Петър Стоянов: Здравко Димитров е човек на дадената дума, приятели сме 35 г. (снимки)

https://www.24chasa.bg/region/article/7663336 www.24chasa.bg
Петър Стоянов е убеден, че и като кмет на Пловдив Здравко Димитров ще остане човек на дадената дума. Снимки: Авторът

Той не си вирна носа, чужд е на разточителната бъбривост, допълни президентът

Здравко Димитров никога не е бил заложник на разточителната политическа бъбривост, той е човек на честта и на дадената дума. Това каза президентът (1997 - 2001 г.) Петър Стоянов. Заедно с Димитров присъстваха на представянето на най-новия албум "Филипополис" на археолога Елена Кесякова и Димитър Райчев в Белащица.

Юристи, бизнесмени, художници, лекари, творци и архитекти присъстваха на събитието.

Президентът уточни, че винаги е харесвал Здравко. Познавали се от 35 г., когато Димитров завършвал баскетболната си кариера, а Стоянов бил млад адвокат в Пловдив. "Като районен кмет и областен управител той имаше всички основания да си вирне носа, но не го направи. А продължава да върви по улиците и да поздравява старите си съученици и приятели", каза Стоянов. Категоричен е, че Димитров няма да е човек от улицата, инсталиран на кметското място. Имал достатъчно административен опит и най-вече много приятели, които да му помагат.

"Слава богу, Здравко още се вслушва в нас", каза президентът. И посъветва кандидатът за кмет на Пловдив от ГЕРБ да не се възгордее един ден и да каже:"Не искам съвети и акъл от никого".

Според Стоянов най-важното качество на един кмет е да бъде балансиран и стабилен. А не човек, който днес каже едно, а утре - друго. "И най-важното - да е предвидим. Кметът отговаря за всекидневните болки на хората за разлика от политиците от тъй нареченото по-горно ниво. Но тези всекидневни болки всъщност са истинският живот на нормалните хора. Затова пловдивчани искат да имат човек, който да е предвидим и да знаят как ще реагира, ако отидат при него", препоръча Стоянов.

Той демонстрира академични познания по Римска история и разказа детайли от древното минало на Филипопол. "Всички мислеха, че Античният театър е строен по времето на император Траян, а се оказва, че е издигнат по-рано - при управлението на Домициан", допълни Стоянов.

Димитров допълни, че който пише история, остава в нея. "Показали сте едни от най-хубавите времена на Пловдив. Длъжни сме да съхраним това богатство, защото идните поколения няма да ни простят. Нека оставим на потомците град на мечтите", каза областният управител към авторите на албума.

Археоложката Елена Кесякова припомни как новооткрит надпис на Античния театър съобщава, че главният жрец и архонт на Филипопол Тит Флавий Котис - виден тракийски аристократ, е украсил града с най-великолепните сгради.

Намери своя кмет
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Ана Мария от "Игри на волята" остави мотора и разчита на двата си крака, за да стигне до любимия мол. Топпапараците на "България Днес" изловиха красавицата без любимия й превоз да препуска към търговския център. Ана Мария обаче не изневери на спортния си стил и за разлика от засуканите кифли атакува магазините с клин и маратонки

На косъм от смъртта се разминава бившият победител в "Биг брадър" Мирослав Атанасов. Известният като "ревльото" мъж, получава инсулт, дни след като навършва 40 години. Благодарение на добрата намеса на лекарите, брадърът прескача трапа.  Миро, който развива успешен бизнес, попада в болницата в началото на март

На колело, с куче и видимо отслабнал. Това е равносметката за Явор Бахаров близо четири месеца след като бе сгащен в Банско посред пладне да шофира пиян и под въздействието на кокаин и марихуана. "България Днес" улови актьора да джитка с велосипед из столицата. Завързал кучето си на каишка за колелото, Бахаров търчеше по задачи