Общински гаранционен фонд с капитал 1 млн. лв. да стимулира начинаещия бизнес в Силистра, предлага Момчил Неков

https://www.24chasa.bg/region/article/7666996 www.24chasa.bg

Забрана за движение на тировете през града е друга от идеите на кандидата за кмет

Създаване на общински гаранционен фонд с капитал от 1 млн. лв. за стимулиране и подпомагане на начинаещ и малък бизнес и предоставяне при най-добри условия на общински помещения и друга материална база за млади предприемачи за стартиране на техни проекти. Това е една от идеите на Момчил Неков за развитие на Силистра. Бившият евродепутат се включи в битката за кмет на града от името на местна коалиция, в която влизат БСП, партия "Българската пролет" на Велизар Енчев, НДСВ и партия МИР.

"Днес Силистра е застрашена от обез­лю­дя­ва­не, не­равенство, бедност, нисък социален статус. От 2014 до 2019 г. населението е намаляло с повече от 3000 души. Ако не успеем да запазим и раз­вием социалното равновесие вътре в общината и тя не осигури необходимата бла­гоприятна среда за живот, в бъдеще ще изгуби ролята си на двигател за ико­номически напредък и социален просперитет", предупреди Неков. Затова той предвижда мерки за подкрепа и развитие на бизнеса, в това число и използване на общинския по­зем­лен фонд за развитие на малки и средни земеделски стопанства.

Поддържане на съществуващия и изграждане на нов общински жилищен фонд за ползване от млади семейства и крайно нуждаещи се, както и отреждане на общински терени за социални жилища, е друга негова идея. Той ще настоява общината да поеме инициатива за облагородяване и поддържане на гробищните пар­кове, възстановяване на религиозни храмове и манастирски ком­плек­си.

Забрана за движение на тировете през града е друга от идеите на Неков. В последните няколко години движението на тежкотоварни превозни средства тормози жителите на Силистра, тъй като те преминават през един от най-гъсто населени квартали на града, насочвайки се към българо-румънската граница. Решението на този въпрос Неков вижда в промяна на генералния план за движение в общината. Освен това смята, че потокът на тирове трябва да се пренасочи към държавния ферибот, изграден преди години по линия на трансграничното сътрудничество, но неработещ в момента.

Пряко участие на гражданите в местното самоуправление с иницииране на местен референдум или общо събрание по важни за местната общност въпроси, обеща още Неков. Първата тема щяла да е за по-справедливо и обек­тив­но определяне размера на таксата за битови отпадъци. Предвижда се към общината да бъде създаден граждански консултативен съвет, който да участва в управ­ле­ние­то й.

Като мерки срещу застаряването на населението в Силистра Неков предвижда еднократна помощ в размер на 1000 лв. от общинския бюджет за работещи родители, които са здравно и социално осигурени, при раждане на второ и трето дете. А в общинския бюджет ще бъдат планирани 200 хил. лв. годишно за безплатно хранене на около 300 деца в Детска млечна кухня.

Изграденият социален патро­наж, обслужващ предимно възрастни хора и хора с увреждания, да предлага не само хранене, но и помощ за тях – здравно обслужване, па­за­ру­ва­не, почистване и други услуги, иска още Неков.

Той настоява още да има общинска подкрепа за МБАЛ – Силистра, която да се изразява в осигуряване на безплатни жилища от общинския фонд на млади лекари, желаещи да започнат работа в болницата. Както и поемане от общинския бюджет на специализацията на млади лекари срещу ангажимент да продължат работата си в областната болница.

Намери своя кмет

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Опита да направи образованието ни игра и забавление, става най-младият професор Иво АНГЕЛОВ На 87-годишна възраст в неделя издъхна бележитият ни математик, политик и дипломат Благовест Сендов. За мнозина той беше познат като председател на Народното събрание в смутните времена от 1995 до 1997 г., но най-големите му успехи идват в научната сфера

Рибите ми помогнаха да се издигна в съдийството, казва кумът на Камата - Атанас Узунов Футболната легенда Христо Стоичков е станал специалист в улова на шарани в Америка. Това разкри неговият кум - бившият футболен съдия Атанас Узунов, който тези дни отпразнува своя имен ден. 64-годишният топрефер е общински съветник в Пловдив

Символът на културното министерство през 2013 г. - ексминистър Владо Пенев и секссимволът на родния театър Захари Бахаров са неразделни. Двамата въпреки разликата в годините са близки приятели и отново бяха засечени рамо до рамо до Народния театър от топпапараците на "България Днес". Веселата компания дори се запъти на обяд след репетиции