Рекултивират сметището в Равда за над 3,7 млн. лв

https://www.24chasa.bg/region/article/7666040 www.24chasa.bg

Започнаха дейностите по рекултивация на спряното от експлоатация депо за битови отпадъци в землището на село Равда.

Кметът на Община Несебър Николай Димитров даде старт на изпълнението на проект за извършване на техническа и биологична рекултивация на засегнатите от сметището площи, с цел максимално да ограничи неблагоприятното въздействие на натрупаните отпадъци върху околната среда. Старото сметище обхваща площ 81 500 кв.м. – земи с нарушена структура и почвено плодородие в резултат на дългогодишното натрупване на отпадъци. Количеството отпадъци, което подлежи на предепониране, възлиза на 586 500 куб.м.

Строително-монтажните работи включват освобождаване от слоя отпадъци на пояс около депото и оформяне тялото на депото посредством предепониране, уплътняване и подравняване. Ще се изгради газоотвеждаща система за безопасно извеждане на емисиите и ще се предотврати постъпването на повърхностни води в тялото на депото чрез изграждане на горен изолиращ екран - минерален запечатващ пласт. Също така ще се изградят и система за повърхностно отводняване и система за мониторинг. Ще се защити минералният запечатващ пласт от преки атмосферни влияния и приобщаване на депото към заобикалящия го ландшафт чрез изграждане на рекултивиращ пласт.

Общата стойност на рекултивационните мероприятия възлиза на над 3,7 млн. лв. с ДДС, от които приблизително 3,1 млн. лв. се осигуряват от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда. Община Несебър осигурява над 600 000 лв. за рекултивацията, както и средствата за авторски и за независим строителен надзор на обекта.

Предвиденият срок за приключване на техническата рекултивация и на първоначалното затревяване на площите е 6 месеца, а дейностите за реализиране на биологичната рекултивация ще се извършват в продължение на още две години след това.

С рекултивацията на сметището ще се постигнат както екологичните норми за района, така и уеднаквяване на околния ландшафт.

Община Несебър провежда системна и последователна политика по отношение на сметообработването и депонирането на отпадъци. В последните години бяха въведени редица иновационни технологии, чрез които бяха достигнати европейските стандарти на екологичност в сметосъбирането, извозването и депонирането на битови отпадъци на територията на общината.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Дори и на години, българките са най-красиви Лили АНГЕЛОВА Най-красивите баби в света са българки! Това са Силвия Домозетска и Стефи Стаменова. Силвия е журналист, продуцент и водещ на радио- и тв програми в Благоевград, на 51 години, а Стефи се окичи с лентата Мисис Баба на Балканите. "Щастлива съм с титлата

Бившият министър и настоящ партиен лидер Петър Москов опъна здраво нервите на МВР. Десният водач паркира безцеремонно джипа си под носа на институцията, точно на забранения ъгъл на улицата, видяха топпапараците на "България Днес". Ексздравният шеф не се притесни от близкото присъствие на куп униформени и хукна да си купува храна за вкъщи

Актрисата Виолета Марковска заприлича на истински ескимос, видяха папараците на "България Днес". Мария Чеканова от сериала "Столичани в повече" отиде до магазина сгушена в дебело зимно яке, а повече от половината й лице бе закрито от вълнен топъл шал. Екипирана от главата, но не и до петите. Актрисата бе забравила да закопчае ботите си и