Бизнесдамата Радина Банкова: Необходим е само стремеж и... много, много работа

https://www.24chasa.bg/region/article/7664896 www.24chasa.bg

Тя е една успешна жена, която от 25 г. развива бизнес в родния си Ловеч, а фирмата й работи 99% за износ навън. Това е Радина Банкова.

Родена е на 25 април 1969 г. в гр. Ловеч. През 1988 г. е завършила Профилираната езикова гимназия „Екзарх Йосиф I“ в Ловеч, през 1992 г. Университета за национално и световно стопанство в София със специалност Международни икономически отношения. Още като студент във втори курс започва работа във фирма за производството на дамско и мъжко облекло. През 1996 година се връща в Ловеч и оглавява семейната фирма „Крис Фешън“ за дамски плетени облекла, която ръководи и до днес. Председател е на Управителния съвет на Асоциацията на производителите и износителите на облекла и текстил в България, член на Европейската текстилна асоциация. Участва в работата на Европейската синдикална организация по проблемите, свързани с подобряване условията на труд, заплащане и ефективност.

Това е съвсем накратко биографията на тази жена, която 25 г. развива своя успешен бизнес, производството от който 99% е предназначен за пазарите в немскоговорящите страни в Европа – Германия, Швейцария, Австрия, Белгия. Две години фирмата има представителство и в Москва, но след налагането на икономически санкции спрямо Русия от Европейския съюз, поради създадените трудности, то е затворено. В момента госпожа Банкова търси нови търговски партньори и с това беше свързано посещението й през тази седмица в Съединените американски щати.

Радина Банкова: Фирмата „Крис фешън“ беше създадена през 1994 г. от майка ми – Славка Банкова, дългогодишен производствен директор на трикотажната фирма „Стоян Едрев“, като я познават хората в Ловеч. За съжаление тя почина през същата година, а само година и половина по–късно си отиде и баща ми – Минко Банков, който беше зам.–директор по икономическите въпроси в машиностроителния комбинат „Балкан“ в Ловеч. Моето семейство, хората на които разчитах, поемайки работата на моите родители, бяха работниците и специалистите във фирмата – с тях споделях всичките си идеи и затруднения, заедно търсехме разрешенията на проблемите, които никак на бяха малко. Винаги съм се интересувала от опита на напредналите индустриални държави, свързани със средата и организацията на работата така, че на работника да му е комфортно. Въвели сме различни системи за управление на производството, за качествено отчитане на труда и дистанциране от сивата икономика. Заплащането на работните заплати винаги е в срок, осигуровките се правят върху реалните възнаграждения.

Фирмата е сертифицирана по два международни стандарта – ИСО – 9001: 2015 за управление процесите на производството и качеството и ИСО – 14001: 2015 за опазване на околната среда, свързано с разделното събиране на всички отпадъци. Фирмата има награда за спазване условията на труда от Международна одиторска компания.

Радина Банкова е участник в Международния проект „Домино“, свързан с професионалното дуално обучение в образованието. Според нея това е единствената възможност за обучени хора да започнат работа в производствените фирми. Участва и в много проекти на Асоциацията на производителите и износителите на облекла и текстил в международен мащаб, свързани с образованието и околната среда.

Работният й ден продължава 10–12 часа, държи лично да поддържа контактите с търговските си партньори, среща се с работниците си, споделя проблемите им. Всички във фирмата получават бонуси за Великден и 13–та заплата на Коледа, месечни ваучери за храна. На всички работници е направена частна индивидуална застраховка, която позволява директното уговаряне на преглед при лекар – специалист, избор на оперативен екип, покриване на сумите за лекарства.

Радина Банкова: В контактите си с хората възприемам всеки един от тях като 100–процентов носител на доброто, давам шанс да изяви качествата си, макар че това понякога е проблем, отколкото предимство. Ядосана съм до третата минута в конфликтна ситуация, след което забравям. Изслушвам хората, търся зрънцето рационалност в думите и предложенията им, готова съм допълнително да се образовам, както го и правя. Обичам да се разхождам сред природата, а това в Ловеч е толкова приятно – и на „Баш Бунар“, и на „Стратеш“, по Римския път. Жалко е, че някои от обществените паркове, изградени с обществена инициатива, сега са занемарени и запуснати. Аз съм патриархален човек, така са ме възпитали моите родители, обичам неделните закуски в семейството, уча се да готвя малко по – специални ястия, тъй като от 9 години съм вегетарианка. С дъщеря ми Марина обичаме да караме ски.

Дъщерята на Банкова - Марина, тази година е завършила Езиковата гимназия в Ловеч, ще учи в Германия, в Мюнхенгладбах, специалност „Текстилна техника на облеклото и управление на производството“. Уговорката между майка и дъщеря е след завършването на висшето си образование Марина да се върне в Ловеч, за да поеме щафетата във фирмата. Сигурна е, че ще направи това, тъй като много обича и харесва града, в който е пораснала, иска й се тук да има повече развлечения и работа за младите хора.

Последното, което направи през тази седмица Радина Банкова за развитието на фирмата си и за осигуряване работа на хората от нея, е посещението й в САЩ, по–точно в Ню Йорк, на изложение, което е част от модната седмица в града. „Крис Фешън“ е единствената българска фирма, която се представя на това изложение със свой собствен щанд от текстилни облекла. Според госпожа Банкова пазарната ситуация в Европа е доста трудна, позициите, които България е имала в предишни години, са доста отслабени, особено в производството на текстил и облекла и затова трябва да се търсят нови пазари. А новите пазари ще дадат възможност за увеличаване на производството, за отварянето на нови работни места, за привличането на млади хора с различна степен на образование чрез подписването на договори за стипендии, осигуряване на други бонуси.

Радина Банкова е сигурна, че знае начина, по който и други фирми в Ловеч могат да станат успешни както „Крис фешън“ , а защо не и целият град, стига да се обединят усилията на предприемачи, граждани и местната власт. Уверена е, че най-ценния капитал са хората и че нещата могат да се случват. Необходим е само стремеж и... много, много работа.

Намери своя кмет
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Ана Мария от "Игри на волята" остави мотора и разчита на двата си крака, за да стигне до любимия мол. Топпапараците на "България Днес" изловиха красавицата без любимия й превоз да препуска към търговския център. Ана Мария обаче не изневери на спортния си стил и за разлика от засуканите кифли атакува магазините с клин и маратонки

На косъм от смъртта се разминава бившият победител в "Биг брадър" Мирослав Атанасов. Известният като "ревльото" мъж, получава инсулт, дни след като навършва 40 години. Благодарение на добрата намеса на лекарите, брадърът прескача трапа.  Миро, който развива успешен бизнес, попада в болницата в началото на март

На колело, с куче и видимо отслабнал. Това е равносметката за Явор Бахаров близо четири месеца след като бе сгащен в Банско посред пладне да шофира пиян и под въздействието на кокаин и марихуана. "България Днес" улови актьора да джитка с велосипед из столицата. Завързал кучето си на каишка за колелото, Бахаров търчеше по задачи