Рекултивират сметището в Равда за над 3,7 млн. лв

https://www.24chasa.bg/region/article/7666040 www.24chasa.bg

Започнаха дейностите по рекултивация на спряното от експлоатация депо за битови отпадъци в землището на село Равда.

Кметът на Община Несебър Николай Димитров даде старт на изпълнението на проект за извършване на техническа и биологична рекултивация на засегнатите от сметището площи, с цел максимално да ограничи неблагоприятното въздействие на натрупаните отпадъци върху околната среда. Старото сметище обхваща площ 81 500 кв.м. – земи с нарушена структура и почвено плодородие в резултат на дългогодишното натрупване на отпадъци. Количеството отпадъци, което подлежи на предепониране, възлиза на 586 500 куб.м.

Строително-монтажните работи включват освобождаване от слоя отпадъци на пояс около депото и оформяне тялото на депото посредством предепониране, уплътняване и подравняване. Ще се изгради газоотвеждаща система за безопасно извеждане на емисиите и ще се предотврати постъпването на повърхностни води в тялото на депото чрез изграждане на горен изолиращ екран - минерален запечатващ пласт. Също така ще се изградят и система за повърхностно отводняване и система за мониторинг. Ще се защити минералният запечатващ пласт от преки атмосферни влияния и приобщаване на депото към заобикалящия го ландшафт чрез изграждане на рекултивиращ пласт.

Общата стойност на рекултивационните мероприятия възлиза на над 3,7 млн. лв. с ДДС, от които приблизително 3,1 млн. лв. се осигуряват от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда. Община Несебър осигурява над 600 000 лв. за рекултивацията, както и средствата за авторски и за независим строителен надзор на обекта.

Предвиденият срок за приключване на техническата рекултивация и на първоначалното затревяване на площите е 6 месеца, а дейностите за реализиране на биологичната рекултивация ще се извършват в продължение на още две години след това.

С рекултивацията на сметището ще се постигнат както екологичните норми за района, така и уеднаквяване на околния ландшафт.

Община Несебър провежда системна и последователна политика по отношение на сметообработването и депонирането на отпадъци. В последните години бяха въведени редица иновационни технологии, чрез които бяха достигнати европейските стандарти на екологичност в сметосъбирането, извозването и депонирането на битови отпадъци на територията на общината.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

"Левски" ударно чисти дълговете си. Целта пред ръкодоството на "сините" е след Нова година да падне запора над всички клубни сметки. "До края на годината всичко ще бъде изчистено - заяви изпълнителният директор Павел Колев. - Истината е, че ние и в момента дишаме спокойно финансово. "Левски" е един от най-коректните платци не само на държавата

Рафаел Надал вдигна приказна сватба с половинката си Мария Франсиска Перейо. След 14-годишна връзка двамата се ожениха в събота. Церемонията бе проведена в имението-крепост La Fortaleza. По желание на младоженците сватбата бе обвита в пълна секретност, за да могат двамата да се порадват на уединението си

Скромна на вид 51-годишна пловдивчанка се оказа сред най-издирваните жени в Европа. В рамките на няколко години Радина Жечева успява да прибере спестяванията на десетки хора от цялата страна. Докато прокуратурата се накани да реагира, измамничката си плюе на петите и няма как да излежи 5-годишната си присъда