога превантивно.

"Това поражда липса на доверие към институциите и съмнения, че имат сили да се справят с нарушителите. Сигурен съм, че освен "Топлофикация – Перник" и други предприятия си позволяват да нарушават правилата, защото виждат безсилието на държавата. Затова попитах министър Димов, дали има сили да накаже РИОСВ – Перник, защото се вижда, че огромният проблем с контрола на качеството на въздуха и водите не се решава", обясни соцдепутатът. Той критикува, че станцията за измерване на качеството на въздуха в Перник, която се е намирала на едно от най-натоварените кръстовища в града е преместена почти в парка от подопечните на МОСВ институции. Перничани се шегуват, че тя може да бъде поставена в района на Специализираната болница за лечение на белодробни болести, където въздухът е в пъти по-чист от този в града, допълни Владимиров.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С условни присъди се разминаха шестима граничари, обвинени, че са прибирали подкупи, за да пропускат безпрепятствено камиони и автобуси през ГКПП Малко Търново. Като виновни за участие в престъпна банда за взимане на рушвети са признати Кирил Костов, Благой Димитров, Сергей Атанасов, Петко Грудов, Георги Ташев и Денис Юсеин

Невърнат дълг на сръбския кримитип Дарко Таминджич е най-вероятната причина за разстрела на столичния бизнесмен Любомир Пенев. В това са убедени хора, близки до разследването на кървавата трагедия от далечната 1999 г. Както повечето поръчкови покушения в годините на прехода и това до ден днешен не е разкрито

Личният живот на аржентинската футболна легенда Диего Армандо Марадона е изпъстрен с куп скандали. Затова не е никак чудно, че името му отново е замесено в дело за бащинство. Към днешна дата Марадона има припознати двама синове и три дъщери от четири различни жени. Сред тях са бившите му съпруга и годеница - Клаудия Вилафане и Вероника Охеда