Любомир Дреков: Най-важните ми задачи – метрото да стигне до „Витоша ВЕЦ – Симеоново“, подземни паркинги и свободен достъп до парка на резиденция „Лозенец“

https://www.24chasa.bg/region/article/7665953 www.24chasa.bg
Кметът на столичния район „Лозенец“ Любомир Дреков

Готов съм с проекти за 2 нови поликлиники в „Лозенец“ и ще работя за скоростен трамвай от Семинарията до зоопарка, казва в интервю кметът на столичния район „Лозенец“

- Г-н Дреков, в края сте на втория ви мандат като кмет на район „Лозенец“. Какво успяхте да свършите през последните 4 г. и за какво не ви стигна времето?

- Един от най-важните и мащабни проекти, който реализирахме, е въвеждането на зелена зона за паркиране в повечето части на района. Някой ще каже, че това не е перфектното решение, че има пропуски в контрола или, че на места детайлите не са изпипани. Но нека само да припомня, че преди 2-3 години по улиците на „Лозенец“ нямаше 5 метра свободни тротоари за пешеходци и майки с колички. В района нямаше зелена площ, градинка и детска площадка, които да не бяха завзети от паркирани коли. Днес тротоарите, градинките и площадките за игра на децата са свободни. И смятам това за огромна победа. Подреждането на паркирането в „Лозенец“ ни костваше 3 години, но резултатът си заслужава.

Не знам дали знаете, но повечето от шофьорите, които тогава паркираха неправилно, всъщност бяха приходящи за района - работещи наблизо или такива, които просто оставяха колите си в „Лозенец“. Когато те спряха да паркират в района, трафикът по малките улички намаля с около 70%. Това доведе до значително намаляване на шума и праховото замърсяване, което е много важно за качеството на живот в един жилищен квартал.

Разбира се, трябва да продължим с ремонтите на тротоарите в кварталните улици. Сега – с освобождаването им от колите, тези дейности са значително по-лесни. И понеже питате какво сме свършили - за последните 6 г. обновихме 45 хил. кв. м тротоари, изградихме над 3 км мрежа улично осветление с повече от 3500 стълба и лампи. Искам да подчертая, че промяната в район „Лозенец“ нямаше да се случи без подкрепата на кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова. В голям град като София екипната работа е изключително важна за решаването на проблемите на всеки квартал.

Завършихме няколко много важни ремонта на училища и детски градини, отоплителни инсталации, покриви, довършихме конструктивните им укрепвания. В момента абсолютно всички училища и детски градини в „Лозенец“ са конструктивно здрави, а това е най-важното за живота и здравето на децата ни.

Не мога да не спомена и един дълго чакан от живеещите в долната част на „Лозенец“ ремонт - на двора на най-голямото ни училище - 35-о. Там никой не си спомня да е правен ремонт в последните 30-40 г. Сега заедно с ръководството на училището, родителското настоятелство, частни фирми и хората от квартала направихме чисто ново мултифункционално спортно игрище, а останалите игрища са изцяло реновирани.

Завършваме и строителството на изцяло нова детска градина в кв. „Кръстова вада“. След като години водихме дела срещу хора, претендиращи да са собственици на този доста апетитен терен, успяхме да спечелим, и в началото на 2020 г. над 150 деца ще имат нова и модерна детска градина.

Инвестирахме и много средства в изкупуване на частни терени, които попадат в улици. Това е особено важно за новите квартали като „Витоша ВЕЦ - Симеоново“ и „Кръстова вада“, за да може живеещите там да имат нормална инфраструктура. Само за подготовката за изграждането на бул. „Филип Кутев“ са дадени над 2,2 млн. лв., за да може да се разшири тази изключително важна пътна артерия. Това са над 10 600 кв. м. Паралелно работим и по отчуждаване на други терени в тези квартали, за да осигурим трасета за важни улици. Това са огромни средства, а все още не е започнало същинското строителство. За съжаление, тези дейности не се виждат от хората, но те са изключително важни, защото без тях няма как да изградим нужната инфраструтктура, а отчуждаването понякога отнема години. Допълнително към тези усилия вече е въведена практика инвеститорите да даряват площи за инфраструктура. Така за последните 18 месеца придобихме над 13 800 кв. м, на които да се изградят улици.

- Ще се кандидатирате за нов мандат. Какви са приоритети ви?

- Освен обновяването на тротоарите и кварталните улици, за които вече споменах, съм готов и с конкретни проекти, с които да продължим промяната на района. Давам един пример. Години наред търсихме възможност чрез публично частно партньорство да реновираме спортната зала на ул. „Люботрън“ до 21-во училище. Много организации проявяваха интерес, но мащабът на инвестицията, която се изисква, ги спираше. За щастие, от близо година работим съвместно с една от спортните федерации и вече имаме резултат. Искаме да превърнем залата в модерен спортен център, който ще се посещава и от живеещите в квартала. Още в началото на следващия мандат ще внесем проекта за одобрение в Столичия общински съвет.

Няма да спра да се боря паркът на резиденция „Лозенец“ да бъде отворен за граждани и вярвам, че с подкрепата на г-жа Фандъкова това ще се случи, защото няма как една градска градина да е обект на националната сигурност. Парадоксът е, че по тази причина гражданите нямат свободен достъп, но ако си платите можете да си направите парти с 500 гости в парка. Който иска може да провери. Ценоразписът беше качен в интернет.

Започнах разговори още по времето на министър Николай Ненчев за прехвърлянето на парка за стопанисване от Столична община, тъй като той е собственост на Министерството на отбраната. Тогава министърът каза, че има воля въпросът да се реши. За съжаление, си остана само с волята. Сега ситуацията е същата. Не знам колко министри на отбраната трябва да се сменят, но няма да спра да настоявам, докато паркът не се отвори за граждани.

Подобнa е ситуацията с един терен за паркинг, който е зад болница „Токуда“. Той също е собственост на Министерството на отбраната. Бяхме се договорили и в последния момент оттам пуснаха жалба. А този паркинг за 1000 коли е жизнено необходим за тази част на „Лозенец“.

На финала сме и с доклад за изграждане на поликлиника във „Витоша ВЕЦ – Симеоново“. Тя ще се строи с публично-частно партньорство. Този проект е много важен, защото в квартала няма здравно заведение. Надявам се, след като приключат всички процедури по одобрение на проекта, строителството да стартира още преди края на 2020 г.

Готови сме и с доклад за изграждане на подземен паркинг под бул. „Джеймс Баучер“, пред хотел „Маринела“. Той ще е за поне 500 места и ще облекчи паркирането в тази част на „Лозенец“.

Имаме още един проект за филиала на 13-о ДКЦ. Сградата е в критично състояние. Основните функции на филиала са свързани с педиатрията, като той обслужва район, в който живеят над 15 000 семейства. Съвместно с ръководството на 13-о ДКЦ и отново с публично-частно партньорство искаме да изградим 3-етажен модерен медицински център, който да отговаря на съвременните стандарти. Подчертавам, че този медицински център ще бъде 100% общински.

Подготвяме проекти и за основен ремонт на ул. „Могилата“ и част от ул. „Васил Арнаудов“ във „Витоша ВЕЦ - Симеоново“. Едната улица е транзитна и много натоварена, а с ремонта на другата ще отворим още един вход и изход на „Симеоновско шосе“, което ще облекчи значително трафика в квартала. След като отчуждим още няколко имота ще може да стартира и изграждането на транспортна връзка между „Витоша ВЕЦ - Симеоново“ и „Кръстова вада“ - при ул. „Ангел Каралийчев“. Така ще отворим още един вход и изход на квартал „Витоша ВЕЦ - Симеоново“ към бул. „Черни връх“, а на „Кръстова вада“ - към „Симеоновско шосе“.

Друг важен проект, по който работим, за „Кръстова вада“ е изграждането на главен канализационен клон по ул. „Флора Кънева“. Освен ВиК мрежа предвиждаме да изградим и чисто нова улица, дълга над километър и половина.

Друг изключително важен проект, по който работим заедно с г-жа Фандъкова, е изграждане на ново училище и детска градина във „Витоша ВЕЦ - Симеоново“ . Теренът е на Българска православна църква, но преговорите вече са много напреднали и се надявам през новия мандат да стартира самото строителство. Училището ще е за около 530 деца, а детската градина - с 230 места.

За разлика от някои, които смятат, че разширението на метрото трябва да спре, аз ще настоявам то да продължи. Имам предвид участъкът към Студентски град, защото той предвижда да има метростанция във „Витоша ВЕЦ – Симеоново“, а тя ще подобри значително транспортното обслужване на квартала.

Ще настоявам и в плана на Борисовата градина да се включи удължаване на трамвайното трасе от Семинарията до зоопарка. Но това няма да е за сметка на „Симеоновско шосе“, а по обособено скоростно трамвайно трасе, което ще минава на мястото на жиците на високото напрежение. С това трамвайно трасе ще осигурим бърза и удобна транспортна връзка между зоопарка и центъра.

- А какво предвиждате за кварталните градинки и местата за отдих?

- Те са приоритет в работата ми и обновяването им ще продължи да бъде сред основните ми задачи. От 34 детски площадки реновирахме 24. Имаме готови проекти за още 7. Междублоковите пространства постепенно придобиват различен облик, благодарение и на активното участие на живущите. В момента ремонтираме настилките в междублоковите пространства на високите блокове на бул. “ Н. Й. Вапцаров“. Изцяло обновихме и две градски градини. Едната например е с площ над 14 дка. Там подменихме 2,8 дка настилки, изградихме поливна система, нови алеи, осветление, детска площадка и видеонаблюдение.

Намери своя кмет