Любимата икона на Българския папа се завърна в Несебър (Видео, снимки)

https://www.24chasa.bg/region/article/7693543 www.24chasa.bg
Николай и Нури Димитрови дариха копие на любимата икона на Ронкалий "Св.Богородица-Врата небесна". Снимки:Авторът

Семейството на Николай Димитров дари копие на "Св.Богородица-Врата небесна" на съгражданите си

Копие на същата икона получи Папа Франциск при посещението си у нас през май

Копие на любимата икона на Анджело Ронкалий, известен като Българския папа - "Св.Богородица - Врата небесна", наречена още "Богородица Месемврийска", дари на съгражданите си семейството на Николай Димитров, който след три кметски мандата тръгна към четвърти отново като независим кандидат.

В действащия храм "Св.Успение Богородично" в Стария град днес иконата бе осветена от отец Петър, а събитието съпреживяха десетки жители и гости на единствения български град под егидата на ЮНЕСКО.

"Попадайки в Несебър монсеньор Ронкалий, който става папа Йоан XXIII и реформатор на католическата църква, се влюбил в града и в тази икона. Напускайки пределите на България той си тръгва с копие на "Св.Богородица Вратница", припомни отец Петър. Иконата става известна като "Богородица Месемврийска" именно благодарение на Ронкалий.

Копие на същата икона бе подарено на папа Франциск при посещението му в България на 24 май, т.г., припомни Николай Димитров, който присъства на освещаването на иконата със съпругата си Нури. Събитието е първа стъпка от родолюбива инициатива, подета от сем. Димитрови в града да бъдат върнати ценни несебърски икони, макар и чрез техни копия.

Отец Петър освети иконата и разказа историята й.
Отец Петър освети иконата и разказа историята й.

"Бяхме в католическата църква в София и разговаряхме с епископ Христо Пройков. Той сподели, че копието на иконата, която Ронкалий си е занесъл, в момента е в родното му място в Италия. Второто копие е в Рим при папа Франциск, а третото вече е в Несебър. Още когато папата беше тук ние поискахме да бъде изработено и копие за Несебър от същия художник. Надявахме се да стане готово за празника на града 15 август, но нещата се забавиха. Случи се сега, но няма значение по кое време, важното е, че иконата отново е тук", сподели Николай Димитров. Той благодари на епископ Пройков и добави, че иконата на "Св.Богородица- Врата небесна" ще бъде първоначално в музея, а после в една от реставрираните църкви в Стария Несебър, за да могат всички поклонници и туристи да й се радват. Димитров припомни, че Несебър е имал иконописна школа и много ценни икони, които са напуснали пределите на страната.

Десетки дойдоха да се поклонят пред
Десетки дойдоха да се поклонят пред "Св. Богоридца-Врата небесна".

"Несебър е богат на християнски паметници, но голяма част от това наследство е напуснало града ни. Това, особено за иконите, е ставало по два начина - легален, когато част от най-красивите несебърски икони са заминали за различни музеи в странта, и нелегално. Още от 19 в. тук са минавали много чуждестранни агенти, които са купували на безцeница икони и сега те са в руски и западно-европейски музеи", разказа директорът на музей "Старинен Несебър" Тодор Марваков. Той благодари на сем.Димитрови за инициативата и добави, че се надява мисията да бъде продължена и от други родолюбиви граждани.

Директорът на
Директорът на "Старинен Несебър" Тодор Марваков /вдясно/ носи иконата към музея.

"Приветстваме инициативата oа си върнем най-ценните икони, музеят ще съдейства в научно-изследователски и логистичен план, за да може в Несебър да си дойдат възможно най-голям обем от тези ценни икони. За съжаление не знаем къде се намира оригиналът на иконата "Богородица Месемврийска", следите й се губят някъде във втората четвърт на 20 в. Хубаво е, че поне копието дойде при нас", каза директорът на музея. Според него около 100 несебърски икони в момента са в музеи само у нас.

Николай Димитров разговаря с епископ Христо Пройков.
Николай Димитров разговаря с епископ Христо Пройков.

Намери своя кмет

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

** - А вие, госпожице, защо не сте сложили предпазния колан? - Извинявам се, г-н полицай, но много ми се търка между гърдите и ме възбужда... - Я сложете колана и отбийте встрани. *** Вчера в магазин за обувки питам продавачката (едно младо момиче): - Тези обувки от велур ли са? - Но моля ви, велурът е рядко животно и е много скъпо.

"Левски" ударно чисти дълговете си. Целта пред ръкодоството на "сините" е след Нова година да падне запора над всички клубни сметки. "До края на годината всичко ще бъде изчистено - заяви изпълнителният директор Павел Колев. - Истината е, че ние и в момента дишаме спокойно финансово. "Левски" е един от най-коректните платци не само на държавата

Рафаел Надал вдигна приказна сватба с половинката си Мария Франсиска Перейо. След 14-годишна връзка двамата се ожениха в събота. Церемонията бе проведена в имението-крепост La Fortaleza. По желание на младоженците сватбата бе обвита в пълна секретност, за да могат двамата да се порадват на уединението си