Станислав Владимиров: Ще следя всяко действие на МОСВ и РИОСВ – Перник, за чистотата на водата в река Струма

https://www.24chasa.bg/region/article/7674001 www.24chasa.bg

В последните няколко седмици за замърсяването на Язовир "Пчелина" или както е известен сред перничани - "Лобош", се заговори много активно. Репортажи в медиите и публикации в социалните мрежи показаха тонове умряла риба и за пореден път замърсената река Струма. Народният представител от ПГ на „БСП за България“ Станислав Владимиров от години говори за проблема и алармира отговорните институции за спешна нужда от неговото решаване.

"От много време се опитвам да покажа на институциите, че проблемът е изключително сериозен. Мерки за спирането на замърсяването на р.Струма и язовир "Пчелина", обаче не се взимат нито от РИОСВ нито от МОСВ. На 30.08 граждани сигнализираха за мрежести петна от пяна, замътнена и кафява вода в язовира, както и за мъртва риба в близост до брега. Риболовци пък няколко дни след това сигнализираха за множество мъртви риби във водите на язовир "Пчелина" и р. Струма. През цялото това време различни сдружения продължават да подават сигнали и към институциите, но по думите им реални действия за предотвратяване на замърсяванията няма", каза Станислав Владимиров.

Народният представител обясни, че последният му въпрос към министър Нено Димов е бил на петъчния контрол на 20 септември. "Радвам се че министърът не последва примера на своите подчинени от Басейнова дирекция и РИОСВ - Перник, защото обясненията им, че липсата на кислород в язовир "Пчелина" е от това, че той презарибен и рибите са си издишали въздуха мисля са нелепи. Несериозно е това да бъде обяснение от служител, който има претенции да разбира от работата си", коментира Владимиров.

Той добави, че се радва, че най-сетне МОСВ са установили, че има замърсяване на язовира и че се правят първи стъпки за намиране на извършителите на постоянните замърсявания. "В деня в който зададох въпроса си, получих и нов сигнал, че река Струма тече в черен цвят в градската част, и че РИОСВ - Перник, за пореден път действа хаотично и без конкретика, за да се установи кой е виновникът, разказа соцдепутатът.

"Ще следя всяко едно действие на МОСВ и особено на РИОСВ - Перник, защото това е едно от най-слабите места в институциите подчинени на министерството. За съжаление не виждам енергията и волята инспектората превантивно да решава проблемите, а не да ходи след събитията, както е случаят с този геноцид както го нарекоха едно сдружение, което се опитва да стопанисва и да охранява от бракониери язовир "Пчелина". Също така се радвам, че министърът не влезе в тона на своите подчинени, които искаха да прехвърлят вината на тези доброволци, които се опитват да предотвратят многогодишното бракониерстване в язовир "Пчелина" и да установяват всички извършители, които замърсяват язовира. Надявам се тези хора да бъдат партньори на министерството и РИОСВ, а не от инспектората да прехвърлят от проблема болната на здравата глава", категоричен е Владимиров.

Намери своя кмет
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Руската гимнастичка Екатерина Селезньова показа изваяно тяло. Тя публикува снимка по бански на фона на морето в инстаграм. "Лятото свърши, не може ли да е до Нова година, моля?", написа Селезньова. Красавицата е двукартна световна шампионка от Баку миналата година. Тя взе злато в отборната надпревара и на обръч. На лента завоюва бронз

Шанън де Лима бе коронясана за най-красивата нова половинка във Висшата лига. Тя оглави класацията на "Сън" по повод старта на сезона в Англия. Сексапилната моделка е жената до звездното попълнение на "Евертън" Хамес Родригес. Венецуелката се премести с него в Лондон от Мадрид след трансфера му при "карамелите" от "Реал"

Един от най-татуираните футболни фенове в България избяга на морето с популярната плеймейтка Анна-Мария Чернева. Става въпрос за фена на "Левски" Тодор Грудов, по-известен като Теди Хитлера. Тарторът на "синята" агитка е целият в рисунки. Изрисувал е изцяло дори темето на главата си. Мис Силикон 2018 Анна-Мария и лошото момче са заедно вече близо