Стефан Сабрутев обеща промяна в модела на управление на Смолян и абсолютна прозрачност

https://www.24chasa.bg/region/article/7695138 www.24chasa.bg

Кандидатът на БСП представи платформа си пред стотици граждани на общината. Кирил Добрев го подкрепи: Стефан може не само да промени Смолян, но да го направи развиващ се и проспериращ град

Категорична промяна в модела на управление на Смолян, която да гарантира абсолютна прозрачност в работата на общината и достъпност за населението. Това обеща Стефан Сабрутев, който представи визията си за развитие на града.

Над 600 души дойдоха в зала 1 на театъра в Смолян късно в неделя, за да чуят идеите на кандидата за кмет на града, издигнат от БСП. Събитието започна с емоционално изпълнение на солисти от гайдарски състав "100 каба гайди". Водещ бе актьорът и директор на театъра Румен Бечев, който представи Сабрутев с кратко емоционално слово и въздействащо видео, посветено на красотата на Смолян.

"Скъпи приятели, за всички ни е ясно, че демографската криза е най-сериозният проблем, не само за нашата община, а и за цялата област. Област Смолян е най-бързо обезлюдяваща се за първото тримесечие на 2019 г. Всички изследвания сочат, че населението на нашата област до 2050 г. ще намалее от 120 хил. на 20 хил. жители. Ето за това нашият призив е „Промени бъдещето“. Всички мерки в нашата програма са създадени, за да обърнем този негативен процес и да създадем нормална среда за живот и отглеждане на деца", обяви Сабрутев.

Запитан защо животът в общината с всяка изминала година става все по-труден, кандидат-кметът отказа да постави директна негативна оценка на сегашната управляваща власт, както и на десетките нейни неслучили се обещания в годините. Но обясни, че за 8-те години дейност като общински съветник е бил пряк свидетел на харченето на средства от общината без цел и посока, неправомерни действия с обществените поръчки, както и огромния брой пропуснати възможности за развитие на община Смолян. "За мен последните години управление на ГЕРБ бяха наистина тежки за нашата община. Да, случиха се промени, но това беше работа на парче, без идея или план. Усвояваха се едни пари, но това не доведе до реално подобрение на стандарта на живот", коментира той.

Внимателен анализ на финасовото състояние на общината е направил Сабрутев заедно с екипа си. Твърденията за стабилността й, многократно повтаряни от управляващата власт, са абсолютно неверни, коментира Сабрутев. И обеща, че ако получи нужното доверие, ще приложи строга финансова дисциплина и ще изготви стратегия за финансово оздравяване.

Кандидатът на БСП представи своята управленска програма, като изложи акцентите заложени в нея – икономика, инфраструктура и благоустройство, здравеопазване и социална политика, образование, култура, спорт, публични услуги и сигурност.

Сабрутев гарантира да продължи да поддържа добър и сигурен диалог между общината и местния бизнес. Стратегия за създаване на биоземеделие на чисти и екологични местни продукти, създаването на марка "Произведено в Смолян", както и активна реклама и популяризирането на родния край като целогодишна туристическа дестинация са част от сигурните стъпки, заложени в програмата.

В сферата на инфраструктурата и благоустройството Сабрутев изложи решение за създаване на общинска фирма за комунални услуги, почистване и озеленяване – извършвани под строг контрол, а за облика на Смолян, съвместно с местната камара на архитектите и тази на инженерите, да бъде изграден нов архитектурен код, създаден спрамо спецификата на града, кварталите и селата.

Кандидатът изрази намерение активно да търси стратегически инвеститори, както и община Смолян адекватно да бъде готова с проекти, по които да кандидатства и печели подходящи европейски програми, с които чувствително да се подобри средата в цялата област.

Сабрутев разкри, че има и първи стъпки за изключително наболелия проблем с бездомните кучета и обеща на съгражданите си трайно и хуманно решение.

Осигуряване на денонощна аптека, безплатни очни, ортопедични и дентални прегледи за всички първокласници в община Смолян, безплатна детска кухня, подпомагане на пенсионерските клубове, възстановяване на изнесеното обучение на медицински сестри в Смолян, както и подпомагането на млади лекари чрез финансова и жилищна подкрепа - това са част от ангажиментите на Сабрутев. От сцената той решително заяви: Ще работя в посока, Смолян да се превърне в "Национален център на здравето."

Сабрутев ще изгради публичен регистър на завършващите средно и висше образование от община Смолян, който да се ползва от местния бизнес и чрез който да се сътрудничи между бизнеса и завършващите. Ще бъдат създадени много нови направления в посока на развитието на културтурния календар и традициите, както и възраждане на "Орфеевите празници".

Публичен и достъпен регистър ще бъде създаден и за всички имоти, както и незабавно ще се реализира и доизграждането на адекватно електронно управеление, което да улесни достъпа на гражданите.

Кандидат-кметът на левицата заяви, че ще върне и кметските наместници в малките населени места, за да бъде по-близко до хората. "Нека не забравяме, че дори едно малко селце има нужда от човек, на който жителите да се опрат във всеки труден момент", каза той.

"Стефан Сабрутев може не само да промени Смолян, но да го направи развиващ се и проспериращ град", подкрепи го зам.-шефът на БСП Кирил Добрев, който бе на представянето на визията на левия кандидат.

"Тук съм не в качеството си на зам.-председател или председател на националния щаб, тук съм в качеството си на приятел на Стефан, който ме спечели с идеите и желанието си да промени Смолян", подчерта Добрев. Той призова присъстващите да подкрепят кандидата за кмет на Смолян и листата за общински съветници на БСП.

"Аз не искам да се разделям с моите деца. Не искам те да ходят да живеят и да работят в чужбина, а да останат тук в България. За доброто на нашите родители и нашите деца, трябва всички ние заедно да подкрепим Стефан Сабрутев и да гласуваме с N56", завърши изказването си Добрев.

Във финалната част на представянето си, Сабрутев покани своя екип, като развълнувано сподели със своите съграждани: "Горд съм да ви съобщя, че всички кандидати за общински съветници от групата на БСП единодушно решихме, че тези от нас, които бъдат избрани, ще даряваме възнагражденията си във фонд, посветен на борбата с демографската криза. Предвиждаме тези средства да бъдат предоставени за инвитро процедури, стипендии за учащи и помощи за хора с нисък социален статус."

Сабрутев покани всички кандидати за кмет на Смолян на предизборен дебат, в който да обсъдят публично какви решения биха дали на належащите проблеми. "Надявам се да имаме един истински сблъсък на идеи", заяви той.

След развълнуваните аплодисменти, водещият на събитието представи местни изпълнители - Фолклорна формация "Звъника", танцова формация "Балканика" и солисти от гайдарски състав "100 каба гайди".

 Местни избори 2019. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.
Намери своя кмет