Довършването на новата сграда на болницата в Ямбол се отлага неизвестно за кога, алармира Катя Георгиева

https://www.24chasa.bg/region/article/7667225 www.24chasa.bg
Общинската съветничка Катя Георгиева обсъди проблемите на болницата в Ямбол с д-р Райно Георгиев

Към недостига на лекари и достатъчно финансиране на болничната помощ в града се добавя и липсата на съвременна болнична сграда, предупреди червената общинска съветничка

Довършването на болничния комплекс на ямболската болница се отлага неизвестно за кога, алармира общинската съветничка от БСП Катя Георгиева. Тя съобщи, че обявената обществена поръчка за доизграждане на 9 етажа от сградата е прекратена. Причината е, че единственият участник е предложил оферта за 36,8 млн. лв. при прогнозна стойност от 26,7 млн. лв. и затова е отстранен.

Новата болнична сграда е важна за Ямбол и се надяваме обществената поръчка да бъде обявена отново, категорична е Катя Георгиева, която е кандидат за кмет на града. Болницата е с 85,13% държавно участие, общината има само 11,02% от капитала и не може да влияе при взимането на решения. В същата сграда по проект ще се изгражда Спешен център за 482 хил. лв. и това крепи надеждата на ямболци, защото не вярват държавата да загуби милиони евросредства за спешна помощ в цялата страна заради една недостроена болнична сграда.

През 1979 г. в края на града е започнало строителството на т. нар. нова болница, която си остана нова и недовършена вече 40 години. Проектът е бил грандиозен като за университетска болница, но демократичните промени са я заварили недостроена. В началото, докато болниците били още общинска собственост, общината се опитала да я завърши със собствени средства, но такъв голям проект се оказал не по силите й, не получила и помощ от държавата.

През 2012 г. Общински съвет Ямбол прехвърли собствеността на недостроената сграда на държавата с надеждата, че тя ще отпусне средства за довършването й. През 2013 г. за 1 500 000 лв. беше подменена дограмата, но ремонтите приключиха само с това и замряха. Средствата за довършването на „новата болница“ на Ямбол нарастваха с годините - първоначално бяха 6 млн. лв., после 12 млн. лв., а сега вече са 27 млн. лв., колкото показа извършеното в началото на годината проектиране на ремонтните дейности, възложено от държавата. През май Министерски съвет взе решение за поетапно увеличаване на капитала на МБАЛ „Св. Пантелеймон“ – Ямбол общо с 27 милиона лева чрез издаване на нови акции след извършване на парични вноски. Първата вноска за 2019 г. е в размер на 8 100 000 лв., през 2020 г. – 13 500 000 лв., през 2021 г. – 5 400 000 лв.

В момента отделенията на държавната болница в Ямбол, която е от т. нар. „павилионен“ тип, са пръснати в 17 сгради. Пациентите са настанени в стаи с по 5-7 легла с общ санитарен възел на етажа. Някои от отделенията са на високи етажи и пренасянето на тежко болни става само на ръка. Издръжката на отделните сгради е много висока, а това „изяжда“ и без това недостатъчното финансиране на болницата.

На фона на нерешения проблем с болничната сграда от левицата в Ямбол са убедени, че ямболското здравеопазване се нуждае от спешна помощ и затова разчитат в листата си за общински съветници на двама спешни медици.

Д-р Недялка Влахова е началник на Спешно отделение, а д-р Райно Георгиев е лекар ординатор. Те познават системата отвътре и се сблъскват всеки ден с проблемите, затова могат да предложат и решения, които са част от управленската програма на левицата.

„Не сме хранили големи надежди, че болничният комплекс ще се доизгради, защото това е един механизъм да се превъртат едни пари през една сграда в продължение на много години без да има реални резултати“, споделя с разочарование д-р Влахова. Тя подчертава, че нова сграда категорично е нужна на ямболската болница, но лично тя не е убедена, че този „мастодонт“ е най-подходящият вариант. Според д-р Райно Георгиев този път той наистина е повярвал, че доизграждането ще започне, защото парите уж са били осигурени осигурени.

Най-големият проблем на болницата си остава крайно големият недостиг на всякакъв медицински персонал – лекари, медицински сестри, акушерки, дори и санитарки. Три месеца Акушеро-гинекологичното отделение беше преустановило ражданията заради липса на неонатолог. Лекар с 40-годишен стаж дойде да работи в Ямбол, за да се реши проблема, но има и други отделения, застрашени от затваряне. Средната възраст на лекарите е 55 години, няма отделение без работещ лекар в пенсионна възраст, а в някои медиците са само пенсионери. При медицинските сестри положението е още по-тежко – над 50 % са в пенсионна възраст, млада сестра не е прекрачвала прага на ямболската болница от десетилетие.

Другият голям проблем на болницата е недостигът на средства, но според д-р Влахова той се дължи най-вече на неправилно управление на средствата. „Неколкократно са увеличавани парите за здраве по един или по друг начин, но те никога не са достигали нито до болните, нито до хората, които се грижат за болните“, категорична е тя и недоумява къде потъват средствата от увеличението. Обясненията били, че се увеличават консумативните разходи, но големият проблем е, че почти нищо не се влага в човешки ресурс, затова и лекарите и сестрите напускат. В средата на юли останалите на работа медици протестираха срещу ниските си заплати, увеличение им беше дадено от 1 август, но и с него заплатата на медицинска сестра бруто стига 720 лв., а санитарките са останали на 7-часов работен ден и не могат да вземат дори пълна минимална заплата.

Това не са мерки за задържане на специалистите, убедени са спешните медици. Според тях друг проблем е, че липсва диалог между болница и община и това трябва да се промени.

Общината трябва да си влезе и в ролята на собственик на сградите в доболничната помощ и да съдейства за създаването на по-добри условия, защото в тях не е направено нищо през последните 12 години.

В управленската си програма кандидатът за кмет на Ямбол Катя Георгиева е заложила решения на проблемите в здравеопазването, които биха могли да се извършат с общинска помощ.

Първо и най-важно е да се възстанови диалога между местната власт и болницата. Общината трябва да бъде партньор, а не страничен наблюдател. Необходимо е и местната общност, начело с общинското ръководство, да поеме отговорност за кадрово укрепване на медицинските специалисти в Ямбол. Това може да стане с подпомагане обучението по хуманна медицина и здравни грижи на студенти, които ще се завърнат да работят в Ямбол, с предлагане на общински жилища на лекари или други облекчения за медици. Здравеопазването не може да бъде само държавна грижа, защото ямболските граждани страдат от влошеното му качество, убедена е Катя Георгиева.

Според нея трябва да се извърши реконструкция на сградите на бившите поликлиники и да се осигури финансова помощ за областната болница за по-рисковите групи – децата и родилките.

В програмата й е предвидено и осигуряване на ежегодни педиатрични прегледи в детските градини и на ежегодни стоматологични прегледи на всички ямболски ученици. Общината може да съдейства и за профилактични прегледи на възрастните хора. Заложено е и засилване на контрола върху качеството на храните в детски градини и училищата. Левицата в Ямбол има идея за създаване на общински солидарен фонд за подпомагане на граждани, които се нуждаят от скъпоструващо лечение със средства от общинския бюджет и дарения. Планирано е и да се търсят варианти за изграждане на хоспис за осигуряване на специализирани грижи за болни пациенти. Ямбол има голяма нужда от подобна структура, защото роднините на възрастните пациенти често са извън страната и няма кой да се грижи за тях при заболяване. Като кандидат за кмет Катя Георгиева е поела и личен ангажимент да намери решение за осигуряване на специалист по дентална помощ през нощта, защото в почивните дни и в празниците в Ямбол не може да се открие работещ зъболекар.

Многобройни са натрупаните проблеми в здравеопазването, но само с активен диалог с държавните институции и много съпричастност и желание за търсене на верните решения, те могат да бъдат преодолени, уверена е Катя Георгиева.

Намери своя кмет
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

70% от плодовете, зеленчуците и семената, от които ядем, са благодарение на тях Иво АНГЕЛОВ "Когато изчезнат пчелите, на човечеството ще му остават само четири години живот. Щом няма пчели, няма да има растения, няма да има животни, няма да има хора". Предупреждението е на великия учен Алберт Айнщайн

В цяла Европа са безплатни, а у нас!? Борислав РАДОСЛАВОВ Платено вече е едно от най-жизненоважните и поддържащи живота на трансплантираните у нас. Това разкри пред "България Днес" Евгени Георгиев, председател на Алианса на трансплантираните и оперираните "Бъдеще за всички". "Става дума за медикамента "Майфортик"

Българският дизайнер Живомир Домусчиев е обличал Ел Фанинг и Дженифър Лопес Виктория СТОЯНОВА С уникално българско творение, поп величието Лейди Гага се появи в клипа към последната си песен, разбра "България днес". Парчето в колаборация с поп идолът Ариана Гранде излезе преди дни, а модни критици не пропуснаха да отбележат ексцентричното