Спешни мерки срещу мръсния въздух в Перник поиска Станислав Владимиров

https://www.24chasa.bg/region/article/7662120 www.24chasa.bg
Станислав Владимиров по време на парламентарния контрол.

Местните институции в Перник не могат да се справят с проблема - имате ли сили да накажете РИОСВ в града, попита соцдепутатът екоминистър Нено Димов

"В последните месеци неколкократно е отчетено завишаване на фините прахови частици във въздуха в Перник и то с 5 и повече пъти над нормата, а това застрашава здравето на жителите на града. Освен това, в общинската администрация в Перник има постъпили инвестиционни предложения за горене на RDF отпадъци, което допълнително ще замърси въздуха. Въпреки всички тези факти, въпреки протестите на хората и пресконференциите, които управляващите дадоха в Перник, все още не се вземат никакви мерки за подобряване качеството на въздуха." Това предупреди депутатът от БСП Станислав Владимиров. И даде пример с последните сигнали от кв. "Църква" от миналата седмица, където се усещала задушлива миризма на изгорена пластмаса.

За съжаление въпреки всичките ангажименти и обещания продължава да липсва синхрон между местната администрация и министерството, въпреки че е безспорно, че вината е в кметският екип в Перник, заяви Владимиров. Той напомни, че темата за чистотата на въздуха в Перник стои на дневен ред от години, въпреки че в града, който допреди 30 г. бе индустриалното сърце на България, днес няма останали много работещи заводи. Това обаче не пречело той да продължава да е в челото на класациите за замърсен въздух. А в последните месеци перничани усещали задушлива миризма в един или друг квартал постоянно.

Според доклад на СЗО България остава лидер в Европейския съюз по най-мръсен въздух - измерена е най-високата концентрация на двата основни вида прахови частици. Но за поредна година най-тежка е ситуацията в Перник, коментира депутатът, който вече повече от година се бори с проблема. На няколко пъти Владимиров поставя въпроси към министъра на околната среда и водите Нено Димов, а след тях в миньорския град са предизвикани проверки за чистотата на въздуха в различни предприятия.

В началото на 2019 г. Владимиров алармира министър Димов, че от 111 442 101,58 лв., подготвени от МОСВ за за мерки за подобряване на качеството на въздуха в няколко общини, в Перник няма да бъде даден нито лев. от отговора на министъра стана ясно, че Перник няма да получи средства през 2019 г., защото общината не е изготвила програма за качеството на атмосферния въздух. Нено Димов се ангажира ако бъде освободен ресурс от други пера на ОП "Регионално развитие 2014-2020 г.", той да бъде прехвърлен за мерки за подобряване на качеството на въздуха.

Въпреки въпросите си, народните представители имаме ограничени правомощия в такива случаи, затова министерството трябва да влезе в правомощията си и да предприеме мерки за подобряването на качеството на въздуха в града, призова Владимиров. За съжаление проблемът не се решава, а дори се задълбочава заради бездействието на институциите в Перник, които са под контрол на МОСВ и вървят след събитията, категоричен е той. И напомни, че има санкционирани фирми, но след граждански протести и журналистически разследвания, и никога превантивно.

"Това поражда липса на доверие към институциите и съмнения, че имат сили да се справят с нарушителите. Сигурен съм, че освен "Топлофикация – Перник" и други предприятия си позволяват да нарушават правилата, защото виждат безсилието на държавата. Затова попитах министър Димов, дали има сили да накаже РИОСВ – Перник, защото се вижда, че огромният проблем с контрола на качеството на въздуха и водите не се решава", обясни соцдепутатът. Той критикува, че станцията за измерване на качеството на въздуха в Перник, която се е намирала на едно от най-натоварените кръстовища в града е преместена почти в парка от подопечните на МОСВ институции. Перничани се шегуват, че тя може да бъде поставена в района на Специализираната болница за лечение на белодробни болести, където въздухът е в пъти по-чист от този в града, допълни Владимиров.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Жанет Нейчева се хвали с връзка с Денис Теофиков Връзката плеймейтки – чалга певци явно се скрепява все повече. Съществен принос в това даде еротичната моделка Жанет Нейчева, която налази детето-чудо на попфолка Денис Теофиков. Жанет се похвали с опасната си близост с Денис, който се прочу с последната си песен, посветена на коронавируса

Мария прецака колежката си Алисия. Дали нарочно или без да иска, остава да гадаем. Звездата на "Пайнер" изпревари топ изпълнителката на конкурентната "Ара мюзик" за дует с един от любимите й партньор - Тони Стораро. Още в началото на март Алисия обяви, че е готова с парчето си с Човека-глас. "Новият ми дует е с Тони Стораро

Бразилската футболната легенда Ривалдо се радва на женски ласки в басейн. Той и половинката му Елиза се натискат във водата. Двамата в момента се намират в Уиндърмиър, Флорида. Под кадъра хубавицата е написала: "Любовен басейн", с което намеква какво е намислила за футболиста под жаркото слънце. "Златната топка" е женен за доста по-младата от него