Димитър Николов: Предстоят ключови за развитието на Бургас години

https://www.24chasa.bg/region/article/7702361 www.24chasa.bg
Димитър Николов избра Магазията в бургаското пристанище, от където представи програма за развитието на града през следващите 4 г. Снимка:Елена Фотева

Детска университетска болница, още инвестиции в образованието, нови индустриални зони, са само част от мащабната му програма за следващите 4 г.

"Имам силата, идеите и самочувствието да надградим постигнатото и да продължим заедно напред. Предстоят ключови за развитието на нашия град години. Моята цел е още по-успяващ, модерен, интелигентен, желан като място за живеене и работа Бургас. Знам какво очакват от мен бургазлии - по-малко приказки и повече работа. В списъка с проекти в програмата ми няма нищо пожелателно. Ако получа силната подкрепа на бургаските граждани, нейното изпълнение започва още на 28 октомври", каза Димитър Николов днес при представяне на мащабната си управленска програма за следващите 4 г.

ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО - ТОП ТЕМА

Здравеопазването ще бъде топ тема на Бургас през следващите четири години. Предстои създаването на нова Университетска детска болница с денонощен спешен център, приемно отделение и консултативно диагностичен център. В нея ще функционират клиники по УНГ, Нефрология, Очна клиника, Гастроентерология, Пулмоголия, Ендокринология, Ревматология, Неврология, Център за научни изследвания в сферата на детските заболявания. Стартира обновяването на всички приемни и педиатрични кабинети в поликлиниките. Бургаският онкодиспансер ще бъде дооборудван с пет скенер и гамакамера за брахитерапия. Ще бъдат осигурени максимални условия за диагностика, лечение и последващо наблюдение на ракови заболявания.

ОЩЕ ИНВЕСТИЦИИ В ОБРАЗОВАНИЕТО

"Инвестициите в образование ще продължат, за да бъдем все по-конкурентоспособни и привлекателни за инвеститорите. Тяхното първо и най-важно условие винаги е осигуряването на квалифицирани кадри за техните предприятия и офиси. В пряка конкуренция сме с останалите градове за привличането на сериозни инвеститори, за създаването и задържането на добри специалисти", заяви Димитър Николов.

Продължава масовото обновяване на дворовете в училища и детски градини. Предвидено е изграждането на пристройки към няколко училища, обновяване на спортните площадки.

20 НОВИ ПРЕДПРИЯТИЯ ОТВАРЯТ ПРЕЗ 2020 Г.

Изграждането на нови индустриални зони са сред предимствата, които ще привлекат и задържат вниманието на бизнеса. С тях ще бъдат привлечени много външни инвеститори, а едновременно с това ще се осигури перспектива за развитие на бургаския бизнес. Още през 2020 г. в Бургас ще отворят над 20 нови предприятия. Вече започна предварителната работа по обособяването на новите индустриални зони "Меден рудник", Равнец, "Черно море", "Девети километър" и "Долно Езерово". Продължава развитието на зона Българово, чиито терени вече са изкупени на 80 %. Съвместната работа през последните години накара водещи компании от ИТ и Аутсорсинг индустрията да припознаят Бургас като коректен партньор и перспективно място за работа, за живеене, създаване на семейство и отглеждане на деца. Това е само първа крачка към новите възможности на Бургас да привлича високотехнологични компании, отбеляза Николов. Очаква се през следващите години стотици нови работни места да бъдат заети от местни кадри и да бъдат привлечени специалисти от страната и чужбина.

БУРГАС ПО-ЗЕЛЕН И ПО-ЧИСТ

"Ще продължим благоустрояването на Бургас с цялостно обновление на най-посещаваните паркове, ще реализираме допълнително залесяване и озеленяване в целия град, ще изградим нови пикник зони", заяви Николов. И допълни, че предстои ремонт на десетки улици, изграждане на нов обход за к-с ДМеден рудникУ, обособяване на нови паркоместа и етажни паркинги, надграждане и продължаване на програмата за саниране на многофамилните жилища, реализиране на трети етап от реконструкцията на главната улица "Александровска" - от пл. "Тройката" до Централна автобусна спирка. С ново звено за градски ремонти и инспекторат за борба с вандализма ще бъде засилен контролът за поддръжка на детски площадки, квартални паркове и междублокови пространства.

Още по-сериозно внимание към проблемите на околната среда, инвестиции в нови станции за мониторинг на въздуха, подмяна на печки с твърдо гориво и модернизиране на процеса по сметосъбиране, ще повишат качеството на живот в общината. Автопаркът на Бургас ще се увеличи с 56 нови електробуса за градския транспорт.

МОРСКИ ТАКСИТА В БУРГАСКИЯ ЗАЛИВ

Туристическата привлекателност на Бургас ще расте с изграждането на нов етнографски комплекс в Ченгене скеле, музей на минералната вода, Конгресен център в пристанището. Димитър Николов обяви предстоящото закупуване на хидробуси и създаването на свързан маршрут в Бургаския залив, по който да се пътува с морски таксита между Магазия 1, остров "Св.Анастасия", рибарско пристанище "Сарафово" и новоизградените пристани на "Крайморие" и Ченгене скеле.

Във възродени храмове на бургаската култура ще се превърнат реновираните Културен дом на нефтохимика и Филхармонията. Нова Библиотека, Арт галерия и Арт уличка ще привличат посетители не само с външния си вид, но и със своите индивидуални програми и съдържание. "Бургаските творци и НПО могат да разчитат и занапред на моята подкрепа. Ще отделим повече средства за независими културни проекти, изложби, каза Димитър Николов.

ВСЕКИ КВАРТАЛ СЪС СПОРТНА ЗАЛА

Спортен Бургас ще продължи да създава положителни емоции и да предоставя интересни възможности за свободното време. Освен довършването и официалното откриване на зала "Арена", предстои строителството на нов футболен стадион и изграждането на малки квартални спортни зали.

Десет нови социални услуги и стартирането на програма "Активни пенсионери" ще позволят предлагането на още по-качествена грижа за възрастните и хората с увреждания. Назначен е екип от 30 души, които да оказват медицинска помощ по домовете на самотни възрастни хора.

СМАРТ БУРГАС

Димитър Николов обяви предстоящо усъвършенстване на много от системите, които обслужват функционирането на града. Те ще бъдат обединени в обща платформа "Смарт Бургас", готова да заработи през ноември. Тя ще бъде от полза както на местната управа, така и на гражданите, обясни Николов.

Заедно с програмата си за управление той представи и кандидатите за общински съветници в Бургас от партия ГЕРБ . "От първия до последния в листата това са хора с професия, биография, чисто име и желание да работят за развитието на Бургас. Те знаят, че най-лесното за тях е тази предизборна кампания. Трудното идва след това, защото бургазлии са взискателни, аз също, и те ще трябва да покажат най-доброто от себе си през следващите четири години", каза Николов. И заяви, че разчита на подкрепата на бургазлии от всички възрасти и всички населени места в общината.

"Готов съм да се конкурирам с останалите кметове, а битката през следващите години ще е за привличане на млади хора, обучени специалисти и инвеститори. Моята цел е Успех за Бургас!", заяви Димитър Николов.

"Като заместник областен управител мога да заявя, че от управленската програма на Димитър Николов ще могат да се възползват не само жителите на Бургас. Тя има мащаба на регионална програма за Югоизточна България заради обхвата на инвестициите в здравеопазване, образование и много други сектори на развитие. В тази управленска програма за първи път се предвиждат средства за изграждане на студентски жилища. Ще бъдат създадени условия за привличането на млади хора в Бургас, които да започнат работа и заживеят в нашия град", заяви водачът на листата на ГЕРБ-Бургас проф. Севдалина Турманова.

Конкретните проекти и идеи за следващите четири години могат да се видят в сайта dnikolov.eu.

 Местни избори 2019. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.
Намери своя кмет