Сабрутев осъди досегашния кмет на Смолян Мелемов за укриване на информация за задълженията на общината

https://www.24chasa.bg/region/article/7705687 www.24chasa.bg
Стефан Сабрутев

Кандидатът за кмет на Смолян от "БСП за България" Стефан Сабрутев осъди досегашния кмет на града Николай Мелемов, съобщиха от пресцентъра на БСП.

Делото е водено в Административния съд по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ), след отказ на Мелемов да даде информация за публичните задължения на Община Смолян.

Припомняме, че през юни т.г. Сабрутев поиска от Мелемов да му бъде предоставена справка за публичните задължения на Общината по месеци в периода от 1.10.2018 г. до 1.06.2019 г. На 3 юли кметът Николай Мелемов отказва да даде информацията с мотив, че исканите данни не съществуват в обобщен вид и изготвянето на справка не може да се квалифицира като „обществена информация“.

„Информацията е налична в Община Смолян, може да бъде извлечена от документите и не е необходимо да бъдат извършвани допълнителни действия по събирането, тъй като финансовите задължения следва да бъдат отразени в бюджета на общината“, посочи пред съда Стефан Сабрутев. Той подчерта, че налице е надделяващ обществен интерес, тъй като исканата от него информация е пряко свързана с разходите в общинския бюджет и предоставянето й ще повиши отчетността на общината.

С решение от 10 октомври Административният съд отмени като незаконосъобразно решението на досегашния кмет Николай Мелемов, с което отказва предоставянето на обществена информация и върна преписката на Община Смолян за ново произнасяне.

 Местни избори 2019. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.
Намери своя кмет
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бойко Борисов призовава за дистанция между чакащите го с нетърпение журналисти на излизане от Светия Синод след срещата с Българиския Патриарх Неофит Снимка: България

Днес по обяд Премиерът на Република България Бойко Борисов се срещна с Негово светейшество българският Патриарх и Софийски митрополит Неофит и представители на Св. Синод по повод предстоящите Великденски празници. Снимки: Пламен Кодров / България

Като за космическа мисия за две години напред напазарува родният астронавт Александър Александров, видяха топпапараците на "България Днес". Вторият български космонавт препълни пазарската си количка в столичен супермаркет с огромни количества минерална вода, салфетки, захар и хлебни изделия. Генерал-майорът обаче бе скромен с тоалетната