Днес се проведе първа символична копка за село Петърч на проект „Реконструкция и доизграждане на водопроводната мрежа на село Петърч, община Костинброд“

https://www.24chasa.bg/region/article/7673949 www.24chasa.bg

На центъра в село Петърч се състоя първа символична копка на водопровод за първото най-голямо село в общината ни.

В края на 2018 година, община Костинброд подписа договор с Държавен фонд “Земеделие“ № 23/07/2/0/00458 ЗА ОТПУСКАНЕ НА БЕЗВЪЗМЕЗДНА ФИНАНСОВА ПОМОЩ ПО ПОДМЯРКА 7.2 „ИНВЕСТИЦИИ В СЪЗДАВАНЕТО, ПОДОБРЯВАНЕТО ИЛИ РАЗШИРЯВАНЕТО НА ВСИЧКИ ВИДОВЕ МАЛКА ПО МАЩАБИ ИНФРАСТРУКТУРА“ ОТ МЯРКА – 7 „ОСНОВНИ УСЛУГИ И ОБНОВЯВАНЕ НА СЕЛАТА В СЕЛСКИТЕ РАЙОНИ“ ОТ ПРОГРАМАТА ЗА РАЗВИТИЕ НА СЕЛСКИТЕ РАЙОНИ“ ЗА ПЕРИОДА 2014-2020г., СЪФИНАНСИРАНА ОТ ЕВРОПЕЙСКИЯ ЗЕМЕДЕЛСКИ ФОНД ЗА РАЗВИТИЕ НА СЕЛСКИТЕ РАЙОНИ за „Реконструкция и доизграждане на водопроводната мрежа на село Петърч и Реконструкция и доизграждане на водопроводната мрежа на село Драговищица, община Костинброд“. Първоначалната одобрена финансова помощ е в размер 5 732 301 лв. и ще осигури Реконструкция и доизграждане на водопроводната мрежа на село Петърч и Реконструкция и доизграждане на водопроводната мрежа на село Драговищица. Съгласно проектното предложение са одобрени за ремонт 20504 метра водопровод и реконструкция и оборудване на помпената станция „Хаджия“.

За изпълнение на дейностите по проекта, след проведени процедури за обществени поръчки, са избрани следните изпълнители :

За осъществяване на консултански услуги и подготовка на проекта – „Консултанска къща Решения“ ЕООД с управител г-жа Нели Керезова.

За осъществяване на проектантски услуги и авторски надзор по време на строителството – „АР СИ ДИЗАЙН“ ЕООД, представлявано от г-н Боян Борисов.

За осъществяване на независим строителен надзор по време на строителството – ДЗЗД „ТЕХНО СТРОЙ “, представлявано от г-жа Костадинка Панайотова с партньори „СТОЙ НОРМ“ ЕООД и „ТЕХНО ЛЕВЪЛ“ ЕООД ;

За извършване на строително – монтажните работи по проекта – ДЗЗД „ВиК – Костинброд 2018“ с партньори – „УАЙТФИЙЛД ФИНАНС“ ЕООД, „КИТ ПЛЮС“ ЕООД, и „Р Т ПРОДЖЕКТ“ ЕООД представляващ г-н Никола Христов и г-н Радослав Тодоров.

Присъстващи на събитието бяха г-н Трайко Младенов – кмет на община Костинброд, г-н Борислав Борисов – кмет на село Петърч, инж. Габриела Трайкова, инж. Теодора Гогова и г-н Александър Ненов – зам.-кметове на община Костинброд, г-н Симеон Спасов- кмет на с. Голяновци, г-жа Искра Лазарова- кмет на село Чибаовци, г-жа Гергана Величкова- кмет на село Опицвет и г-н Добри Тодоров – кмет на село Дръмша, Дреново и Понор, общински съветници: г-н Димитър Найденов, г-н Иван Иванов, г-н Живко Герогиев, г-жа Даниела Станкова и г-жа Анастасия Попова, служители на ОбА-Костинброд и жители на село Петърч.

От представителите на фирмите изпълнители на проекта присъстваха: г-н Боян Борисов – управител на фирма „АР СИ ДИЗАЙН“ ЕООД , г-жа Костадинка Панайотова – ДЗЗД „ТЕХНО СТРОЙ“, Никола Христов и г-н Радослав Тодоров - „УАЙТФИЙЛД ФИНАНС“ ЕООД, „КИТ ПЛЮС“ ЕООД, и „Р Т ПРОДЖЕКСТ“ ЕООД и г-н Стоил Йорданов – началник „ВиК-Костинброд“.

Отец Желязко Симонов отслужи молитва за начало на строителната дейност и освети обекта, а деца в носии от НЧ “Нов живот-1919“ раздадоха питка за здраве.

Г-н Борислав Борисов изказа своята радост като благодари на всички присъстващи гости с думите:

„Горд съм, че след 3 годишна борба успяхме да сключим договор за подмяна на ВиК мрежата в с.Петърч. Водопроводната мрежа в селото е много стара. Сигурен съм, че този проект ще подобри качеството на живот в нашето село. Благодаря на общинска администрация – Костинброд, че подготвиха и реализираха такъв мащабен проект и на Общински съвет – Костинброд, че гласуваха това да се случи в село Петърч.

Кметът на община Костинброд, г-н Трайко Младенов заяви пред всички присъстващи:

„ Започнахме този мандат с „0“ спечелени проекти, но с екипа ми успяхме да спечелим множество проекти. Един от тях е и реконструкцията на водопроводната мрежа в селата Петърч и Драговищица. Има неща обаче, който трябва да знаем. В началото на моя мандат прекратих договор за пречиствателната станция с 5 дка имот в село Петърч. Договор, който беше сключен за 8 лева на месец, за 80 лева на година, за 800 лева за 10 години! Имаме амбицията да реализираме още много проекти в село Петърч като един от тях е канализация и нови съоръжения в пречиствателната станция, която вече си е собственост на община Костинброд.“

Одобреният проект обхваща две от най-големите населени места след града от общо 14-те на територията на общината и е насочен към общо 3122 души по данни на НСИ към 2017г. Проектът ще обслужва следните групи население: с. Петърч и с. Драговищица.
Срокът за изпълнение на инвестицията по одобрения проект е 36 месеца.

Успех на надзора, строителите и ВиК-Костинброд, и търпение на жителите на двете села по проекта – Петърч и Драговищица!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С чисто ново тузарско возило се изфука екснационалът Даниел Боримиров, видя "България Днес". И старата кола на футболиста беше красавица, но новата придобивка определено впечатлява. Пожелаваме безаварийно шофиране на

Трябва да има промени, но тези неща не зависят само от него, казва баща му Альоша УЕФА подготвя Стилиян Петров за шеф на Българския футболен съюз! От сутрин до вечер бившият капитан на националния отбор посещава лекции в централата на футболната институция. Временно той се е преместил да учи и живее в Швейцария, научи "България Днес"

Над 700 шапки от цял свят пази доц. д-р Георгиев С дъх на няколко световни войни, борбата и куража на доблестни войници, военни и пожарникари от цял свят напомня експозицията на фуражки на доц. д-р Людмил Георгиев. От реликвите на времето лъха заряд и вдъхновение на отминали бурни времена и подвизите на смели мъже от цял свят