Бизнесдамата Радина Банкова: Необходим е само стремеж и... много, много работа

https://www.24chasa.bg/region/article/7664896 www.24chasa.bg

Тя е една успешна жена, която от 25 г. развива бизнес в родния си Ловеч, а фирмата й работи 99% за износ навън. Това е Радина Банкова.

Родена е на 25 април 1969 г. в гр. Ловеч. През 1988 г. е завършила Профилираната езикова гимназия „Екзарх Йосиф I“ в Ловеч, през 1992 г. Университета за национално и световно стопанство в София със специалност Международни икономически отношения. Още като студент във втори курс започва работа във фирма за производството на дамско и мъжко облекло. През 1996 година се връща в Ловеч и оглавява семейната фирма „Крис Фешън“ за дамски плетени облекла, която ръководи и до днес. Председател е на Управителния съвет на Асоциацията на производителите и износителите на облекла и текстил в България, член на Европейската текстилна асоциация. Участва в работата на Европейската синдикална организация по проблемите, свързани с подобряване условията на труд, заплащане и ефективност.

Това е съвсем накратко биографията на тази жена, която 25 г. развива своя успешен бизнес, производството от който 99% е предназначен за пазарите в немскоговорящите страни в Европа – Германия, Швейцария, Австрия, Белгия. Две години фирмата има представителство и в Москва, но след налагането на икономически санкции спрямо Русия от Европейския съюз, поради създадените трудности, то е затворено. В момента госпожа Банкова търси нови търговски партньори и с това беше свързано посещението й през тази седмица в Съединените американски щати.

Всичко, което трябва да знаете за:

Радина Банкова: Фирмата „Крис фешън“ беше създадена през 1994 г. от майка ми – Славка Банкова, дългогодишен производствен директор на трикотажната фирма „Стоян Едрев“, като я познават хората в Ловеч. За съжаление тя почина през същата година, а само година и половина по–късно си отиде и баща ми – Минко Банков, който беше зам.–директор по икономическите въпроси в машиностроителния комбинат „Балкан“ в Ловеч. Моето семейство, хората на които разчитах, поемайки работата на моите родители, бяха работниците и специалистите във фирмата – с тях споделях всичките си идеи и затруднения, заедно търсехме разрешенията на проблемите, които никак на бяха малко. Винаги съм се интересувала от опита на напредналите индустриални държави, свързани със средата и организацията на работата така, че на работника да му е комфортно. Въвели сме различни системи за управление на производството, за качествено отчитане на труда и дистанциране от сивата икономика. Заплащането на работните заплати винаги е в срок, осигуровките се правят върху реалните възнаграждения.

Фирмата е сертифицирана по два международни стандарта – ИСО – 9001: 2015 за управление процесите на производството и качеството и ИСО – 14001: 2015 за опазване на околната среда, свързано с разделното събиране на всички отпадъци. Фирмата има награда за спазване условията на труда от Международна одиторска компания.

Радина Банкова е участник в Международния проект „Домино“, свързан с професионалното дуално обучение в образованието. Според нея това е единствената възможност за обучени хора да започнат работа в производствените фирми. Участва и в много проекти на Асоциацията на производителите и износителите на облекла и текстил в международен мащаб, свързани с образованието и околната среда.

Работният й ден продължава 10–12 часа, държи лично да поддържа контактите с търговските си партньори, среща се с работниците си, споделя проблемите им. Всички във фирмата получават бонуси за Великден и 13–та заплата на Коледа, месечни ваучери за храна. На всички работници е направена частна индивидуална застраховка, която позволява директното уговаряне на преглед при лекар – специалист, избор на оперативен екип, покриване на сумите за лекарства.

Радина Банкова: В контактите си с хората възприемам всеки един от тях като 100–процентов носител на доброто, давам шанс да изяви качествата си, макар че това понякога е проблем, отколкото предимство. Ядосана съм до третата минута в конфликтна ситуация, след което забравям. Изслушвам хората, търся зрънцето рационалност в думите и предложенията им, готова съм допълнително да се образовам, както го и правя. Обичам да се разхождам сред природата, а това в Ловеч е толкова приятно – и на „Баш Бунар“, и на „Стратеш“, по Римския път. Жалко е, че някои от обществените паркове, изградени с обществена инициатива, сега са занемарени и запуснати. Аз съм патриархален човек, така са ме възпитали моите родители, обичам неделните закуски в семейството, уча се да готвя малко по – специални ястия, тъй като от 9 години съм вегетарианка. С дъщеря ми Марина обичаме да караме ски.

Дъщерята на Банкова - Марина, тази година е завършила Езиковата гимназия в Ловеч, ще учи в Германия, в Мюнхенгладбах, специалност „Текстилна техника на облеклото и управление на производството“. Уговорката между майка и дъщеря е след завършването на висшето си образование Марина да се върне в Ловеч, за да поеме щафетата във фирмата. Сигурна е, че ще направи това, тъй като много обича и харесва града, в който е пораснала, иска й се тук да има повече развлечения и работа за младите хора.

Последното, което направи през тази седмица Радина Банкова за развитието на фирмата си и за осигуряване работа на хората от нея, е посещението й в САЩ, по–точно в Ню Йорк, на изложение, което е част от модната седмица в града. „Крис Фешън“ е единствената българска фирма, която се представя на това изложение със свой собствен щанд от текстилни облекла. Според госпожа Банкова пазарната ситуация в Европа е доста трудна, позициите, които България е имала в предишни години, са доста отслабени, особено в производството на текстил и облекла и затова трябва да се търсят нови пазари. А новите пазари ще дадат възможност за увеличаване на производството, за отварянето на нови работни места, за привличането на млади хора с различна степен на образование чрез подписването на договори за стипендии, осигуряване на други бонуси.

Радина Банкова е сигурна, че знае начина, по който и други фирми в Ловеч могат да станат успешни както „Крис фешън“ , а защо не и целият град, стига да се обединят усилията на предприемачи, граждани и местната власт. Уверена е, че най-ценния капитал са хората и че нещата могат да се случват. Необходим е само стремеж и... много, много работа.

Намери своя кмет

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Президентът на Българския футболен съюз най-накрая хвърли оставка! Тя ще бъде представена пред членовете на Изпълнителния комитет. Извънредното заседание ще се проведе в петък от 14:00 часа на базата в Бояна. "След дългите години, прекарани на поста, и с множеството си контакти на високо международно ниво,

Премиерът на България Бойко Борисов удари по масата! Той също не издържа на изключително слабите резултати на националния отбор в последните години и реши да предприеме крути мерки. "Призовавам Борислав Михайлов незабавно да си подаде оставката като президент на Българския футболен съюз! След вчерашната позорна загуба на българския национален

Любомир Ковачев е шофьор за пример, видяха папараците на "България Днес". Актьорът бе засечен да паркира колата си в центъра на София, без да направи нито едно нарушение. Нещо повече. Ковачев е категорично против пиенето на алкохол по време на шофиране, затова го кара само на вода. Любо е зареден и със слушалки за телефон,