Петър Стоянов: Здравко Димитров е човек на дадената дума, приятели сме 35 г. (снимки)

https://www.24chasa.bg/region/article/7663336 www.24chasa.bg
Петър Стоянов е убеден, че и като кмет на Пловдив Здравко Димитров ще остане човек на дадената дума. Снимки: Авторът

Той не си вирна носа, чужд е на разточителната бъбривост, допълни президентът

Здравко Димитров никога не е бил заложник на разточителната политическа бъбривост, той е човек на честта и на дадената дума. Това каза президентът (1997 - 2001 г.) Петър Стоянов. Заедно с Димитров присъстваха на представянето на най-новия албум "Филипополис" на археолога Елена Кесякова и Димитър Райчев в Белащица.

Юристи, бизнесмени, художници, лекари, творци и архитекти присъстваха на събитието.

Всичко, което трябва да знаете за:

Президентът уточни, че винаги е харесвал Здравко. Познавали се от 35 г., когато Димитров завършвал баскетболната си кариера, а Стоянов бил млад адвокат в Пловдив. "Като районен кмет и областен управител той имаше всички основания да си вирне носа, но не го направи. А продължава да върви по улиците и да поздравява старите си съученици и приятели", каза Стоянов. Категоричен е, че Димитров няма да е човек от улицата, инсталиран на кметското място. Имал достатъчно административен опит и най-вече много приятели, които да му помагат.

"Слава богу, Здравко още се вслушва в нас", каза президентът. И посъветва кандидатът за кмет на Пловдив от ГЕРБ да не се възгордее един ден и да каже:"Не искам съвети и акъл от никого".

Според Стоянов най-важното качество на един кмет е да бъде балансиран и стабилен. А не човек, който днес каже едно, а утре - друго. "И най-важното - да е предвидим. Кметът отговаря за всекидневните болки на хората за разлика от политиците от тъй нареченото по-горно ниво. Но тези всекидневни болки всъщност са истинският живот на нормалните хора. Затова пловдивчани искат да имат човек, който да е предвидим и да знаят как ще реагира, ако отидат при него", препоръча Стоянов.

Той демонстрира академични познания по Римска история и разказа детайли от древното минало на Филипопол. "Всички мислеха, че Античният театър е строен по времето на император Траян, а се оказва, че е издигнат по-рано - при управлението на Домициан", допълни Стоянов.

Димитров допълни, че който пише история, остава в нея. "Показали сте едни от най-хубавите времена на Пловдив. Длъжни сме да съхраним това богатство, защото идните поколения няма да ни простят. Нека оставим на потомците град на мечтите", каза областният управител към авторите на албума.

Археоложката Елена Кесякова припомни как новооткрит надпис на Античния театър съобщава, че главният жрец и архонт на Филипопол Тит Флавий Котис - виден тракийски аристократ, е украсил града с най-великолепните сгради.

Намери своя кмет

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Президентът на Българския футболен съюз най-накрая хвърли оставка! Тя ще бъде представена пред членовете на Изпълнителния комитет. Извънредното заседание ще се проведе в петък от 14:00 часа на базата в Бояна. "След дългите години, прекарани на поста, и с множеството си контакти на високо международно ниво,

Премиерът на България Бойко Борисов удари по масата! Той също не издържа на изключително слабите резултати на националния отбор в последните години и реши да предприеме крути мерки. "Призовавам Борислав Михайлов незабавно да си подаде оставката като президент на Българския футболен съюз! След вчерашната позорна загуба на българския национален

Любомир Ковачев е шофьор за пример, видяха папараците на "България Днес". Актьорът бе засечен да паркира колата си в центъра на София, без да направи нито едно нарушение. Нещо повече. Ковачев е категорично против пиенето на алкохол по време на шофиране, затова го кара само на вода. Любо е зареден и със слушалки за телефон,