111 години Независима България! На 22 септември 1908 г. – България е обявена за Независима

https://www.24chasa.bg/region/article/7670741 www.24chasa.bg

Днешната дата се празнува всяка година в с. Опицвет. Кметицата на селото г-жа Гергана Величкова за пореден път беше организирала официално честване на площад „Независимост”.

Честването на 111 години независима България включваше участието на военно формирование 34 420 – Костинброд, фолклорна програма с участието на различни състави от община Костинброд и заря. На честването в село Опицвет присъстваха г-н Трайко Младенов- кмет на община Костинброд, д-р Атанас Тенев- председател на ОбС-Костинброд, инж.Габриела Трайкова и г-н Александър Ненов- заместник- кметове на община Костинброд, г-жа Даниела Станкова – общински съветник, г-н Борислав Борисов – кмет на село Петърч, представители от Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и много жители от село Опицвет.

Кметът на община Костинброд г-н Трайко Младенов поздрави всички присъстващи с празнична реч по случай Денят на Независимостта на България:

„Днес – на 22 септември честваме 111-та годишнина от обявяване на Независимостта на България. Чест прави на всички, които са днес тук на площад „Независимост”. Днес – в Република България – свеждаме глави пред паметта на загиналите в битките за независимост. Днес – ние честитим Независимостта си, за която са се борили много български граждани – дали си живота в защита на род, майка, родина. Днес трябва да си дадем сметка какво е да сме независими като народ, нация, държава и никога да не предаваме предците си и да не продаваме гласа си.

Днес се прекланяме и повече от всякога трябва да осъзнаваме – какво е да живеем, да сме граждани в независима държава.

Преклон пред паметта на загиналите!

Честит празник!

Честит ден на Независимостта!“

Панихида отслужи отец Желязко, а венци бяха положени пред паметника от Общинска администрация-Костинброд, Общински съвет-Костинброд, Съюза на офицерите и сержантите от резерва и запаса-Костинброд.

Кметът на община Костинброд г-н Трайко Младенов връчи на майор Донев – командир на ротата стъклен плакет „45 години град Костинброд“, по случай съвместното ни честване всяка година на Националните ни празници – 3 март, 2 юни и 22 септември с военно формирование 34 420, а на г-жа Гергана Величкова- кмет на село Опицвет връчи медал „45 години град Костинброд“, както на всички останали кметове в мандат 2015-2019г.

22 септември от няколко години се превърна в един от най-важните дни за село Опицвет.

По случай празника беше организирана и фолклорна програма. Участие взеха ТС ”Зора” към НЧ „Заря-1914”, кв.Маслово, ТС „Зорница“ към НЧ „Иван Вазов-1947“, ТС „Релакс“ към НЧ „Нов живот-1919“, с.Петърч и домакините ТС ”Омайниче” към НЧ „Разум-1922”. Всички състави и певчевски групи изпълниха невероятни автентични шопски песни и народни танци. Празникът в село Опицвет завърши с четири минутна тържествена заря!

Нека всички помним датата 22 септември 1908 г. – Денят, в който България става истински свободна.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

В Египет службите за сигурност са арестували китайка, която e приготвяла скара от змии за свои приятели в град Мадинати, източно от Кайро. Според социални медии, цитирани от сайта "Ал Арабия", властите са били сезирани от местни жители, че от частен апартамент излиза странна миризма. Въпросното жилище е било наето от китайска жена

Футболните клубове в България ще пострадат сериозно и ще имат много големи финансови трудности заради кризата с коронавируса COVID-19. Това прогнозира финанситът Нено Ненов. Според него може да се стигне и до преустановяване на дейност на някои клубове. "Една такава криза, която не знаем колко дълго ще продължи

На предсрочно освобождавене от затвора се надява касапинът от Джебел Мерт Мехмед. Той се прочу като Кървавия Мерт, след като уби 24-годишната Джейлян Юсуф и дъщеричката й Джейда, на 7 г. Тази версия се носи от известно време в малкото родопско градче, което бе разтърсено от новината за бруталното престъпление рано сутринта на 22 април 2014 г