Кметове обсъдиха старта на социалния патронаж в Лютиброд

https://www.24chasa.bg/region/article/7664490 www.24chasa.bg

Кметът на община Мездра инж. Генади Събков, заедно с кметове и кметски наместници от селата на Общината, проведе разяснителна среща за старта на социалния патронаж в село Лютиброд. Трапезарията е изградена чрез съвместните усилия на община Мездра и фондация „Проект Северозапад“.

Яна Рупева, директор на фондацията, разказа за трудностите пред създаването на подобен тип социална услуга, но не скри вълнението си от това, че трапезарията е на крачка от стартиране на дейности.

„Подали сме заявление в БАБХ и очакваме техни представители да сертифицират кухнята до седмица. Всеки пенсионер ще има възможност да получава прясно тристепенно меню на символична цена, което е и в основата на този тип услуга“, допълни Рупева.

Кметът на Общината инж. Генади Събков пожела попътен вятър на новото начинание.

„Надявам се да удържите на натиска и все повече фирми и институции да разберат значимостта на подобен тип проекти. Има достатъчно отрудени наши бащи и майки, които заслужават качествена и прясна храна, доставена им според всички санитарни изисквания“, заяви инж. Събков.

Кухнята и складовите помещения на социалния патронаж са оборудвани с модерни електроуреди, отговарящи на нормативните разпоредби за подобен тип услуга. Първоначално патронажът ще обхване селата около Лютиброд, но идеята на фондацията е храна да се раздава на желаещи и в селата Долна Кремена, Горна Кремена, Кален, Цаконица и Горна Бешовица. Цената за 21 дни патронажно изхранване е определена на 70 лева, с което се покриват всички разходи по себестойност на продуктите, приготовление, пакетаж и доставка на храната.

Рупева сподели, че цената може да бъде намалена в месеците, в които има дарения на хранителни продукти, за което ползвателите ще бъдат предварително информирани.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

70% от плодовете, зеленчуците и семената, от които ядем, са благодарение на тях Иво АНГЕЛОВ "Когато изчезнат пчелите, на човечеството ще му остават само четири години живот. Щом няма пчели, няма да има растения, няма да има животни, няма да има хора". Предупреждението е на великия учен Алберт Айнщайн

В цяла Европа са безплатни, а у нас!? Борислав РАДОСЛАВОВ Платено вече е едно от най-жизненоважните и поддържащи живота на трансплантираните у нас. Това разкри пред "България Днес" Евгени Георгиев, председател на Алианса на трансплантираните и оперираните "Бъдеще за всички". "Става дума за медикамента "Майфортик"

Българският дизайнер Живомир Домусчиев е обличал Ел Фанинг и Дженифър Лопес Виктория СТОЯНОВА С уникално българско творение, поп величието Лейди Гага се появи в клипа към последната си песен, разбра "България днес". Парчето в колаборация с поп идолът Ариана Гранде излезе преди дни, а модни критици не пропуснаха да отбележат ексцентричното