Катя Георгиева: Местната власт в Ямбол трябва да върне чувствителността си към проблемите на хората

https://www.24chasa.bg/region/article/7669839 www.24chasa.bg
Жители на Ямбол спират по улиците Катя Георгиева, за да й споделят проблемите си.

Разбитата улична мрежа, липсващи тротоари, лоша организация на сметосъбирането и сметоизвозването, нередовен градски транспорт, неработещо улично осветление, липса на детски площадки по кварталите, недостатъчно паркоместа – това са най-често срещаните проблеми, които гражданите на Ямбол поставят в срещите си с общинския съветник Катя Георгиева и търсят съдействие за разрешаването им.

„Качвам децата на колата и им казвам хайде, ще ви водя в Европа“, разказва млада майка от к-с „Златен рог“ в Ямбол, а под Европа има предвид центъра на града, защото само там с европейски средства беше извършено обновяване на градската среда. Драстичната разлика между централната част на Ямбол и жилищните комплекси „боде“ очите на хората. Където и да отиде да се срещне с граждани Катя Георгиева, която е кандидат за кмет от БСП, първото нещо, което й казват хората, е: „И ние искаме да сме като в центъра, и ние искаме нови детски площадки, искаме пейки в междублоковите пространства, искаме място за паркиране“. Това се очертава като основен проблем за Ямбол – драстичната разлика в условията за живот в централната част и по кварталите. Изравняване на стандарта на живот в различните части на Ямбол е основен ангажимент, който Катя Георгиева поема в управленската си програма за Ямбол. В общинска администрация ще има служител, отговорен за всеки от кварталите, за да има по-добра връзка с хората и проблемите да се решават своевременно, а не да се трупат с години.

„Няма място къде да играят децата ни, от общината демонтираха старите съоръжения от детската площадка, защото били опасни, но така и не сложиха нови“, обясняват живеещите в блок 13 на к-с „Златен рог“. Сериозен при тях е и проблемът с паркоместата. Много млади семейства живеят там, някои имат повече от един автомобил, а места за паркиране няма и вечер се чудят къде да оставят колите си.

Лошата инфраструктура в квартала е пречка за всички. „Ако вали, не можем да стигнем до спирката на автобуса, защото всичко е в кал и локви, споделят хората и твърдят, че много пъти са сигнализирали в общината да направят пътека, или поне да им поставят някакви плочки, по които да се движат, но нищо не е направено досега.

Сериозен проблем на „Златен рог“ е и уличното осветление. Живеещите в бл. 17 обясняват, че вечер е истинска тъмница. При ремонтни работи по водния цикъл още през 2015 г. багер скъсал кабелите на уличното осветление и досега никой не идва да ремонтира нищо и да им възстанови осветлението, нито да поправи нарушената настилка пред блока.

„Копаха, смениха водопровода, а след това асфалтираха само тази част, по която са работили и уличното платно се разби, обясняват и хората от бл. 19 в „Златен рог“. Те сигнализираха и за друг проблем – недовършена сграда, която се е превърнала в свърталище на бездомници и наркомани. „Събират се, палят огньове и дори се налага да викаме пожарна, защото ще стане голяма беля“, споделят хората. Колкото и пъти да са търсили съдействие от общината там им отговаряли, че това е сграда с неизяснена собственост и нищо не могат да направят.

„Не сме трета категория хора и ние искаме нормални условия за живот, тук сме като забравени от Бога“, споделят в срещите си с Катя Георгиева живеещи в най-стария ямболски квартал „Каргона“. През миналия програмен период там беше изградена канализация, но след завършването й проблемите по тротоарната мрежа н само не се решиха, но станаха още по-сериозни. С общински средства общината асфалтира уличните платна, но на места липсват тротоари и хората не могат нормално да се движат.

Сериозен проблем в квартала е и чистотата. Накъдето и да се обърнеш, виждаш непочистени пространства около контейнерите за боклук. Сметосъбиращата фирма вдига контейнера, но не прибира боклука около него и той се трупа. Хората споделят, че не само не събират отпадъците край контейнерите, но има случаи, когато фирмата вдига само от един от контейнерите и остава втория да вони. Други пък са принудени да се молят с месеци да им възстановят липсващите контейнери. „Докато не се разплаках веднъж в общината, не донесоха контейнера, а кучета разнасят боклуците из целия квартал и ще плъзнат зарази“, споделя жена, която разхожда внучето си в бебешка количка.

Катя Георгиева разяснява на хората, че сметосъбиращата фирма има задължение по договор не само да почиства пълните контейнери, а и около тях, но не го прави, защото липсва контрол от страна на общината.

По-доброто решение, предвидено в управленската програма на БСП, е в създаването на общинско предприятие за сметосъбиране и сметоизвозване, а не в обявената в края на мандата обществена поръчка за сметосъбиране и сметоизвозване за 4 200 000 лв. без ДДС, за да се гарантира дейността на близките до властта фирми и за следващите 3 години, категорична е общинската съветничка.

Майки с деца споделиха с Катя Георгиева, че тренират тротоарен фитнес. Всеки ден те преодоляват препятствия и се налага да вдигат на ръце количките, като се движат по разбитите тротоари. Тя им разясни, че има амбицията поетапно да се ремонтират тротоарите, за да могат по тях да се движат бебешки колички.

Във всички квартали хората се оплакват от нередовния градски транспорт, който по разписание е на интервал от 30 минути, но реално понякога хората чакат с часове.

„Час и 40 минути чакам автобус след работа, оплаква се млада жена и допълва, че не може всеки път да си позволява да ползва такси.

Решението е в нова транспортна схема, съобразена с необходимостите на отделните квартали и със строг контрол, разяснява на хората Катя Георгиева. И сега по договор има предвидени санкции - 200 лв. за пропуснат курс, 100 лв. – ако автобусът не спре на спирка по маршрутите, 50 лв., ако автобус тръгне със закъснение от 1 минута от началната спирка, и по 10 лв. за всяка следваща минута закъснение, предвижда се и 20 лв. санкция за всяка минута отклонение от разписанието. Реално обаче общината не извършва контрол и не санкционира фирмата, защото проблемите с транспорта продължават.

Хората, с които се среща Катя Георгиева, се вълнуват и от социални проблеми. „Срамно е Ямбол да има кучкарник, а бездомните да няма къде да се подслонят и да спят по европейските пейки в центъра“, възмущава се Кирил Кирилов. Според него общината трябва създаде фонд за лечение на тежко болни, в който общинските съветници да даряват част от заплащането си, защото пред болестите всички са равни, а не е нормално болни да умират, защото нямат средства за лечение.

В управленската програмата на БСП е заложено създаването на кризисен център за временно настаняване на бездомни. „Досега позицията на общината за бездомните беше, че това е държавен ангажимент, но не може да се бяга от отговорност по този проблем, категорична е Катя Георгиева.

Тя продължава срещите си с хората, за да чуе очи в очи проблемите им, да им разясни какви решения предлага в управленската си програма. „От ключово значение е да върнем чувствителността на местната власт към проблемите на гражданите. Общината не трябва да бъде както досега непревземаема крепост, а да бъде отворена към хората и техният глас да се чува при взимането на важните за Ямбол решения“, убедена е Катя Георгиева.

Намери своя кмет
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

70% от плодовете, зеленчуците и семената, от които ядем, са благодарение на тях Иво АНГЕЛОВ "Когато изчезнат пчелите, на човечеството ще му остават само четири години живот. Щом няма пчели, няма да има растения, няма да има животни, няма да има хора". Предупреждението е на великия учен Алберт Айнщайн

В цяла Европа са безплатни, а у нас!? Борислав РАДОСЛАВОВ Платено вече е едно от най-жизненоважните и поддържащи живота на трансплантираните у нас. Това разкри пред "България Днес" Евгени Георгиев, председател на Алианса на трансплантираните и оперираните "Бъдеще за всички". "Става дума за медикамента "Майфортик"

Българският дизайнер Живомир Домусчиев е обличал Ел Фанинг и Дженифър Лопес Виктория СТОЯНОВА С уникално българско творение, поп величието Лейди Гага се появи в клипа към последната си песен, разбра "България днес". Парчето в колаборация с поп идолът Ариана Гранде излезе преди дни, а модни критици не пропуснаха да отбележат ексцентричното