Откриха барелеф на полк. Барон Николай Притвиц в Монтана

https://www.24chasa.bg/region/article/7664217 www.24chasa.bg
СНИМКА: Камелия Александрова

Кметът на Монтана Златко Живков откри барелеф на полк. барон Николай Карлович Притвиц – освободител на Кутловица (Монтана) от османската власт през 1877 г.

Полковник барон Николай Карлович Притвиц (1835-1896 г.) освободителят на Кутловица, по-късно генерал-майор и генерал-лейтенант, произхожда от древно благородно семейство от немски произход. Роден е на 11 март 1835 г. в Санкт-Петербург, в Руската империя и притежава титлата барон. Негови родители са Карл Карлович Притвиц - генерал майор и Луиза де Грас, родена във Варшава. Освен неговият баща и чичовците му са видни дейци и военачалници в руската армия: Павел Карлович Притвиц е генерал-лейтенант и сенатор в Руската Дума; Фьодор Карлович Притвиц е генерал-майор от корпуса на инженерите, директор на училището по строително инженерство.

Служи в кавалерията на руската императорска гвардия и достига до чин генерал-летенант. По врее на Руско-турската войан 1877-1878 година изпраща от Кутловица редица донесения до командира на Втора гвардейска кавалерийска дивизия във Враца, които имат важно значение за изясняване на събитята за освобождението на Кутловица (Монтана) и установяване на Временно руско управление.

През 1873 г. /на 38 години/ встъпва в брак с баронеса Мария Дмитриевна Шепинг, дъщеря на историка и етнограф барон де Шепинген, с която имат 4 деца
Изминава бойния път на руските войски в освободителната война и стига непосредствено до Цариград и подписването на Сан- Стефанския договор.

Носител е на най-високите войнски отличия в руската армия-Орден „Света Анна“ „Орден Свети Станислав“, орден „Свети Владимир“, Златно оръжие с надпис „За храброст“, Орден „Белия орел“ и др.
Автор на барелефа, който е на областната администрация Монтана, до сегашната мемориална плоча, поставена през 1997 година, е скулпторът Теодоси Антонов. Така гражданите ще виждат образа на руския военачалник полковник барон Притвиц. Предложението е на Йордан Герасимов, инициативен комитет от краеведи и историци, общественици.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Да вдигнем самолета, пардон, имунитета. В тази ситуация изловиха топпапараците на "България Днес" шефа на новините на Би Ти Ви Венелин Петков. В столичен супермаркет Петков натовари пазарската количка само с пресни плодове и зеленчуци. Тв звездата през цялото време бе с маска, въпреки че около него нямаше други клиенти

Арти е върната в природата, построиха й истинско жилище Иво АНГЕЛОВ Женски язовец изненадващо беше открит в строеж в центъра на София. Стресираното животно няколко дни е живяло сред прахоляк и бетон, преди да бъде спасено и върнато обратно в природата. "Когато получихме сигнала за язовец в огромен строеж, направо не повярвахме

Проф. Герджиков също ще се хвърли в бодиарта Надя Панкова Коронавирусът ще изгрее върху едно от най-изваяните тела на България. Художникът и майстор на бодиарта Иван Яхнаджиев ще изрисува символа на най-известната болест на света върху гърба на красивата ММА-шампионка Изабел Христова. На изложбата "АнтивирусНо" в сряда в столицата