Момчил Неков ще привлича лекари в Силистра с общински жилища и подпомагане на квалификацията

https://www.24chasa.bg/region/article/7700309 www.24chasa.bg

Общински жилища за лекарите, желаещи да работят в областната болница в Силистра. Както и подпомагане със средства на обучението на студенти по медицина и на квалификацията на лекари. Това са част от възможностите на местната власт да създаде по-добри условия за лекарите, които желаят да работят в областната болница. Те са включени в мерките, които кандидатът за кмет на левицата Момчил Неков е подготвил в платформата си. Разбира се, това подпомагане ще бъде договорно обвързано за определен срок, в който получилите подпомагане от общината студенти или лекари трябва да работят в областната болница, обясни той.

Днес съществува риск областната болница в Силистра да преустанови дейността на някои от отделенията си, като най-тревожна е съдбата на детско отделение, предупреди Неков. И посочи основната причина за това - няма желаещи лекари да работят в болницата. За този проблем местната власт не бива да си затваря очите, а да търси възможности да привлече лекари, коментира той.

Община Силистра е собственик на дял в областната болница и в това си качество може да предоставя средства за закупуването на апаратура или да предоставя самата апаратура. Във възможностите на общината е всяка година да се подпомага поне по едно отделение в областната болница с медицинска апаратура, с която да се увеличават функционалните възможности за болнично лечение, коментира Неков.

Според него болницата се нуждае от реализиране на проект за енергийна ефективност. Като цяло може да се каже, че болницата се нуждае от нова сграда, където да се измести, но познатата ни като болница на края на града вече е разрушена. Поради тази причина остава варианта за реализиране на мерки за енергийна ефективност за съществуващия сграден фонд, обясни кандидатът за кмет от БСП. И каза, че общината може да подпомогне реализирането на мерки за енергийна ефективност с експертно подпомагане за изработване както на енергиен одит, така и разработването на проект, за чиято реализация да се търсят източници за финансиране.

Община Силистра има пряк ангажимент в доболничната помощ за населението живеещо в Силистра и съставните села, каза още Неков. И обясни, че общината е собственик на ДКЦ, а днес това дружество било свело дейността си до стопанисване на сградния фонд, познат като Поликлиниката. "Общинското дружество отдава помещения за ползване и толкова. Тази политика трябва да се промени. Необходимо е самата сграда да бъде ремонтирана и да придобие вид, който да не депресира потърсилите медицинска помощ. Общинското дружество трябва да привлече допълнително специалисти, с които да се разшири обхвата на доболничната помощ. Трябва да инвестира и в закупуването на модерна медицинска диагностична апаратура. Така ще се увеличат възможностите за ранна диагностика, с което ще се даде възможност и за по-надеждно лечение на редица сериозни заболявания, които често завършват с фатален край", коментира той. А мерките, които предлага за привличане на лекари в областната болница, можело да се прилагат и за ДКЦ-то.

Общината била собственик и на бившите здравни служби по селата, които се нуждаели от ремонт. Във възможностите на общината е не само да ги ремонтира, но и да оборудва кабинетите в тях, така че да бъдат предоставени на практикуващи семейни лекари, които имат свои офиси единствено в град Силистра. Така хората от селата ще могат да получават прегледи на място, а не винаги да се налага да пътуват до общинския център.

"Здравните реформи, провеждани след 2000 г., доведоха и до някои негативни резултати. Един от тях е свързан с наблюдението върху хора с рисково състояние", каза още Неков. Днес единствената наблюдавана група хора в риск били тези на хемодиализно лечение. Бременните жени останали извън наблюдаваните групи. Това създава риск при неблагоприятно зимно време да се наложи ситуация, която да е свързана с наложително транспортиране до областната болница и невъзможност за това, обясни кандидатът за кмет от БСП. Затова общината чрез ДКЦ-то можела да събира своевременно информация от семейните лекари за жените в бременност. По този начин при очертаващо се влошаване на обстановката и вероятно състояние на непроходими пътища, да бъдат взети превантивни мерки за транспортиране на бременни жени в риск.

Не на последно място, макар и да не свързано с болнична или доболнична помощ, е създаването на условия, с които да се предпазват хора от удавяния в река Дунав, допълни Ников. За тази цел общината трябвало да създаде общинско звено, чиято цел да бъде единствено и само на Дунавското крайбрежие и провеждане на спасителни дейности при случаи на инциденти в реката. За тази цел общината може да подържа и охраняеми плажове.

 Местни избори 2019. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.
Намери своя кмет

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Софиянец стигна до крайност като постави камери за видеонаблюдение на балкона си в желанието си да опази ценната зимнина от посегателствата на недоброжелатели. Снимка:

В пласьор на комунистически календари за идващата 2020 г. се е превърнал подземният бос Димитър Вучев-Демби, показа проверка на "България Днес". Календарът, който Демби предлага, е дело на Българската комунистическа партия, която заедно с още няколко подобни организации се бори за честта да бъде единствен представител на автентичната лява идея у

Скоро няма да има нужда от тях на терена, всичко ще се решава пред екрана Системата за видеоасистент арбитри (ВАР) е вредна за футбола! Такова мнение изрази един от най-успешните български съдии Атанас Узунов. В последните дни се води дискусия на най-високо държавно ниво дали системата трябва да бъде въведена в българския футбол.