Станислав Владимиров: Ще следя всяко действие на МОСВ и РИОСВ – Перник, за чистотата на водата в река Струма

https://www.24chasa.bg/region/article/7674001 www.24chasa.bg

В последните няколко седмици за замърсяването на Язовир "Пчелина" или както е известен сред перничани - "Лобош", се заговори много активно. Репортажи в медиите и публикации в социалните мрежи показаха тонове умряла риба и за пореден път замърсената река Струма. Народният представител от ПГ на „БСП за България“ Станислав Владимиров от години говори за проблема и алармира отговорните институции за спешна нужда от неговото решаване.

"От много време се опитвам да покажа на институциите, че проблемът е изключително сериозен. Мерки за спирането на замърсяването на р.Струма и язовир "Пчелина", обаче не се взимат нито от РИОСВ нито от МОСВ. На 30.08 граждани сигнализираха за мрежести петна от пяна, замътнена и кафява вода в язовира, както и за мъртва риба в близост до брега. Риболовци пък няколко дни след това сигнализираха за множество мъртви риби във водите на язовир "Пчелина" и р. Струма. През цялото това време различни сдружения продължават да подават сигнали и към институциите, но по думите им реални действия за предотвратяване на замърсяванията няма", каза Станислав Владимиров.

Народният представител обясни, че последният му въпрос към министър Нено Димов е бил на петъчния контрол на 20 септември. "Радвам се че министърът не последва примера на своите подчинени от Басейнова дирекция и РИОСВ - Перник, защото обясненията им, че липсата на кислород в язовир "Пчелина" е от това, че той презарибен и рибите са си издишали въздуха мисля са нелепи. Несериозно е това да бъде обяснение от служител, който има претенции да разбира от работата си", коментира Владимиров.

Той добави, че се радва, че най-сетне МОСВ са установили, че има замърсяване на язовира и че се правят първи стъпки за намиране на извършителите на постоянните замърсявания. "В деня в който зададох въпроса си, получих и нов сигнал, че река Струма тече в черен цвят в градската част, и че РИОСВ - Перник, за пореден път действа хаотично и без конкретика, за да се установи кой е виновникът, разказа соцдепутатът.

"Ще следя всяко едно действие на МОСВ и особено на РИОСВ - Перник, защото това е едно от най-слабите места в институциите подчинени на министерството. За съжаление не виждам енергията и волята инспектората превантивно да решава проблемите, а не да ходи след събитията, както е случаят с този геноцид както го нарекоха едно сдружение, което се опитва да стопанисва и да охранява от бракониери язовир "Пчелина". Също така се радвам, че министърът не влезе в тона на своите подчинени, които искаха да прехвърлят вината на тези доброволци, които се опитват да предотвратят многогодишното бракониерстване в язовир "Пчелина" и да установяват всички извършители, които замърсяват язовира. Надявам се тези хора да бъдат партньори на министерството и РИОСВ, а не от инспектората да прехвърлят от проблема болната на здравата глава", категоричен е Владимиров.

Намери своя кмет

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Актьорът Диян Мачев стана неузнаваем, видяха папараците на "България Днес". Джобносантиметровият комик пусна такава брада, че дори най-големите му почитатели трудно го разпознават на улицата. Дидо стана популярен като водещ на забавната тв игра "Семейни войни" и бе обявен за българския Дани де Вито, заради приликата си с американския актьор.

Расистки скандал беляза дербито между "Манчестър Сити" и "Манчестър Юнайтед" от Висшата лига. Феновете на "гражданите" са отправяли обиди към халфа на "червените дяволи" Фред . Инцидентът стана, когато той се опитваше да изпълни ъглов удар през второто полувреме. Към него освен обиди полетяха и предмети. Един от тях го удари

 Притежава цяла серия банкноти с цар Борис III        Българин пази уникална колекция от над 1000 български монети, сред които от 1879 г. до наши дни. Сред тях е и първата монета, на която пише "България". Притежател на безценната колекция е Костадин Везьов, който от близо две десетилетия живее в САЩ. Той е и човекът, който през 2016 г.