Изграждане на Ботаническа градина – парк в град Костинброд

https://www.24chasa.bg/region/article/7670756 www.24chasa.bg

На 20.09.2019г. със символична първа копка се даде началото на изграждането на „Ботаническа градина-парк“ в гр. Костинброд. На събитието присъстваха кметът на община Костинброд г-н Трайко Младенов, председателят на ОбС-Костинброд д-р Атанас Тенев, директорът на ПГВМСС „Св. Георги Победоносец“ г-н Светослав Иванов, заместник-кметовете инж. Габриела Трайкова и г-н Александър Ненов, главният архитект Веселин Клянев, служители на ОбА-Костинброд, учители от ПГВМСС „Св.Георги Победоносец“, директори на социални центрове и граждани.

Община Костинброд разполага с фyнкциoнaлнo-пpocтpaнcтвeнa cтpyктypa, кoятo дa oтгoвapя нa нyждитe нa oбщecтвoтo и дa пoвиши кaчecтвoтo нa живoт, чpeз изгpaждaнe нa цeнтpaлeн гpaдcки пapк нa тepитopиятa нa бившото опитно поле на Професионалната гимназия по ветеринарна медицина и селско стопанство „Св. Георги Победоносец“.

Бъдещият парк ще се намира на ул.Йордан Йовков“ срещу професионалната гимназия.

Мащабният проект на община Костинброд е с големина 16 декара, включващо две сгради като цялата територия е общинска собственост.

Концепцията за парка е нещо ново, напълно ориентирано както към хората, живеещи в града ни, така и към посетителите от околните населени места.

Концептуалният проект предвижда обособяване на 11 отделни тематични зони. Всяка със собствена функция и цел. Зоните ще са разделени на „Японски кът“, „Пролетна наслада“, „Амфитеатър“ , „Розалиум“, фонтан с водни лилии и кът наречен „Тайната градина“. Двете съществуващи сгради са предвидени за зимната градина, където ще се съхраняват и отглеждат растенията. Другата сграда към момента ще бъде консервирана до осигуряване на финансов ресурс за изграждане на зала или физкултурен салон.

Амбициозният проект предвижда поетапно изграждане на алейна мрежа, детски площадки за игра, скейтборд площадка, оформяне на зелените площи, изграждане на малък амфитеатър, велоалеи, обособяване на нови паркоместа. В първия етап от изграждането на парка ще бъде изградена част от алейна мрежа, обособяването на парко места и ремонт на сградите.

След вече обособените части в парка ще последва реализирането на „Дендрологичен парк“. За озеленяването община Костинброд се е договорила с 4 фирми, развиващи своя бизнес в град Костинброд, да закупят растенията и озеленят зоната, която са избрали.

Нашият бъдещ парк ще разполага с

ПЕШЕХОДНА ЗОНА: 3730 кв.м.

АЛЕИ И ПЛОЩАДНИ ПРОСТРАНСТВА:

- Първостепенни алеи с широчина 3,00м

- Второстепенни алеи с широчина 2,40м

АВТОМОБИЛНА ЗОНА: 1270 кв.м., разделени на две

зони за паркиране с общ капацитет 39 паркоместа.

УДАРОПОГРЪЩАЩА НАСТИЛКА:

в двете детски площадки: 370 кв.м

Ботаническата градина ще разполага с:

Общо 266 БРОЯ ШИРОКОЛИСТНИ И 167 БРОЯ ИГЛОЛИСТНИ ДЪРВЕТА с различен размер и хабитус. 82 ВИДА ДЕКОРАТИВНИ ФОРМИ ШИРОКОЛИСТНИ ДЪРВЕТА И 24 ВИДА И ДЕКОРАТИВНИ ФОРМИ ИГЛОЛИСТНИ ДЪРВЕТА.

Общо 135 ВИДА ШИРОКОЛИСТНИ И ИГЛОЛИСТНИ ХРАСТИ с различен размер и хабитус. 4 ВИДА И ДЕКОРАТИВНИ МНОГОГОДИШНИ ТРЕВИ, 12 ВИДА МНОГОГОДИШНИ ДЕКОРАТИВНИ ЦВЕТЯ И 15 ВИДА ДИВОРАСТЯЩИ МНОГОГОДИШНИ ЦВЕТЯ.

Ботаническата градина предвижда целогодишен цъфтеж в парковото пространство. Смесица от цвят и аромати, максимално доближаваща посетителя до природата.

Предстои да се изгради парк в град Костинброд, който да дава възможност на малчуганите да се забавляват, на възрастните да отдъхнат, на младежите да спортуват, на любознателните да се запознаят с растителните видове в парка, а на всички останали просто да се забавляват!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

След доцент Деси Бакърджиева става професор Лили АНГЕЛОВА снимки: Пламен КОДРОВ Над 200 симпатични и пищящи фенки на Наум Шопов-младши дойдоха на прожекцията на сериала "Откраднат живот" в столично кино, видя "България Днес". "По-полека, една след друга", радваха се фотографите на интереса, който предизвика синът на Христо Шопов

Служители на почистващите фирми в София миха вчера булеварди и улици. Общо 788 дка улици са измити за първите два месеца на годината в София. По-топлата зима позволява общината да предприеме подобни действия, които са част от мерките за по-чист въздух. През януари машинно са измити 406 дка улици, а до 17 февруари - още 382 дка

Той може да е озвучавал най-известния скъперник на света - Ебенизър Скрудж, но не пести пари да празнува щедро с приятели рождения си ден. С тези мисли как да прекара празника си навръх 3 март топпапараците на "България Днес" изловиха театралната звезда Георги Новаков. Дългогодишният глас зад кадър се разхождаше умислен по улиците и умуваше как да