Кметове обсъдиха старта на социалния патронаж в Лютиброд

https://www.24chasa.bg/region/article/7664490 www.24chasa.bg

Кметът на община Мездра инж. Генади Събков, заедно с кметове и кметски наместници от селата на Общината, проведе разяснителна среща за старта на социалния патронаж в село Лютиброд. Трапезарията е изградена чрез съвместните усилия на община Мездра и фондация „Проект Северозапад“.

Яна Рупева, директор на фондацията, разказа за трудностите пред създаването на подобен тип социална услуга, но не скри вълнението си от това, че трапезарията е на крачка от стартиране на дейности.

„Подали сме заявление в БАБХ и очакваме техни представители да сертифицират кухнята до седмица. Всеки пенсионер ще има възможност да получава прясно тристепенно меню на символична цена, което е и в основата на този тип услуга“, допълни Рупева.

Кметът на Общината инж. Генади Събков пожела попътен вятър на новото начинание.

„Надявам се да удържите на натиска и все повече фирми и институции да разберат значимостта на подобен тип проекти. Има достатъчно отрудени наши бащи и майки, които заслужават качествена и прясна храна, доставена им според всички санитарни изисквания“, заяви инж. Събков.

Кухнята и складовите помещения на социалния патронаж са оборудвани с модерни електроуреди, отговарящи на нормативните разпоредби за подобен тип услуга. Първоначално патронажът ще обхване селата около Лютиброд, но идеята на фондацията е храна да се раздава на желаещи и в селата Долна Кремена, Горна Кремена, Кален, Цаконица и Горна Бешовица. Цената за 21 дни патронажно изхранване е определена на 70 лева, с което се покриват всички разходи по себестойност на продуктите, приготовление, пакетаж и доставка на храната.

Рупева сподели, че цената може да бъде намалена в месеците, в които има дарения на хранителни продукти, за което ползвателите ще бъдат предварително информирани.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Американският промоутър Боб Аръм похвали българския боксьор в тежка категория Кубрат Пулев. Той е главен организатор на следващия мач на Кобрата. 38-годишният софиянец ще кръстоса ръкавици с Райдъл Букър на 9 ноември във Фресно (САЩ). "Кубрат е толкова нахъсан за битка, че може да излезе за световната титла още днес - каза Аръм

Тв водещият Иван Христов се отдели от професионалната си половинка Андрей Арнаудов, за да отиде на пазар, видяха папараците на "България Днес". Макар хората да са свикнали, че двамата вървят в комплект, Иван се справя повече от прекрасно сам. Продуцентът напазарува за вкъщи само полезни неща, като плодове, яйца, мляко, и то без никакъв списък,

За пореден "майсторски" ремонт на улица сигнализира в социалните мрежи софиянец. На снимката ясно се вижда чисто ново парче асфалт върху съвсем малка част от незавършена за ремонт улица, което обаче грижливо е било