Общински гаранционен фонд с капитал 1 млн. лв. да стимулира начинаещия бизнес в Силистра, предлага Момчил Неков

https://www.24chasa.bg/region/article/7666996 www.24chasa.bg

Забрана за движение на тировете през града е друга от идеите на кандидата за кмет

Създаване на общински гаранционен фонд с капитал от 1 млн. лв. за стимулиране и подпомагане на начинаещ и малък бизнес и предоставяне при най-добри условия на общински помещения и друга материална база за млади предприемачи за стартиране на техни проекти. Това е една от идеите на Момчил Неков за развитие на Силистра. Бившият евродепутат се включи в битката за кмет на града от името на местна коалиция, в която влизат БСП, партия "Българската пролет" на Велизар Енчев, НДСВ и партия МИР.

"Днес Силистра е застрашена от обез­лю­дя­ва­не, не­равенство, бедност, нисък социален статус. От 2014 до 2019 г. населението е намаляло с повече от 3000 души. Ако не успеем да запазим и раз­вием социалното равновесие вътре в общината и тя не осигури необходимата бла­гоприятна среда за живот, в бъдеще ще изгуби ролята си на двигател за ико­номически напредък и социален просперитет", предупреди Неков. Затова той предвижда мерки за подкрепа и развитие на бизнеса, в това число и използване на общинския по­зем­лен фонд за развитие на малки и средни земеделски стопанства.

Поддържане на съществуващия и изграждане на нов общински жилищен фонд за ползване от млади семейства и крайно нуждаещи се, както и отреждане на общински терени за социални жилища, е друга негова идея. Той ще настоява общината да поеме инициатива за облагородяване и поддържане на гробищните пар­кове, възстановяване на религиозни храмове и манастирски ком­плек­си.

Забрана за движение на тировете през града е друга от идеите на Неков. В последните няколко години движението на тежкотоварни превозни средства тормози жителите на Силистра, тъй като те преминават през един от най-гъсто населени квартали на града, насочвайки се към българо-румънската граница. Решението на този въпрос Неков вижда в промяна на генералния план за движение в общината. Освен това смята, че потокът на тирове трябва да се пренасочи към държавния ферибот, изграден преди години по линия на трансграничното сътрудничество, но неработещ в момента.

Пряко участие на гражданите в местното самоуправление с иницииране на местен референдум или общо събрание по важни за местната общност въпроси, обеща още Неков. Първата тема щяла да е за по-справедливо и обек­тив­но определяне размера на таксата за битови отпадъци. Предвижда се към общината да бъде създаден граждански консултативен съвет, който да участва в управ­ле­ние­то й.

Като мерки срещу застаряването на населението в Силистра Неков предвижда еднократна помощ в размер на 1000 лв. от общинския бюджет за работещи родители, които са здравно и социално осигурени, при раждане на второ и трето дете. А в общинския бюджет ще бъдат планирани 200 хил. лв. годишно за безплатно хранене на около 300 деца в Детска млечна кухня.

Изграденият социален патро­наж, обслужващ предимно възрастни хора и хора с увреждания, да предлага не само хранене, но и помощ за тях – здравно обслужване, па­за­ру­ва­не, почистване и други услуги, иска още Неков.

Той настоява още да има общинска подкрепа за МБАЛ – Силистра, която да се изразява в осигуряване на безплатни жилища от общинския фонд на млади лекари, желаещи да започнат работа в болницата. Както и поемане от общинския бюджет на специализацията на млади лекари срещу ангажимент да продължат работата си в областната болница.

Намери своя кмет

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Американският промоутър Боб Аръм похвали българския боксьор в тежка категория Кубрат Пулев. Той е главен организатор на следващия мач на Кобрата. 38-годишният софиянец ще кръстоса ръкавици с Райдъл Букър на 9 ноември във Фресно (САЩ). "Кубрат е толкова нахъсан за битка, че може да излезе за световната титла още днес - каза Аръм

Тв водещият Иван Христов се отдели от професионалната си половинка Андрей Арнаудов, за да отиде на пазар, видяха папараците на "България Днес". Макар хората да са свикнали, че двамата вървят в комплект, Иван се справя повече от прекрасно сам. Продуцентът напазарува за вкъщи само полезни неща, като плодове, яйца, мляко, и то без никакъв списък,

За пореден "майсторски" ремонт на улица сигнализира в социалните мрежи софиянец. На снимката ясно се вижда чисто ново парче асфалт върху съвсем малка част от незавършена за ремонт улица, което обаче грижливо е било