С 240 000 лв. ограждат Ботаническата градина в Пловдив, наркомани и жрици няма да вилнеят

https://www.24chasa.bg/region/article/7664240 www.24chasa.bg
Костадин Димитров (вляво), проф. Христина Янчева и кметът Иван Тотев направиха първа копка за оградата на Ботаническата градина.

Ботаническата градина няма да е вече разграден двор, в който да кръстосват бездомници, наркомани и жрици на любовта. Десетилетия мястото от 113 декара между районите "Тракия" и "Източен" е запуснато и неугледно. Въргалят се спринцовки и всякакви нечистотии. В същото време в нея има изключително ценни дървета и растения.

"Много кметове от зората на демокрацията насам обещаваха да й върнат блясъка, най-после това започва да се случва едва сега", коментираха от Аграрния университет. Учебното заведение стопанисва градината. Местният парламент на Пловдив одобри 240 000 лева. По настояване на кмета на район "Тракия" Костадин Димитров средствата бяха предоставени на вуза, който проведе обществена поръчка и избра изпълнител за оградата. Ректорът проф. Христина Янчева, градоначалникът Иван Тотев и Костадин Димитров направиха първа копка.

"Борбата беше дълга и упорита. Но ето, че стоим в началото на края на упадъка на Ботаническата градина. Тя ще се превърне в красиво място", убеден и кметът на "Тракия" Костадин Димитров. Той благодари на проф. Янчева и на Иван Тотев, че са застанали до него.

Цялата градина ще бъде опасана с ограда и така ще се сложи край на безразборното влизане на всякакви съмнителни лица в нея. Постепенно ще бъде и благоустроена. Няколко акции по почистване от доброволци са проведени. "Те ще продължат", категоричен е Костадин Димитров. Според неги жителите на "Тракия" и на Пловдив заслужават хубава Ботаническа градина. А ученици и студенти ще могат да се обучават в нея.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Софиянец стигна до крайност като постави камери за видеонаблюдение на балкона си в желанието си да опази ценната зимнина от посегателствата на недоброжелатели. Снимка:

В пласьор на комунистически календари за идващата 2020 г. се е превърнал подземният бос Димитър Вучев-Демби, показа проверка на "България Днес". Календарът, който Демби предлага, е дело на Българската комунистическа партия, която заедно с още няколко подобни организации се бори за честта да бъде единствен представител на автентичната лява идея у

Скоро няма да има нужда от тях на терена, всичко ще се решава пред екрана Системата за видеоасистент арбитри (ВАР) е вредна за футбола! Такова мнение изрази един от най-успешните български съдии Атанас Узунов. В последните дни се води дискусия на най-високо държавно ниво дали системата трябва да бъде въведена в българския футбол.