В Добрич ще управляват градския транспорт интелигентно

https://www.24chasa.bg/region/article/7706607 www.24chasa.bg
Снимка Фейсбук

Община град Добрич кандидатства с проектно предложение „Развитие на интегрирана система на градския транспорт на Добрич“ по оперативната програма „Региони в растеж”. Основната цел на е да се повиши качеството на живот в града чрез подобряване на условията на движение, повишаване на ефективността на обществения градски транспорт и надграждане на възможностите за алтернативни форми на придвижване.

Сред дейностите са създаване на интелигентна транспортна система, която трябва да постигне подобряване на пропускливостта на кръстовищата и осигуряване на предимство на превозните средства на градския транспорт чрез автоматизирано "умно" управление на светофарите, ще бъде изградена автоматизирана система за управление и контрол на движението. Дейността обхваща проучване, проектиране, изграждане и упражняване на авторски надзор за монтиране и пускане в действие на система за управление на трафика, която ще променя циклите на 21 светофарни кръстовища с оглед на натовареността им с превозни средства. Системата спомага за оптимизирането на движението, въз основа на отчитане на трафика в реално време и адекватно реагиране на ситуацията.

За функционирането на интелигентната транспортна система се предвижда изграждане на специализиран център за управление на трафика. Той ще бъде позициониран в непосредствена близост до едно от възловите кръстовища в града. Освен интелигентна транспортна система, в него ще се позиционира и система за управление на обществения транспорт, като по този начин се цели максимална ефективност на предвижданите разходи.

Сред другите дейности по проекта са обновяване на съпътстваща инфраструктура - бул.”Добричка Епопея“, на 30 спирки на обществения транстпорт, закупуване на електробуси и зарядни станции.

Общинският съвет гласува за това предложение на общината.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Държавата ще покрие таксите за детски градини на децата на 3 и 4 години от социално слаби семейства. За целта са предвидени 22 милиона лева европейско финансиране. Средствата ще бъдат допълнени към обещаните вчера суми, плащани за обхващане на децата с такъв статус. Парите ще се дават на детските градини за покриване на таксите, а не на родителите,

С печалба от 100 долара Сашо Кадиев почти успя да разгроми казино в Лас Вегас. Артистът от седмица е на турне в САЩ, на което представя хитовото представление "Горката Франция". През свободното си време Кадиев и останалите артисти от постановката, включително и майка му Катето Евро, обикалят забележителностите в градове из Америка.

3-годишно дете почина на 14 ноевмри в София. Назначени са спешни проверки в болниците "проф. Иван Митев", "Лозенец" и "Пирогов", които са имали отношение към случая. До сряда лечебниците ще бъдат проверени, съобщават от здравното министерство. Детето постъпва в детска болница, след това е изпратено в болница "Лозенец",