Несебър отбеляза Независимостта с гордо развято знаме

https://www.24chasa.bg/region/article/7670653 www.24chasa.bg

Вчера на площад „Жулиета Шишманова“ Несебър отбеляза Независимостта. В присъствието на граждани и гости на града и представители на общинска администрация, бе издигнат националният флаг на Република България

Гордо развятото знаме напомни за събитията от 1908, когато преди 111 години на 22 септември България обърна нова страница от съвременната си история и бе родено третото българско царство. Този ден бележи апогея на българското национално самочувствие, защото независимостта е дело, осъществено без намесата на външни сили. То е резултат от решителността и гордостта на народа и неговото желание за самоопределение и просперитет.

Обявяването на независимостта е акт на самоувереност и смелост, който бележи промяната на статута на българската държава във вътрешното ѝ държавно и конституционно устройство, и от княжество България се въздига в царство.

Несебър отбеляза Независимостта с гордо развято знаме

Независимостта изменя и международноправния статут на България: от васална и зависима от Високата порта държава, от непълноправен субект на международното право според Берлинския договор, България се превръща в пълноправна, зачитана и уважавана страна, извоювала правото си да върви по собствен политически, икономически и духовен път

Несебър отбеляза Независимостта с гордо развято знаме

Тези събития са извор на национална гордост. Те са доказателство, че България още преди 111 години е извоювала своето място всред най–уважаваните европейските държави.

Несебър отбеляза Независимостта с гордо развято знаме

В празничните прояви участие взеха деца от ООШИ-Несебър с изпълнение на „Влашки” и „Шопски“ танци и народна музика и песни, Зигфрид Цаниер от ДТС към НЧ „Яна Лъскова-1905“ с рацитация на стихотворението „Аз съм българче“ от Иван Вазов и др. Вдъхновено слово произнесе Златин Чаушев - началник на отдел „Несебър – Световно наследство“.

Несебър отбеляза Независимостта с гордо развято знаме

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Софиянец стигна до крайност като постави камери за видеонаблюдение на балкона си в желанието си да опази ценната зимнина от посегателствата на недоброжелатели. Снимка:

В пласьор на комунистически календари за идващата 2020 г. се е превърнал подземният бос Димитър Вучев-Демби, показа проверка на "България Днес". Календарът, който Демби предлага, е дело на Българската комунистическа партия, която заедно с още няколко подобни организации се бори за честта да бъде единствен представител на автентичната лява идея у

Скоро няма да има нужда от тях на терена, всичко ще се решава пред екрана Системата за видеоасистент арбитри (ВАР) е вредна за футбола! Такова мнение изрази един от най-успешните български съдии Атанас Узунов. В последните дни се води дискусия на най-високо държавно ниво дали системата трябва да бъде въведена в българския футбол.