Момчил Неков ще прави марка "Произведено в Силистра" и панаирен център в града

https://www.24chasa.bg/region/article/7669881 www.24chasa.bg

Градът да се превърне в логистичен център на Дунавския регион, привлекателна туристическа дестинация и благоприятно място за развитие на малък и среден бизнес, обеща той

Създаването на марка "Произведено в Силистра", която да създаде видимост, да е гарант за качество и да допринася за допълнителна добавена стойност на продуктите произведени в общината. Това предлага бившият евродепутат Момчил Неков, който бе издигнат за кандидат за кмет на града от лява коалиция.

"Местната власт е основният двигател на обществените процеси и фактор с най-голямо значение за стандарта на живот в една община. Като евродепутат успях да анализирам редица добри управленски практики на местни власти, да създам контакти с колеги в ЕС, с които успешно да работим и занапред. Като кмет на община Силистра ще положа усилия да довърша и надградя добрите постижения, които са осъществени до момента и смятам, че приемствеността е важна независимо от политическите различия", каза Неков.

Основните му усилия ще са насочени към бързото и ефективно решаване на ключови за общината проблеми, за да може жителите на община Силистра да почувстват, че може да е много по-добре и самите те да повярват и съдействат. "Защото е важно да почистваме, а по-важно да не искаме да цапаме и е важно да се наложи контрол над скоростта и произшествията, но по-важно да не искаме да правим нарушения. Защото Силистра е нашият град, в който живеят нашите деца и те могат да живеят много по-добре, за което можем да си помогнем само ние", допълни той.

В Силистра има подходящи условия за развитие на икономика на иновациите, убеден е Неков. Той предвижда изграждането на Панаирен център, където периодично да бъдат организирани изложения. Ще бъде създаден учебен център за програмисти с цел да се осигури на младите хора в Силистра възможност за високоплатена работа без те да напускат родния си град. А общинските пазари ще се превърнат и във фермерски пазари, където местни земеделски производители да предлагат не само растителна продукция, но и малки количества храни от животински произход.

Неков предвижда създаването на Общински гаранционен фонд на стойност 1 млн. лева, чрез който да се подпомогнат, както действащи малки и средни предприятия, така и стартиращ бизнес. Всички мои управленски решения, които ще бъдат свързани с постигането на изброените цели, ще са насочени към превръщането на Силистра от най-североизточната точка на България в благоденстващ град в Дунавския еврорегион, обясни той.

Неков обясни, че управленските решения, които ще взема като кмет, ще се подчиняват на следните принципи: бързина и ефективност към проблемите; иновации за нови по-високоплатени работни места; естетика и екология; устойчивост.

Днес всички приемат Силистра като най-североизточната точка на България. Географското положение на Силистра може да се превърне и ще се превърне в силен фактор за развитие на местната икономика, убеден е Неков. Силистра е част от дунавското пространство, река Дунав играе ролята все още само на граница, но с правилни управленски решения може да превърне Силистра в голям логистичен център и привлекателна туристическа дестинация, убеден е той. Затова ще работи за превръщането на Силистра в логистичен център, който да обслужва стоки и товари за целия Дунавски регион.

Ще работя за изграждане на публична инфраструктура, която да превърне Силистра в привлекателна туристическа дестинация, категоричен е той. За тази цел предвижда облагородяване на дунавското крайбрежие в Силистра и Ветрен чрез изграждане на крайбрежни алеи, малки пристани и заливи на подходящи крайбрежни пространства. Също и развитие водните спортове по река Дунав с основен акцент върху сигурността. "Защото много деца се удавиха в последните години в Дунава, а и едно удавено дете е твърде много", допълни бившият евродепутат.

Целта му е културноисторическото наследство на Силистра да се превърне в притегателна туристическа зона. Предвижда изграждането на копие на римската гробница, което да бъде постоянно отворено за туристически посещения. Друг археологически обект, който ще бъде възстановен и постоянно достъпен за туристи е Патриаршията, която се намира в Дунавския парк. Ще бъдат възстановени и крепостните стени, които се намират в Дунавския парк. На подходящи места в града ще бъдат създадени открити музейни пространства, където ще бъдат изложени подходящи артефекти или техни копия. Така археологическия резерват Дуросторум – Дръстър – Силистра ще се превърне от чиновнически документ в жив организъм. А на подходящи места ще бъдат създадени привлекателни зони за почивка - такава възможност има в територии край Силистра, Сребърна и Ветрен.

Намери своя кмет

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Гаджето на вратаря на "Бешикташ" Лорис Кариус - София Томала, определено си пада по нестандартните начинания. Няма как иначе да се обясни новата инвестиция на моделката. Тя реши да вложи пари в компания, която доставя строителни материали. И набързо спести един разход на фирмата - за рекламно лице. София сама застана пред фотообективите за

Оскверниха образа на Христо Ботев в Пловдив! Това е поредната вандалска проява върху лика на революционера за последните няколко месеца. Патриотичната рисунка, намираща се на булевард "Христо Ботев", е надраскана с червена боя. След всяка вандалщина графитът е обновяван и почистван, но само след дни боята отново се появява на лицето на

Светофар падна на кръстовището на булевардите "Витоша" и "Патриарх Евтимий" вчера сутринта. Няма пострадали. Столична община потвърди за инцидента. Не са ясни причините за срутването на светофарната уредба. Движението по натовареното кръстовище не бе засегнато, а пораженията бяха отстранени в рамките на деня.