Кметът Корнелия Маринова подписа споразумение за сътрудничество с кмета на Османгази (Бурса) Мустафа Дюндар

https://www.24chasa.bg/region/article/7671064 www.24chasa.bg

Кметът Корнелия Маринова подписа споразумание за сътрудничество с кмета на Османгази (Бурса) Мустафа Дюндар по време на приятелска визита в Турция в периода 20 - 21 септември 2019 г.

В ловешката делегация влизаха още Даниел Колев, зам.-кмет на Община Ловеч, и Фатме Моллова.

В Община Османгази се намира известният исторически мост Ирганда, той е един от четирите търговски моста в света. В Ловеч пък, както е известно, е Покритият мост над Осъм. Тази прилика породи идеята за побратимяване между двата града.

Кметът на Ловеч имаше възможност да разгледа моста Ирганда, както и още музея „Гурабахане“, болницата „Лаклакан“ и музея „Панорама 1326“ - музей на Бурса. Посетиха също и хълм с един вековен чинар, атракцията на Бурса, защото дървото е на 625 години.

След като се запознах с тукашния мост, виждам, че има място за сътрудничество и приятелство между Ирганда и майсторите на моста над Осъм, допълни Маринова.

Българският гост и придружаващата го делегация получиха подробна информация за историята на моста. Корнелия Маринова посети магазините, в които ръчно се изработват художествени предмети. Нашият град не беше непознат на местните майстори, те знаеха за Покрития мост в Ловеч, установиха ловчалии.

Два моста много си приличат, заяви Корнелия Маринова. Единствената разлика между моста Ирганда и Покрития мост е, че ловешкият е покрит, а тамошният е с подредени ателиета от двете страни на моста. Традиционните занаяти се поддържат в работилниците и на двата моста. Мисля, че след една организация художниците от двата моста могат успешно да си гостуват, допълни Маринова.

На срещата с кмета Мустафа Дюндар се роди идеята да се изпрати покана до всички градове с подобни търговски мостове за побратимяване и да се обяви една общност „Мостове - символи на побратимяване“.

„Вярвам, че тази идея ще донесе както икономически, така културни ползи за двете общини. Община Османгази и Община Ловеч се побратимиха, ние ще поканим още Флоренция и Венеция, които имат подобни търговски мостове. Те ще получат покани да се присъединят към нашето братството“, обяви Мустафа Дюндар.

Корнелия Маринова посети и „Лаклакан“, първата ветеринарна болница в света с приют за четириногите, която заема площ 114 дка. Маринова отправи покана към екипа да посети Ловеч и по-специално зоопарка в града, който е втори по големина в България.

Последната спирка на двамата кмета беше Военният музей „Панорама 1326“ в Бурса, който е един от големите панорамни музеи в света, който предстои да бъде официално открит догодина. Дюндар информира за архитектурата и техническите характеристики на музея. След това показа на българските гости изложбена зала, където хронологично са показани важни събития от османския период на страната.

На края Корнелия Маринова поздрави кмета Мустафа Дюндар за идеята да се изгради такъв музей: „Той е красив във всяко едно отношение. Архитектурата на музея ме впечатли още като го видях отвън. Но истинската ми изненада беше, когато влязох. Не очаквах да видя толкова красиво произведение. Това е перфектна работа. Поздравявам всички, които са допринесли за това.“

Ловешката делегация се прибра от пътуването на 22 септември. Визитата бе обширно отразена от турската преса, което може да се види в прикачените файлове.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

"Лудогорец" проявява интерес към младежкия национал на Швеция Джейк Ларсон, съобщават медиите в страната. Футболистът е е собственост на "Йоребро". През лятото интерес към него е имало от два италиански клуба - "Интер" и "Бреша". Талантът е бил близо до преминаване във втория Бреша, но в крайна сметка италианците се подсилиха с друг швед Саймон

Звездата на австрийския "Щурм" Кирил Десподов срещна легендата на хърватския футбол Дарио Сърна. Двамата бяха за кратко съотборници в италианския "Каляри" през миналата година, но вече не са част от Серия "А". Сърна прекрати през миналото лято славната си кариера и в момента е помощник-треньор в украинския "Шахтьор"

Голмайсторът на ЦСКА Али Соу е на път да остане в клуба до края на сезона. Към нападателя няма нови оферти и почти сигурно няма да бъде продаден през януари. Към Соу имаше конкретно предложение от египетския "Ал Ахли", но двата клуба не стигнаха до консенсус за цената. От страната на фараоните предлагаха малко над 2 млн